Tonometer
Tonometer
Øyet er sjelens speil, sies det. Væsketrykket inne i øyet kan si noe om helsa. Ofte er det øyesykdommen grønn stær som diagnostiseres og kontrollers ved å måle trykk. Det kan også være aktuelt ved andre øyesykdommer og skader.
Schiøtz tonometer er regnet som en genial oppfinnelse for å måle øyets trykk. Oppfinnelsen overtok for en langt mer usikker metode som var å trykke to pekefingre mot øvre øyelokk.

Hjalmar August Schiøtz konstruerte tonometeret i 1905 og det var det mest brukte instrumentet i vel 50 år. Senere har andre typer tonometer kommet til; applanasjons-tonometer, lufttonometer og rebound tonometer.
Produksjonen av Schiøtz tonometer ble drevet av familien Schiøtz og måleinstrumentet ble solgt over hele Europa, Japan og Sør-Amerika. Hjalmar Schiøtz tok aldri patent på tonometeret, og lignende instrumenter ble produsert andre steder. Schiøtz tonometer i Medisinsk museums samling er produsert i Tyskland av Winter Instruments og kjøpt inn til øyeavdelingen i 1973.

Schiøtz tonometeret måler i hvilken grad en liten sylinder med en viss vekt lager en liten «bulk» på øyeoverflaten når pasienten ligger på rygg. Sylinderen vil lage en dypere «bulk» i øyet dersom trykket inne i øyet er lavt. Avlesing på vedlagte tabell gjør om trykkmålingen til den internasjonalt brukte enheten millimeter kvikksølv (mmHg). I friske voksne øyne er dette trykket gjennomsnittlig 15 millimeter kvikksølv.
Kilder:
Hjalmar Schiøtz og hans tonometer, Merkesteiner i Norsk medisin av Jan Ytterborg, Tidsskriftet Den Norske legeforening 2001 121:464-5
Tonometer hos Alta museum/Digitalt museum
Om øyetrykkmåling, snl
Registrator: Øyeavdelingen ved Kjell Løfors