Røntgenkikkerter

Røntgenkikkerter

Gjenstandene denne gangen er to røntgenkikkerter som er gitt Medisinsk museum fra St. Olavs hospital, Orkanger. Kikkertene ble brukt for å se på røntgenfilm og er antatt å ha vært i bruk gjennom 70- og 80-tallet.

To bilder satt sammen av samme gjenstand, vist ovenfra og foran. Viser en røntgenkikkert og bildemålestokk.
Røntgenkikkert. Foto: M. Ødegården/NTNU.
To bilder satt sammen av samme gjenstand, vist ovenfra og foran. Viser en røntgenkikkert og bildemålestokk.
Røntgenkikkert. Foto: M. Ødegården/NTNU.

Røntgen for kirurgi

Røntgen er en type elektromagnetisk stråling og røntgenstrålen ble oppdaget av fysikeren William Röntgen, i 1895. William kalte strålene X-rays, som er betegnelsen for røntgen i engelsktalende land.

Røntgenstråler kan brukes til å lage bilder av kroppens innside for å finne ut om det er skader på skjelett, og kan også brukes for å se skader eller sykdom i organer som lunger, mage/tarm og bryst.

Det er blant annet røntgenstrålenes egenskap til å påvirke fotografisk film som har gjort det mulig å kunne fotografere kroppens indre.

Før røntgen var det ingen enkel måte å se skjelettet eller indre organer; uten å ty til kirurgi.

Det skal også sies at på grunn av strålerisiko og for å unngå unødvendige bildediagnostiske undersøkelser, skal ikke røntgen brukes i utide.

 

Røntgen og folketro

Denne fortellingen startet med et lite eventyr og her fortsetter historien.

«Alle skapningene fra folketroen. Jeg har sett dem alle sammen», sier Anne Thora Grammeltvedt. Jeg var for å snakke med henne om noen bøker og om røntgenfilm.

Anne Thora er radiolog og har jobbet på røntgenavdelingen siden 1985; særlig med røntgen av spe- og småbarn.

Hun tenker at en del sjeldne tilstander hos barn eller avkom av dyr i «gamle dager» ble tillagt ulike mytiske vesen som egenskaper, og slik også brukt som forklaring på at noen av disse tilstandene dukket opp.

Som Odins hest Sleipner med åtte bein, Kyklopene (enøyde kjemper) og Sirenene (havfruene) som Odyssevs møter, og ulike vesen med to hoder som blant annet er kjent fra Asbjørnsen og Moes eventyr.

Viser en bildestein, fra vikingtid. Steinen er rød med hvit dekor.
Sleipner, guden Odins hest med åtte bein vist på en bildestein fra Vikingetid, Gotland. Foto: (CC BY-SA 4.0).

I hele dyreriket er det kjent at det av og til fødes avkom med færre eller flere bein enn vanlig. Som hester eller geiter med åtte bein. To hoder, eller et øye forekommer også. Vi kjenner til sammenvokste fostre; såkalte siamesiske tvillinger. Medisinske navn, eller latinske navn på flere av tilstandene er også likelydende med navn fra mytologien. Sirenomelia, også kalt Havfrue syndrom, beskriver en tilstand med sammenvokste bein. Cyclopia er tilstanden der øynene er fusjonert til ett øye.

Noen av disse naturlige tilstandene vil føre til at fostre dør og aborteres i løpet av svangerskapet, andre kommer til verden og noen overlever. Røntgen vil kunne være til stor hjelp ved eventuelle kirurgiske inngrep for noen av tilstandene. Det vil kunne vise beinbygning og gjøre operasjon enklere. Som i tilfeller ved dobling av over- og underkropp.

 

Takk til Thomas Finsen spesialist i radiologi og overlege ved Seksjon for urologisk radiologi, Klinikk for bildediagnostikk for to røntgenkikkerter, og Anne Thora Grammeltvedt, overlege radiologi Klinikk for bildediagnostikk, for interessante betraktninger om røntgen og mytologi.

Alle feil som måtte være i teksten er mine.

 

Kilder:

Om røntgenfilm, snl

Røntgenbilder er ikke alltid nødvendig, DSA

Røntgenstråler, snl

Om Sirenene (mytologi), Wikipedia