Om Geminisenter Bærekraftig Havbruk
Gemini-senter Bærekraftig havbruk
Konsept og visjon
Gemini-senterets visjon er å bli et toneangivende og synlig senter for dokumenterbar bærekraftig utvikling av havbruksnæringa internasjonalt.
Havbruksnæringen har vokst til å bli en viktig næring i Norge og involverer i dag et samspill mellom fiskeoppdrettere, forvaltning, teknologi-og tjenestetilbydere og kunnskapsmiljøerfor å møte de utfordringene og mulighetene næringen står ovenfor. Konseptet for senteret er å bidra til å etablere en dokumentert oversikt over eksisterende og potensiell ny havbruksaktivitet ved NTNU, NTNU Samfunnsforskning AS og SINTEF.
Gjennom dette skal Gemini-senteret styrke og videreutvikle NTNU, NTNU Samfunnsforskning AS og SINTEFs samlede evne til å ha en sentral rolle i å levere relevant kunnskap og kandidater, finne løsninger og delta i samfunnsdebatten om videre utvikling av næringen.
Fagmiljø i senteret
NTNU: NTNUs deltagelse i Geminisenteret baseres på en bred fagprofil fra de ulike fakultetene innen naturvitenskap, teknologi og samfunnsvitenskap.
På tvers av disse miljøene finnes det anslagsvis 80-100 fast ansatte ved NTNU som vurderer havbruk som et viktig satsningsområde. Disse er alle tilknyttet NTNU Havrom sitt tematiske fokusområde "Sjømat og marine biaressurser", og satsingsområdet blir en tilrettelegger på tvers av fagmiljøene.
NTNU Samfunnsforskning AS: De har en solid posisjon på samfunnsvitenskapelig forskning på havbruk og forvaltning, til tross for at antall dedikerte forskere kun er 4-5 personer.
Gjennom et høyt antall forskningsprosjekter har instituttet et utstrakt samarbeid med NTNU og Sintef Ocean, samt andre sterke forskningsmiljøer nasjonalt og internasjonalt.
Et Gemini-senter vil kunne styrke denne posisjonen, og bidra til en enda sterkere involvering av samfunnsfaglig havbruksforskning.
SINTEF Ocean: Totalt jobber rundt 100 personer, både innen havbruksavdelingen og i SINTEF Oceans fire øvrige forskningsavdelinger, med havbruksnæringen. Det er ønskelig å benytte Gemini-senteret for å inkludere og styrke samarbeidet med øvrige institutt i SINTEF som allerede eller fremover har potensial for å arbeide mer med havbruksnæringen.
Mål
Havbruksforskningen ved NTNU, NTNU Samfunnsforskning AS og SINTEF er tuftet på sterke flerfaglige samarbeid, hvor koblingen mellom teknologi og biologi står sentralt og er studert i lys av rammebetingelser fra offentlig forvaltning og marked.
Gjennom et bredt anlagt Gemini-senter for bærekraftig havbruk har vi mulighet til å adressere problematikk for bærekraftig havbruk helhetsmessig gjennom tverrfaglige samspill. Slik kan vi løfte løsningsrommet for hva bærekraftig havbruk er og kan være, og sikre at den videre utviklingen av havbruksnæringa er i tråd med FNs og EUs bærekraftsmål.
Basert på evne til å fremskaffe dokumenterbarhet gjennom bidrag fra våre kunnskapsmiljø skal senteret bidra til å gi oss en tydelig stemme i samfunnsdebatten rundt havbruk på et dokumenterbart grunnlag. Slik kan NTNU, NTNU Samfunnsforskning AS og SINTEF sammen gå i front for teknologi og løsninger for bærekraftig dyrking av mat fra havet, med en samlet ekspertise som er synlig mot næring, samfunnsliv, utdanning, forskning, innovasjon og formidling.
Gjennom et faglig og organisasjonsmessig bredt anlagt Geminisenter ønsker vi å skape en plattform som kan koordinere og forsterke vår tverrfaglig,e aktivitet og evne til å bidra til en bærekraftig utvikling av norsk og internasjonalt havbruk, samt til å finne og bringe nye miljø inn i spesifikke muligheter innen havbruk. Et slikt Gemini-senter vil også bidra til økt synlighet av det samlede kompetansemiljøet ved NTNU, NTNU Samfunnsforskning AS og SINTEF innen havbruk utover spesifikke prosjekter og studier.
Samarbeidsområder
Geminisenter Bærekraftig Havbruk vil svare ut behov for koordinering og styrkede samarbeid for pågående aktiviteter og fremtidige muligheter og strategiske initiativ.
- Utdanning
- Fremtidens kunnskap - og forskningsbehov
- Regionale-, nasjonale- og internasjonale samarbeid.