Skikkethet i psykologutdanningen ved NTNU

Fakultet for samfunns- og utdanningsvitenskap

Skikkethet i psykologutdanningen ved NTNU


Profesjonsstudiet i psykologi er et av flere norske studieprogram som er underlagt krav om skikkethetsvurdering. Alle studenter som tas opp på profesjonsstudiet i psykologi skal derfor vurderes for skikkethet gjennom hele studiet. 

Hva er skikkethetsvurdering?

Skikkethetsvurdering er hjemlet i Universitets- og høyskoleloven §12-3. I Forskrift til universitets- og høyskoleloven (kapittel 7 om skikkethetsvurderinger) beskrives nærmere innhold og prosedyrer knyttet til skikkethetsvurdering.

I henhold til universitets- og høyskoleforskriften §7-2 er formålet med en skikkethetsvurdering å avgjøre om en student utgjør en mulig fare for liv, fysisk og psykisk helse, rettigheter eller sikkerhet til de pasienter, brukere, klienter eller andre som studenten vil komme i kontakt med under praksis eller under fremtidig yrkesutøvelse. En løpende skikkethetsvurdering av psykologstudentene skal derfor foregå gjennom hele studiet og inngår i en helhetsvurdering av studentenes faglige og personlige forutsetninger for å kunne fungere som helsepersonell.

I henhold til universitets- og høyskoleforskriften kan en student vurderes som uskikket for yrket dersom ett eller flere av følgende kriterier i §7-3 er oppfylt: 

a)    Studenten viser manglende vilje eller evne til omsorg, forståelse, innlevelse og respekt for dem studenten vil komme i kontakt med under praksis eller under fremtidig yrkesutøvelse 
b)    Studenten viser manglende vilje eller evne til å samarbeide og til å etablere tillitsforhold og kommunisere med dem studenten vil komme i kontakt med under praksis eller under fremtidig yrkesutøvelse 
c)    Studenten misbruker rusmidler eller tilegner seg medikamenter på ulovlig vis
d)    Studenten har problemer av en slik art at studenten fungerer svært dårlig i sine omgivelser
e)    Studenten viser truende eller krenkende atferd i studiesituasjonen eller ovenfor dem studenten vil komme i kontakt med under praksis eller under fremtidig yrkesutøvelse
f)    Studenten viser for liten grad av selvinnsikt i forbindelse med oppgaver i studiet og kommende yrkesrolle
g)    Studenten viser uaktsomhet og uansvarlighet som kan medføre risiko for skade på dem studenten vil komme i kontakt med under praksis eller under fremtidig yrkesutøvelse
h)    Studenten viser manglende vilje eller evne til å endre uakseptabel atferd i samsvar med veiledning
i)    Studenten er ikke i stand til å utføre de yrkesmessige vurderingene og handlingene som praksis eller
framtidig yrkesutøvelse krever
j)    Studenten viser manglende vilje eller evne til å lede læringsprosesser for barn, unge og voksne i samsvar med virksomhetens mål og retningslinjer
k)    Studenten unnlater å ta ansvar som rollemodell for barn, unge og voksne i samsvar med virksomhetens mål og retningslinjer
l)    Studenten viser manglende vilje eller evne til å ha oversikt over hva som foregår i en gruppe eller klasse og ut fra dette skape et miljø som tar hensyn til barn, unge og voksnes sikkerhet og deres psykiske og fysiske helse
 

Når gjelder skikkethetskravene?

Skikkethetsvurderingen skal baseres på både den teoretiske og praktiske delen av studieløpet. Som hovedregel vil skikkethetsvurderingen ta utgangspunkt i forhold som er knyttet til selve studiesituasjonen. Forhold eller hendelser som skjer i fritiden kan bare tillegges vekt i den grad de har eller kan ha innvirkning på hvordan studenten vil utføre oppgavene sine som kommende psykolog. Det avgjørende er altså om studentens fungering er, eller synes å være, mangelfull eller avvikende ut fra skikkethetskriteriene og som senere vil kunne være til hinder for en tilfredsstillende yrkesutøvelse.
 

To former for skikkethetsvurdering

Det er to former for skikkethetsvurderinger: 1) Løpende skikkethetsvurdering og 2) Særskilt skikkethetsvurdering.

1)    Løpende skikkethetsvurdering

Den løpende skikkethetsvurderingen foregår gjennom hele studiet og er en del av den kontinuerlige oppfølgingen og veiledningen av studentene. I forbindelse med undervisning og praksis får studentene veiledning og tilbakemeldinger for å bevisstgjøre dem på fagetiske standarder og fremme hensiktsmessige holdninger og atferd.

Institutt for psykologi (IPS) har et internt «Utvalg for løpende skikkethetsvurderinger» som skal ha et overordnet ansvar for å sikre god kvalitet i det løpende skikkethetsarbeidet ved IPS. Utvalget møtes to ganger per semester og skal blant annet ha følgende oppgaver:

  • Ivareta et «skikkethetsperspektiv» på studieløpet. Eksempelvis sikre at det foreligger god informasjon til studenter og ansatte (inkludert eksterne praksisveiledere) om det løpende skikkethetsarbeidet ved IPS, komme med innspill til retningslinjer for evaluering og gjennomføring av klinisk praksis. 
  • Fungere som en ressurs overfor studenter og ansatte som ønsker å drøfte problemstillinger knyttet til skikkethet.  
  • Være et forum for drøfting (anonymt eller navngitt) av hva som kan være mulige tiltak i enkeltsaker hvor faglærere, medstudenter, praksisveiledere eller andre som er i nær kontakt med studenten har formidlet observasjoner av atferd som kan skape tvil om skikkethet. Ved behov kan leder og sekretær for utvalget gjennomføre innledende samtaler med en student som medstudenter eller faglærere er bekymret for. Dette skal imidlertid kun være til hjelp for løpende skikkethetsvurdering og skal ikke gå over i utvidet oppfølging og veiledning, jf. prosedyrene i særskilt skikkethetsvurdering. 

Utvalget består av studieprogramleder, tre klinikkledere, tre vitenskapelig ansatte, samt en administrativ sekretær for utvalget. Per 01.10.24. er dette Torun Grøtte, Truls Ryum, Torbjørn Nilsen, Ramune Grambaite, Irene B. Raaum, Hilde W. Brandshaug, Marthe Stornes og Gunnar Gotaas. 

2)    Særskilt skikkethetsvurdering

En særskilt skikkethetsvurdering skal foretas hvis det foreligger begrunnet tvil om en student er skikket. Den særskilte skikkethetsvurderingen begynner med at en skriftlig begrunnet tvilsmelding leveres til skikkethetsansvarlig ved NTNU. NTNU har p.d.d. to skikkethetsansvarlige, hvorav rådgiver Bernt Nicolai Særsten er skikkethetsansvarlig for profesjonsstudiet i psykologi. I tvilsmeldingen må det henvises til minst ett av skikkethetskriteriene i Universitets- og høyskoleforskriften §7-3. Skjema for tvilsmelding finner du her . Skjemaet skal enten leveres eller sendes per post til skikkethetsansvarlig. Skjemaet skal ikke sendes per e-post.  

Studenten som det reises tvil om vil få et skriftlig varsel om at det er begrunnet tvil om skikkethet og vil bli innkalt til en vurderingssamtale hos skikkethetsansvarlig ved NTNU. Studenten vil deretter få tilbud om utvidet oppfølging og veiledning, med mindre det er åpenbart at dette ikke er egnet til å hjelpe studenten. For videre prosedyrer/saksgang, se NTNUs nettside om skikkethetsvurdering. En student som blir funnet uskikket kan utestenges fra utdanningen i inntil 5 år. 
 

Hvem kan melde tvil?

Alle som er i kontakt med studenten kan melde fra dersom de er i tvil om skikketheten til en student, f.eks. faglærere, praksisveiledere, læringsassistenter/studentassistenter, medstudenter, administrativt ansatte og pasienter. Ansatte har varslingsplikt ved forhold som berører skikkethetskravene. Studenter oppfordres til å varsle, men har ingen varslingsplikt. 
 

Informasjonsplikt

Alle som har tilknytning til profesjonsstudiet i psykologi (dvs. alle ansatte ved IPS og eksterne samarbeidspartnere om praksis) ved IPS skal kjenne innhold og prosedyrer knyttet til skikkethetsvurdering. Det pålegges IPS en spesiell plikt til å orientere studenter om skikkethetsvurdering ved studiestart.

IPS skal også legge til rette for at prosedyrene for varsling er oversiktlige og hensiktsmessige, og at rettsikkerheten ivaretas etter gjeldende lovverk.
 

Har du spørsmål om skikkethetsvurdering?

Ta gjerne kontakt med:

-    Utvalg for løpende skikkethetsvurdering: skikkethetsvurdering@ips.ntnu.no. Alle medlemmer av utvalget har tilgang til denne e-posten.
-    Studieprogramleder og leder av «Utvalg for løpende skikkethetsvurdering»: Torun Grøtte
-    Kontaktperson i studieadministrasjonen: Irene B. Raaum

NB! Vi minner om at personsensitiv informasjon ikke skal sendes per e-post. Vi avtaler imidlertid gjerne et treffpunkt hvor vi kan drøfte det muntlig!