Vassdragslaboratoriet

Vassdragslaboratoriet

BINGA er en skalamodell av en stor dam som ligger på Filipinene. Foto: Lars Erik Berg

Vassdragslaboratoriet

Vassdragslaboratoriet har 3000 kvadratmeter gulvareal til disposisjon og muligheter for å bygge modeller få andre har plass til. Laboratoriet er verdensledende på sitt felt. 

I vassdragslaboratoriet drives mange forskjellige aktiviteter.

  • Undervisning av bachelor- og masterstudenter. 
  • Forskning i forbindelse med mastergradsoppgaver og doktorgradsstudier.
  • Oppdrag og andre kommersielle forsøk.

Typiske forsøk som gjøres i laboratoriet:

Kapasitet på flomløp:  Dagens flomløp er bygd for å ta unna mindre vann enn det vi opplever i dag. Det er derfor viktig å teste hvor mye disse tåler og hvor stort vi bør bygge i fremtiden.

Sedimentforsøk: 

Inntak for kraftverk: Man vil ha minst mulig tap av energi, hindre at f.eks. trær, grener og fisk setter seg fasti inntakt og hindrer flyten.

Miljøløsninger: Her ser vi blant annet på hvordan anleggene bør kjøres for å skape gode forhold for fisken i elvene. Fiskevandring i elva er et relativt stort fagområde.

I all hovedsak er det doktorgradsstudenter og mastergradsstudenter som gjennomfører forsøkene i laboratoriet med veiledning. Dette gir studentene verdifull erfaring. I tillegg har vi dyktige teknikere som sørger for at modellene blir bygd og vedlikeholdt.

Innovasjon: 
Vassdragslaboratoriet er en viktig arena for utviklingen av helt nye løsninger innen vannkraft og vassdragsteknologi. Med utgangspunkt i modellene foregår det en hel del innovasjon og testing som vil være umulig å gjennomføre i et eksisterende kraftverk. 


Vassdragslaboratoriet har et areal på 3000 m2 – hvorav 2000 m2 kan brukes til spesialbygde hydrauliske modeller. Laboratoriet har fasiliteter til utdanning, forskning og kommersiell forskning med kunder over hele verden. Toppmoderne modeller kan lages internt siden laboratoriet har maskinverksted og et eget verksted for treverk og plast. 

Det er tre permanente kanaler, inkludert en vippekanal for simulering av bratte skråninger og desimentforskning. Laboratoriet er svært fleksibelt og betjener alle former for hydraulisk forskning, som sedimenttransport, strømningsanalyse, skråningsstabilitet, vannkraftstrukturer og studier innen vannkraftdynamikk.

Modell 1

Modell 1

Foto: Lars Erik Berg.

 


BINGA

BINGA

stor modell av en vanndam fra Filipinene. kraftverk. i et lab.

I dag dekkes ca. 1/3 av gulvflaten av modellen BINGA, en skalamodell av en stor dam som ligger på Filipinene. Slike store modeller bruker vi gjerne 3-6 måneder på å bygge. Studenter og forskere bruker ofte modellene i nye forsøk og til forskning etter avsluttet prosjekt. Gjenbruk er viktig. 

Modell 2

Modell 2

Foto: Lars Erik Berg