Karrieredagen høst 2022

Karrieredagen høst 2022


Karrieredag - med retning og inspirasjon

Oversiktsbilde karrieredag. Foto: Runar Andersen.
Foto: Runar Andersen/NTNU

Høstens karrieredag gikk av stabelen den 4. oktober i Sundebygget på NTNU. En rekke bedrifter hadde møtt opp for å inspirere og samtidig utlyse internships til påmeldte studenter. Interessen var stor og mange benyttet muligheten til å knytte nye bekjentskaper på kryss og tvers.

Veien videre etter endt studium starter lenge før studentene forlater campus med vitnemål i hånda. Relevant praksis og fokus på nettverksbygging er en viktig del på veien mot en spennende yrkeskarriere, og ikke minst å se bredden av muligheter innenfor sitt eget kompetanseområde. 

Nedtrekksboks

Institutt for internasjonal forretningsdrift arrangerer hvert år flere karrieredager for studenter på våre studier. På karrieredag får du som student mulighet til å bli mer bevisst på egen karrierevei. Her får du møte tidligere studenter og spennende bedrifter. Du får også gode tips til jobbsøkeprosessen og hjelp til å kartlegge din egen kompetanse.

-For bedrifter er karrieredagene en fin mulighet til å presentere bedriften og mulighetene dere har. Vi har både bedriftspresentasjoner, panelsamtaler og minglemuligheter på programmet, forteller Kjersti Kjos Longva, Førsteamanuensis og nestleder for innovasjon- og nyskaping

For studenter som går Bachelor i økonomi og administrasjon og Bachelor i markedsføring, innovasjon og ledelse tilbyr vi internship i 6.semester.  Vi har tre forskjellige internship fag du kan søke på. 

Et internship er en mulighet til å bli kjent med arbeidsoppgavene i en organisasjon. Men det er også en mulighet til å lære mer om deg selv og utvikle seg. Gjennom semesteret blir du fulgt opp av veileder fra NTNU og du har felles samlinger med andre interns som fokuserer på refleksjon, karriereutvikling og personlig utvikling.

Les mer om våre internship

fortsettelse

Tenk karriere nå
Nærmere 70 studenter var påmeldt høstens karrieredag som ble arrangert i det nyåpnede Sundebygget på campusen i Ålesund. Flere utdanningsretninger var representert blant studentene og stemningen var god med mingel, mat og prat. Dagen startet med korte foredrag fra ulike bedrifter innen forretningsområdene bank, regnskap, events, kommunikasjon, havbruk, forskning og akademia. Her fikk studentene blant annet kjennskap til arbeidshverdagen i bedriftene og behovet for ulike kompetanser i tverrfaglige miljø. 

De ulike bedriftene utlyste også internships som studentene kan søke på til siste semester av utdanningen. Dette er en mulighet til å skaffe seg relevant praksis og samtidig få et innblikk i hvordan egen kompetanse kan forvaltes etter fullførte studier. 

    - Våre studier gir gjerne ikke en konkret stillingstittel på vitnemålet. I stedet har man som uteksaminert kandidat uendelig med muligheter. Det kan være utrolig spennende, men også utfordrende, forteller Kjersti Kjos Longva, Førsteamanuensis og nestleder for innovasjon- og nyskaping.

    - Karrieredagene skal hjelpe studentene å forstå mer av egen kompetanse og gir mulighet til å reflektere over hva man selv bør gjøre under studietiden for å bli attraktive kandidater når man står der med diplomet i hånden, fortsetter Longva.

Longva ledet også paneldebatten hvor representanter fra de ulike bedriftene deltok. Her ble det blant annet delt ulike erfaringer med internships og videre gitt gode råd til dem som vurderer å søke.

   - Jeg tenker at dere må velge det som dere har i hjertet. Noe som dere kjenner snakker til dere. Vær modig, tørr å vis dere frem og snakk med dem som er her i dag, sa daglig leder i Next Digital, Kine Berild Norheim.

  - Vis hvem du er, vær deg selv. Det er like viktig hva du som arbeidstaker får ut av arbeidsplassen som hva arbeidsplassen får ut av deg. Kjenn på hva du selv vil og trenger for å utvikle deg, sa Trude Tvedt, gründer og eier av Sherpa Økonomi.

Bedriftene holdt også en to minutters pitch om sin egen internship ordning for å tiltrekke seg potensielle søkere. Energien var god og stemningen på topp med mye engasjement og god respons fra studentene.
 

Gleder seg til arbeidslivet
Etter den faste delen av programmet var det lagt til rette for mingel mellom studenter og de ulike bedriftene. Her fikk studentene svar på spørsmål de hadde og samtidig en mer uformell prat rundt mulighetene som finnes i det lokale næringslivet.
 

Bilde av Lea og Dina. Foto: Runar Andersen.
Ida Olin Hauge og Dina Løvøy
Foto: Runar Andersen/NTNU

   

- Etter snart to og et halvt år på skolebenken skal det bli en fryd å komme ut i arbeidslivet, smiler Ida Olin Hauge. Sammen med Dina Løvøy går hun siste året på studiet Markedsføring, Innovasjon og Ledelse, ved NTNU i Ålesund. Målet for dagen er å få en større innsikt i hva man faktisk kan gjøre etter endt utdanningsløp.



 


 -Når vi tar denne utdanningen blir vi litt potet, så vi kan arbeide med mye forskjellig. Da er det ikke alltid så enkelt å vite hva man vil videre. Hva er det bedriftene søker etter? Hva kan jeg bidra med? Derfor er det greit å være her, få snakke med bedriftene og få en litt mer overordnet oversikt, fortsetter hun. 

Dina er allerede i jobb som markedsfører ved siden av studiene og vil fortsette i denne når hun er ferdig. Samtidig opplever hun det som nyttig å få et innblikk i de ulike bransjene som er representert på karrieredagen og samtidig knytte nye bekjentskaper.
 

Ute i god tid
Også studenter fra andre studieår deltok på karrieredagen. Selv om internships ikke er aktuelt før siste semester er det mange som ønsker å få en tilknytning til næringslivet tidlig i utdanningsløpet. Lea Grøvdal og Anne-Gina Sandaa går andre året på studiet Økonomi og Administrasjon. De ønsker blant annet å se hvilke muligheter de har med kompetansen de tilegner seg gjennom studiet.
 

Bilde av Lea og Anne-Gina. Foto: Runar Andersen
Lea Grøvdal og Anne-Gina Sandaa
Foto: Runar Andersen/NTNU

   

 

- Det er litt kjekt å se allerede nå hva vi kan vinkle oss inn mot på tredjeåret når den tid kommer. For min del er regnskapsføring veldig interessant, og jeg synes det var spennende å høre foredraget fra Sparebank 1 SMN, forteller Lea.





De er begge interessert i å jobbe etter tre år på NTNU. Men holder en dør åpen for mastergrad på sikt.

   - Jeg vil prøve meg i arbeidslivet før jeg studerer videre. Så får jeg erfaring og ser hvordan det fungerer og kanskje tar en mastergrad på deltid etterhvert. Jeg tenker absolutt av internship er en vei å gå, det frister veldig, smiler Anne-Gina.
 

Svært nyttig
Mikael Frølandshagen og Hermann Hansen går siste året på markedsføringsstudiet med fordypning i innovasjon og entreprenørskap. De er begge usikre på hva de skal gjøre når studiene er over og har store forhåpninger til karrieredagen.

Bilde av Mikael og Hermann. Foto: Runar Andersen/NTNU
Mikael Frølandshagen og Hermann Hansen
Foto: Runar Andersen/NTNU

 

 - Hva skal jeg? Vet ikke, smiler Mikael og fortsetter:

 - Forhåpentligvis vet jeg det bedre om jeg får et internship. Her får vi muligheten til å undersøke hva utdannelsen kan gi av muligheter. Uansett er karrieredagene en fin arena for å finne ut av disse tingene, ser han.

   


- Det som er fint med internship er den praksisen man får. Vi har lært mye teori de siste årene, men den har ikke blitt mye anvendt. Med internship for vi muligheten til å gjøre teori om til praksis, bruke det vi har lært til noe nyttig, sier Hermann.

Etter dagens foredrag fra bedriftene har de satt et par aktuelle på listen som de vil ta en nærmere prat med.

   - Har et par tre på lista mi som virker spennende. Både Momentium Event og GCE Blue Maritime virker veldig spennende, fortsetter studenten.
 

Næringslivet jakter
For bedriftene som deltok på karrieredagen handlet det ikke bare om å vise seg for å bli synlige for studentene. Jakten på morgendagens kompetanse er reell og for flere handler det om å få inn studenter som kan bringe noe til bordet.

   - Vi tror det vil være givende for både oss som arbeidsgiver og for studenten å få samarbeide og skape arrangementer. Dette er en god mulighet for oss å få nye innspill fra unge dyktige studenter som skal inn i arbeidslivet, og vi håper de kan dra nytte av å få et innblikk i eventbransjen, forteller Cathrine Husøy som er eventkoordinator hos Momentium Event.

Dette er første året Momentium Event tilbyr internship-samarbeid med NTNU. De har ingen spesifikke krav til kompetanse for de som skal søke, men tenker at utdanningsløpet studentene er i har gitt dem et godt grunnlag.

   - Vi har ikke noen spesielle krav på kompetanse siden man fort lærer nye ting av å prøve ut ting i praksis i denne industrien, men om man har erfaring fra tidligere og har vært med på planlegging av andre ting er dette så klart en fordel, men ikke et krav. Ellers er vi opptatt av markedsføring og idèskaping, noe vi tror de har mye de kan tilføre til oss fra sin studiekompetanse. Økonomi og budsjettering er også noe vi jobber med daglig og som de også kan hjelpe oss med, sier Husøy.

Pir er en av bedriftene som har tilbudt internships tidligere. Som et naturlig samlingspunkt for næringslivet og et midtpunkt i byen ønsker de å delta aktivt i det som skjer.

   -  Å inkludere studenter som er sulten på å ta del i nettverket, lære og bidra til en sunn utvikling i regionen er en høy motivasjon for å ta inn interns. Samtidig mener vi at det er en del av vårt samfunnsansvar å bidra i utviklingen av kommende arbeidstakere. For studentene er det en ypperlig mulighet til å komme på «innsiden» av næringslivet tidlig, nettverke og ikke minst få ny lærdom i hva de ønsker å jobbe med (eller ikke) i fremtiden, forteller Victoria Lund, Community Manager hos Pir.

Hos Pir får interns en bred innfallsvinkel til arbeidslivet.

   - Hos Pir vil interns ta del i en stor bredde av det daglige arbeidslivet, litt etter hva de ønsker å gå i dybden av selv. Vi jobber mye med startups og vekstselskaper hvor vi kobler de sammen med eventuelle samarbeidspartnere, rådgivere og investorer. Vi har interne medlem eventer og hoster eksterne eventer for næringslivet i Ålesund. Nettverking er altså en stor del av det vi driver med og vil gi stor verdi for studenter som snart er klar for arbeidslivet. Markedsføring og branding er også noe vi jobber mye med og er viktig kunnskap å tilegne seg uavhengig av fagfelt. Dette vil studentene selv få et innblikk i da de vil være ansvarlig for markedsføring og videreutvikling av vårt internship brand Inspring (@pir.inspring). Pir er også et startup-selskap som åpnet dørene i august 2021. Internship hos oss vil gi et godt innblikk i alle aspekter rundt å bygge, utvikle og drifte en Cowork, fortsetter Lund.

Studentene som får internship har stor verdi for selskapet.

   - Når studentene kommer til oss er det høy verdi både for dem og oss at de får bruke teori og arbeidsteknikk i praksis. Vi håper de kan komme med et nytt blikk og tørr å ta fatt på arbeidsoppgavene i internshipet med ny kunnskap fra studiet i ryggsekken. Samtidig får de nettverke med alle de forskjellige bransjene som er medlem av- eller besøker Pir daglig. Vi mener at næringslivets største verdi og utvikling skjer i samarbeid med hverandre og dette inkluderer i aller høyeste grad universitet og studentene selv som er morgendagens arbeidstakere, bedriftsbyggere og utviklere, presiserer hun.
 

Hett marked
Karrieredagen ble avsluttet med foredrag av Kariann Sandvik som er daglig leder i bemanningsselskapet Yapril. Karriereutvikling stod sentralt og kampen mellom bedriftene om å få tak i de flinkeste folkene. 

Foredrag fra Yapril. Foto: Runar Andersen/NTNU
Kariann Sandvik fra Yapril. Foto: Runar Andersen/NTNU

   - Markedet er hett for den som vil ha ny jobb. Men nye jobber byr også på en risiko. Man skal også levere, sa Sandvik i sitt foredrag til studentene.

I sitt innlegg hadde hun fokus på hvordan man kan tenke karriereutvikling allerede som student. Akkurat det hadde mange av deltakerne stor interesse av og ønsket å benytte muligheten til å sette retning for egen karriere før de avslutter siste års studier ved NTNU i Ålesund.