om utstillingen
Utstillingen har som mål at publikum skal reflektere om døden som del av livet og kanskje få et mindre anstrengt forhold til døden, og ydmykhet for livet.
Vi ønsker at utstillingen skal gi en god opplevelse
Utstillingen tar for seg hvordan det kan være liv i døden eller hva som kan være evig liv?
Kan det være i form av donasjon av legeme eller organer? Kan det være ved at vi minnes de som er døde og fortellingene om dem lever videre? Kan det være gjennom ulike former for arv? Eller kan det være i det at vi går tilbake til naturen ved vår død - for så å bli opphav til nytt liv.
For mange handler også evig liv om å tro på et liv etter døden.

Kan det å tenke på livet i døden bidra til at det blir enklere å snakke om døden
- og at alle skal dø en gang?
Bilder og en fugleskulptur fra kunstneren Natalie Field utgjør mye av det visuelle uttrykket i utstillingen. Bildene er fra Fields arbeid «Human Nature», som består av i alt ti bilder hvorav fem vises i utstillingen. Motivene handler om menneskeheten og vårt forhold til natur; det ytre så vel som vår indre biologi.
Kunstneren lot seg inspirere av dette sitatet av Edvard Munch:
Fra min råtnende kropp skal blomster vokse, og jeg er i dem, og det er evighet.
Kunstneren beskriver retur til naturen. Byboeren som kobler seg sammen med jorden. Myk mose under bare føtter. Kald luft mot varm kropp. Og kroppen som til slutt skal tilbake til jorden for å gi nytt liv.
Field har også latt seg inspirere av natur og mytologi. Sjelefuglen «Sielulintu» leverer menneskets sjel ved fødsel og henter den tilbake i dødsøyeblikket.
Medisinsk museum har latt Fields bilder og sitatet fra Munch lede an i hvordan livet i døden presenteres. Døden er en naturlig del av livet og vi mennesker inngår i naturens kretsløp.
Gjenstander
Dette er ikke en gjenstandstung utstilling. Gjenstander i utstillingen er valgt for å bidra til refleksjon om døden, biologiske prosesser, og hva vi etterlater oss av ting m.m.
Hvem har laget utstillingen
Utstillingen er produsert av Medisinsk museum. I arbeidet med utstillingen har ei prosjektgruppe bistått med råd og ideer. Prosjektgruppa har deltakere fra Bibliotek for medisin og helse, sykehusprester, leger, filosof, naturfaglærer m.fl.
Oversikt over bidragsytere (pdf)
Omtale av utstillingen
NTNU nyheter, 21. november 2024
Åpning av utstillingen Livet i døden (YouTube)