Jeg var ivrig etter å komme i gang og bruke det jeg hadde lært!
Hva kan du bli?
Kunnskapen og kompetansen du får fra masterstudiet i rådgivningsvitenskap, er relevant i mange sammenhenger.
- rådgiving, veiledning og coaching knyttet til hele livsløpet og i ulike kontekster (f.eks.: skole, universitet, kommune, NAV, HR)
- karriereveiledning (f.eks.: vekst- og arbeidsmarkedsbedrifter, karrieresenter, NAV, bemanning og rekruttering)
- prosessledelse, ledelse av team og konflikthåndtering
- leder- og medarbeiderutvikling og coaching
- studieveiledning, rådgivning i skolen og PPT
- rådgivnings- og veiledningstjenester i kommune, helse- og sosialsektor
Rådgivnings- og veiledningskompetanse er etterspurt i arbeidslivet. Du kan for eksempel bidra til effektive arbeidsmiljø og god arbeidspraksis, utvikle samarbeidsteam og ressursene til medarbeidere og ledere.
Kandidatundersøkelsen 2022
Ifølge Kandidatundersøkelsen 2022 gjennomført av Kantar, hadde 83 % av kandidatene fra master i rådgivningsvitenskap fått seg en relevant jobb innen 6 måneder etter at de ble uteksaminert.
Studentintervju

La motivasjonen styre valgene dine
Navn: Camilla Krogstie
Studieretning: Master i rådgivningsvitenskap
Arbeider som: Karriereveileder ved Karrieresenteret ved Universitetet i Oslo.
I ettertid ser jeg at det var lurt å engasjere seg ut i fra interesser, kanskje aller mest fordi jeg lærte mye om meg selv og hva jeg trivdes med.
Tidligere relevante jobber
Studentveileder i ForVei, ved tidligere seksjon for Studentservice, NTNU. Deltidsjobber og frivillige jobber ved siden av studiene.
Hva jobber du med?
Jeg møter studenter fra alle studieretninger på Universitetet i Oslo til veiledningssamtaler og i kurs. Tema kan være karriereplanlegging og valg – hva skal jeg gjøre nå for å skape muligheter i fremtiden, eller konkret jobbsøking.
Hva er det beste ved jobben din?
Det beste med jobben min er å kunne jobbe med utvikling av ulike karrieretjenester i et positivt arbeidssfelleskap med kolleger som både støtter og utfordrer meg. Jeg er også takknemlig for å kunne bidra til at personer individuelt og i gruppe lærer noe om seg selv og om arbeidsmarkedet og hvordan ta gode karrierevalg.
Hvordan var veien til denne jobben etter studiene?
Min første jobb etter studiene var som studentveileder på NTNU, og jeg er sikker på at mine erfaringer fra frivillig arbeid og deltidsjobber åpnet døren for meg. Jeg har aldri hatt en klar plan for hvor jeg ville, men har fulgt motivasjon og interesser og gjort det som er gøy og meningsfullt der og da. I ettertid ser jeg at det var lurt å engasjere seg ut i fra interesser, kanskje aller mest fordi jeg lærte mye om meg selv og hva jeg trivdes med. Det var konkurranse om jobben på NTNU og på Karrieresenteret hvor jeg jobber nå. I tillegg til erfaring, tror jeg det var lurt å lære om å skrive CV og søknad, og gå på intervjutrening, og å være på og kontakte arbeidsgivere.
Hvordan bruker du kompetansen fra studiene i jobben din?
Jeg bruker hovedsakelig ferdighetene jeg utviklet gjennom deltidsjobb, frivillig arbeid og utdannelsen. Samtaleferdigheter, akademiske ferdigheter, prosessledelse og arbeid med kompetanseutvikling av veiledere og kursholdere, for å nevne noen. Den teoretiske kompetansen ligger mer i bakgrunnen, og må oppfriskes ved behov.
Hadde du verv eller deltidsjobb i studietiden som er relevant for jobben din i dag, eller som bidro til at du fikk jobb etter studiene?
Jeg jobbet frivillig i en krisetelefon fordi jeg var interessert i psykologi og ville ha erfaring med samtaler, og for å se om det var noe for meg. Så ville jeg også ha inntekt og har hatt ulike jobber, men den viktigste erfaringen var nok som såkalt husvert og etter hvert teamleder i Studentsamskipnaden i Trondheim. Her jobbet vi med å bedre bomiljø blant studentene, konflikthåndtering, arrangerte turer, drev café og hadde det veldig gøy. Hvis jeg noen gang skal satse videre på akademisk karriere er jeg glad for at jeg også har jobbet som læringsassistent og vært seminarleder. Her lærte jeg også om å møte mennesker og bidra til utvikling gjennom muntlig og skriftlig tilbakemeldinger, noe som jo er relevant i nåværende jobb.
Dine beste jobb- og karrieretips til de som studerer i dag:
La motivasjonen styre valgene dine. Bli kjent med deg selv gjennom ulike erfaringer, og vit at det skal mye til for å velge feil. Vi må gjøre mange karrierevalg i løpet av livet, og blir sjelden låst til en type jobb. Det er lenge siden du ''ble'' noe med utdannelsen sin, jeg vil helle si at man får kompetanse og har erfaring med. Spørsmålet du stiller deg selv bør ikke være hva vil jeg bli, men hva vil jeg gjøre! Og heldigvis skal du gjøre mange forskjellige og spennende ting resten av livet. Ta ett skritt av gangen, og veien blir til mens du går deg vill.
Videre studier
Doktorgradsutdanning (ph.d.)
Etter et masterprogram er det mulig å ta en doktorgradsutdanning (ph.d.).
En ph.d. er det høyeste nivået for formell utdanning i Norge.
En doktorgrad fra NTNU kvalifiserer deg for ledende arbeid innen næringsliv, forvaltning, høyere utdanning og forskning.
Ledige stipendiatstillinger blir publisert på Jobbnorge.
Hva sier tidligere studenter?
Jeg var ivrig etter å komme i gang og bruke det jeg hadde lært!
Navn: Gunhild Marie Roald
Studieretning: Master i rådgivningsvitenskap
Arbeider som: Førsteamanuensis i rådgivningsvitenskap
Samtidig har også utdannelsen forberedt meg godt til å jobbe som forsker gjennom nettopp den reflekterende og kritiske tilnærmingen til teori og forskning.

Tidligere relevante jobber
Jeg var leder/miljøterapeut ved botiltak for tidligere innsatte i regi av Kirkens Bymisjon Trondheim. I tillegg har jeg vært soneleder for Strinda sone i Kirkelig Fellesråd, Trondheim.
Hva jobber du med?
Jeg jobber som førsteamanuensis i rådgivningsvitenskap ved Institutt for pedagogikk og livslang læring ved NTNU. Dette innebærer å undervise i ulike emner i bachelor i rådgivning og voksnes læring og master i rådgivningsvitenskap, med temaer som karriereveiledning, coaching, grunnleggende hjelpeperspektiver og -teorier, relasjons- og kommunikasjonskompetanse, gruppe-prosesser og samarbeidskompetanse.
Nå om dagen har jeg også program-ansvar for bacheloren vår, noe som gir rom for å tenke helhet, sammenheng og utvikling i hele bachelor-forløpet. I denne sammenhengen har jeg vært spesielt opptatt av hvordan vi bidrar til å støtte studentene i det å utvikle sine egne akademiske tekster, noe jeg også har forsket på sammen med flere kollegaer.
Jobben min involverer også å veilede masterstudenter frem mot masteroppgaven i rådgivningsvitenskap eller i etter-og videreutdanningsprogrammet som munner ut i en master i relasjonsledelse. Dette er veldig artig, synes jeg, for jeg elsker å lese og kommentere tekster i utvikling, og veiledning er jo i seg selv noe jeg er svært opptatt av på bakgrunn av min utdannelse. Det å forsøke å se og støtte hele mennesket i denne prosessen oppleves for meg som veldig meningsfullt.
En stor del av stillingen min handler også om forskning og utviklingsarbeid – å bidra til å utvikle fagfeltet vårt, holde meg oppdatert på eksisterende forskning og bidra til selv å utvikle kunnskap. Her er det stor frihet i å velge temaer for forskningen og i det siste har jeg særlig vært involvert i forskning knyttet til akademisk skriving, som nevnt over, og tilbakemelding i tverrfaglige team. I tillegg jobber jeg med å skrive en bok om karriereveiledning sammen med en kollega. Spennende!
Hva er det beste ved jobben din?
Friheten til selv å organisere arbeidet mitt, at ingen spør hvor eller når jeg jobber så lenge jeg gjør det som forventes av meg og jobber så mye som jeg skal!
Hvordan var veien til denne jobben etter studiene?
Interessant, for jeg trodde jeg var ''ferdig med akademia'' når jeg leverte masteroppgaven min for snart 14 (!) år siden. Jeg var ivrig etter å komme i gang og bruke det jeg hadde lært! Jeg kjente meg så hjemme i Kirkens Bymisjon og tenker at alt de driver med der er veldig i tråd med det vi underviser om på studiet, i vid forstand. Samtidig var arbeidshverdagen og arbeidsoppgavene ikke helt i tråd med det jeg ønsket meg i lengden, så da søkte jeg mot nye utfordringer og fikk en spennende lederstilling med personalansvar for ca. 25 ansatte i Kirkelig Fellesråd. Jeg ble etterhvert oppmerksom på at det jeg likte aller best med den jobben var når vi i fellesskap kunne reflektere over egen praksis, sette det vi holdt på med i system og inn i en teoretisk ramme. På disputasen til en venninne tenkte jeg: det der har jeg også lyst til å gjøre. Når det da dukket opp en ph.d.-stilling i rådgivningsvitenskap i 2011 og jeg til slutt fikk tilbud om stillingen var jeg hoppende glad.
Hvordan bruker du kompetansen fra studiene i jobben din?
For meg henger studiene veldig godt sammen med det jeg gjør i dag. Rådgivningsvitenskap handler, slik jeg ser det, om å forsøke å legge til rette for at den man møter kan være seg selv og bli møtt ''der hun er'' - og samtidig utvikle seg! For meg er det det undervisningen vår også handler om å prøve å skape læringsmiljø hvor den enkelte føler seg trygg og betydningsfull, og samtidig skape rom for kritisk tenkning og refleksjon som kan bidra til læring og utvikling. Samtidig har også utdannelsen forberedt meg godt til å jobbe som forsker gjennom nettopp den reflekterende og kritiske tilnærmingen til teori og forskning. Det å trene på å skrive tekster hvor det å se en sak fra ulike vinkler og argumenter står i fokus har vært en viktig inngang til forsknings- og utviklingsarbeid for meg.
Hadde du verv eller deltidsjobb i studietiden som er relevant for jobben din i dag, eller som bidro til at du fikk jobb etter studiene?
Mine deltidsjobber har alltid handlet om det kreative, og under studiene jobbet jeg som guide ved museet på Ringve. Jeg tror alle deltidsjobber kan ha relevans for det man gjør videre, avhengig av hvordan man ser det og rammer det inn overfor en arbeidsgiver. For meg er det ikke tvil om at det å formidle kunnskap i denne museumskonteksten ved bruk av ulike virkemidler som historiefortelling, sang og spilling på gamle instrumenter har sammenheng med at jeg i dag har stor frihet i å formidle kunnskap ved hjelp av ulike virkemidler i universitets-sammenhengen.
Dine beste jobb- og karrieretips til de som studerer i dag:
Det er så vanskelig å gi generelle tips! Men når jeg tenker tilbake på mine jobbsøker-prosesser tror jeg det har vært viktig å lese utlysningsteksten nøye og bruke den aktivt i formuleringene i søknaden. Å se ''stort'' på egen kompetanse og få med ulike deler av livet i søknaden og CV-en, som er tilpasset arbeidsplassen man søker seg inn mot tror jeg også har vært viktig for meg. For eksempel tror jeg det var viktig å få med at jeg hadde vært ''leirprest'' i ungdomstiden og vært på flere reiser med opphold i ulike klostre når jeg skulle søke om stilling i Kirkens Bymisjon.
Hva sier tidligere studenter om studiene?
Kandidatundersøkelsen 2017 ved IPL viser resultatene fra en undersøkelse gjennomført ved Institutt for pedagogikk og livslang læring. Målet med undersøkelsen var å kartlegge blant annet hva tidligere studenter har gjort etter at de ble ferdig med graden, hvordan de gikk fram for å få jobb, hvordan og hvor de har etablert seg i arbeidslivet, hvilke bransjer de jobber i og tilfredshet med studievalg og jobb.
I tillegg ligger det karriereintervju med tidligere studenter i menyvalget "Hva kan jeg bli?" for hvert av studieprogrammene våre.