Sov godt – Velferdsteknologi for bærekraftig søvnhelse
Landsbyer i Trondheim
Landsbyer i Trondheim og virtuelle landsbyer
Sov godt – Velferdsteknologi for bærekraftig søvnhelse
I dagens samfunn sliter mange med dårlig søvn. Hvordan kan innovativ velferdsteknologi bidra til bærekraftig søvnhelse?
Søvn er et av menneskets grunnleggende behov. Søvnhelsen vår påvirkes av stress, ernæring, fysisk aktivitet, sosioøkonomiske faktorer, og mye mer. Nærmest alle av oss opplever dårlig søvn i perioder, mens 10-20 % sliter med alvorlig og langvarig søvnløshet. Folkehelseinstituttet har omtalt søvnproblemer som et av landets mest undervurderte folkehelseproblem, men det er fortsatt lite fokus på søvnhelsen i den generelle befolkningen.
Velferdsteknologi kan anses som et viktig virkemiddel for å løse utfordringene knyttet til dårlig søvnhelse. Teknologien kan brukes for å øke den enkeltes forståelse av eget søvnmønster og forstå sammenhenger med påvirkende faktorer, noe som kan gi grunnlag for å forbedre søvnhelsen. Her ligger det mange nye muligheter, men samtidig finnes det utfordringer knyttet til bruk av velferdsteknologi som krever nytenkning og endring i helse- og velferdstjenestene for at de skal være bærekraftige.
Relevant kompetanse
Innovasjoner innen velferdsteknologi kan være komplekse og det er nødvendig med tverrfaglig kompetanse for å finne fram til gode og effektive løsninger. Denne landsbyen passer derfor for alle studenter fra ulike master- og profesjonsutdanninger som er interessert i skjæringspunktet mellom teknologi og søvn.

Om landsbyen
I landsbyen vil vi se på mulighetene og utfordringene knyttet til velferdsteknologi for søvnhelse, og jobbe med konkrete prosjekter med samfunnsrelevans. Temaer som vil kunne utforskes inkluderer:
- Hvordan kan nye teknologiske løsninger bidra til bedre og mer bærekraftig søvnhelse?
- Hvilke behov har brukere, og hva er viktig for oppnåelse av adferdsendring i hvordan vi sover?
- Kan velferdsteknologien for søvn brukes i alle aldersgrupper, og i så fall hvordan?
- Hvilke fordeler og hvilke begrensninger finnes ved bruk av velferdsteknologi i praksis?
Gruppene i landsbyen velger prosjekter fritt, men alle prosjekter må være forankret i landsbyens tema som vil bli gjennomgått en av de første dagene i landsbyen.
Gruppene i landsbyen velger prosjekter fritt, men alle prosjekter vil måtte forankres hos samarbeidspartneren for denne landsbyen.
Muntlig vurdering av prosjektet
I denne landsbyen består sluttarbeidene av en muntlig presentasjon av prosjektet og en skriftlig prosessrapport som teller 50% hver. Alle EiT-landsbyer har de samme vurderingskriteriene, som finnes i dokumentet "Formelle rammer i Eksperter i team - en veiledning for studenter og undervisningspersonell".
Fakta
- Emnekode: HLS3801
- Type: Intensiv
- Språk: Norsk
- Landsbyleder: Julia Debik og Sigrid Nakrem
- Kontaktinformasjon: Julia.b.debik@ntnu.no og sigrid.nakrem@ntnu.no
- Undervises: Våren 2025
- Undervisningssted: Trondheim
- Vertsfakultet MH