EVU-Kurs

Cybersikkerhet og kunstig intelligens i strategisk ledelse og organisasjonsutvikling

Kvinne og mann står og ser på en stor skjerm og diskuterer.

Foto: Anne Line Bakken/NTNU

Start: 03.09.2024
Søknadsfrist: 05.08.2024

Undervisningsform: Studium med fysiske samlinger
Sted for samlinger: Trondheim og Oslo

Pris: 24000 Kr
Studiepoeng: 7,5
Emnekode: IIK6540

Det er dessverre for sent å søke på dette kurset. Du kan finne alternative kurs på våre nettsider.


Menneskelig og teknologisk aktivitet i det virtuelle rommet berører alle sider ved organisasjoner og samfunn. I dette kurset får du anledning til å fordype deg og reflektere kritisk over kunnskap og problemstillinger som angår strategisk utvikling av virksomheter i konteksten av den raske utbredelsen av kunstig intelligens og annen cyberteknologi. Kurset retter søkelys spesielt mot cybersikkerhet og kunstig intelligens som strategiske muligheter og utfordringer for virksomheter.

Emnet kan inngå i NTNUs Masterprogram i teknologiledelse og digital omstilling, spesialisering i teknologibasert omstilling, eller som del av et annet studium ved NTNU hvor det passer inn.

Målgruppe

Kurset er nyttig for deg som er eller ønsker å bli leder, rådgiver eller konsulent med ansvar for organisasjonsutvikling, strategiarbeid og digitalisering i private eller offentlige virksomheter.

Innhold

Emnet gir kunnskap og innsikt i samspillet mellom fire sentrale tema for strategisk ledelse og utvikling av private eller offentlige virksomheter som er avhengig av digitalisering i produksjon og leveranser.

De fire temaene er:

  • Cybersikkerhet og kunstig intelligens: Dette temaet dreier seg om sikkerhetstenkning i virksomheter rundt cyberteknologisk aktivitet, og betydningen av integrering av slik kunnskap i den strategiske ledelsen av virksomheter. Her diskuteres problemet med kontroll av virksomhetens grenser, og trusler og destruktive konsekvenser av cyberaktivitet, slik som cyberkriminalitet, cyberterrorisme, sabotasje, og cyberkriser.
  • Strategiutvikling: Dette temaet dreier seg om virksomhetens retning og satsinger i relasjon til sikkerhetsspørsmål. Spesiell vekt legges på relasjonen mellom toppledelsen og andre ledere og fagfolk i utvikling av organisasjonen, og hvordan konflikter i utøvelsen av ulike lederpraksiser i hierarkiske organisasjoner kan hemme eller fremme strategisk organisasjonsutvikling i relasjon til cybersikkerhet og kunstig intelligens teknologier.
  • Endringsprosesser: Dette temaet dreier seg om utvikling, tilpasning og nyskaping i virksomheter i konteksten av organisatorisk cybersikkerhet, og hvordan ledere og medarbeidere kan jobbe med slike prosesser. Her tas også opp problemer som vanligvis oppstår i endringsarbeid og omstilling.
  • Organisasjonsforståelse: Dette temaet dreier seg om menneskelig atferd i organisasjoner og hvordan ulike organisasjonskulturer dannes og virker sammen. Det legges særlig vekt på hvordan virksomheter organiserer og utvikler relasjoner mellom grupper og individer som skal samarbeide og skape endringer i praksis.

Tema som ellers tas opp er blant annet strategisk sikkerhetssamarbeid, organisasjonsproblemer i digitaliseringsprosjekter, stress og sammenbrudd i organisasjoner under cybersikkerhetskriser, og strategisk tenkning og kompleksitet.

Undervisningen består av heldags fysiske samlinger, nettmøter, selvstudium og en avsluttende oppgave. Det legges opp til at du som student skal jobbe med problemstillinger i egen arbeidsorganisasjon med fokus på strategiske lederutfordringer knyttet til cybersikkerhet og KI-teknologier.

NTNUs digitale læringsplattform vil bli brukt gjennomgående.

Hele emnet gjennomføres normalt innenfor 14 uker. Den totale arbeidsmengden er ca. 180 timer. Omtrent halvparten av arbeidsbyrden går til studier og diskusjon av anbefalt kurslitteratur, fysiske samlinger og nettsamling, og halvparten til planlegging, diskusjon og gjennomføring av den obligatoriske oppgaven.

Opptakskrav

Opptakskravet er todelt:
1. Bachelorgrad eller tilsvarende avsluttet utdanning av minimum 180 studiepoengs omfang, og
2. Minimum to års relevant arbeidserfaring

Arbeidsforhold må dokumenteres med attest fra arbeidsgiver som beskriver stillingstype/arbeidsoppgaver, stillingsprosent og varighet. Hvis du ikke har en bachelorgrad eller tilsvarende avsluttet utdanning på minst 180 studiepoeng, kan du be om en realkompetansevurdering av opptaksgrunnlaget ditt.

Du må dokumentere utdanning og arbeidserfaring innen søknadsfristen for å få søknaden din behandlet.

Krav til dokumentasjon

Gjeldende rangeringsregler

Anbefalte forkunnskaper

Basiskunnskaper eller praktisk erfaring fra arbeid med et eller flere av de fire fagfeltene som emnet berører, se kursinnhold. 


Undervisning, eksamen og pensum

Tid og sted for undervisning

Undervisningen gjennomføres med to obligatoriske samlinger med fysisk oppmøte høsten 2024, den første på NTNU i Trondheim og den andre i NTNUs lokaler i Oslo.

  • Første samling: 3. og 4. september i Trondheim.
  • Andre samling: 15. og 16. oktober i Oslo.

Første samlingsdag fra 10.00 - 16.00, andre samlingsdag fra 09.00 - 15.00.

Frivillige nettsamlinger:

  • 18. september - fra 09.00 - 11.30
  • 31. oktober - 3 timer

Eksamensbeskrivelse

Avsluttende oppgave på inntil 5000 ord over godkjent selvvalgt tema gjennomføres individuelt eller i mindre grupper (2-3) med studenter gir grunnlag for sluttkarakteren i emnet. Emnet vurderes som bestått/ikke bestått. Dersom en student har sluttkarakteren ikke-bestått, må studenten gjenta emnet i sin helhet.

Frist for godkjenning av tema til oppgave: 1. oktober.

Annen informasjon

Prisinformasjon

Pris: 24000 Kr

I tillegg kommer semesteravgift til Studentsamskipnaden.
Pensumlitteratur må den enkelte skaffe selv.

Fagansvarlig/Forelesere

Fakultet: Fakultet for informasjonsteknologi og elektroteknikk
Stig Ole Johannessen, Professor, Institutt for informasjonssikkerhet og kommunikasjonsteknologi
E-post: stig.o.johannessen@ntnu.no

Kontakt

Annveig Skurseth, NTNU VIDERE
Telefon: 91 89 72 61
E-post: videre@ntnu.no
Hilde Bakke, Studieveileder, Institutt for informasjonssikkerhet og kommunikasjonsteknologi

Hold deg oppdatert

Nyhetsbrev fra NTNU VIDERE gir deg informasjon om videreutdanning og deltidsstudier.

Meld deg på nyhetsbrev