Sosialpedagogikk - Kurs
Sosialpedagogikk
Foto: Mostphotos
Start:
04.09.2024
Søknadsfrist:
05.08.2024
Undervisningsform:
Studium med fysiske samlinger
Sted for samlinger:
Trondheim
Pris:
18500 Kr
Studiepoeng:
15
Emnekode:
PED6036
Det er dessverre for sent å søke på dette kurset. Du kan finne alternative kurs på våre nettsider.
Emnet kan inngå i Rådgivning 2, som valgemne i Erfaringsbasert master i rådgivning for barn og ungdom eller Erfaringsbasert master i pedagogisk-psykologisk rådgivning (NB: masterprogrammet er under endring).
Målgruppe
Lærere og andre profesjoner med veilednings- og rådgivningsoppgaver tilknyttet barn og ungdom i hele oppvekst- og opplæringsløpet, for eksempel:
- Skolerådgivere
- PP-rådgivere
- Barnehagelærere
- Miljøveiledere
- Barnevernspedagoger
- Helsesykepleiere
- Sosionomer
- Vernepleiere
- Minoritetsrådgivere
Lærere ansatt i skolen kan søke om finansiering (vikar- eller stipendordning) gjennom Utdanningsdirektoratet i perioden 1. februar - 1. mars. Du må da søke på "annet studietilbud" i Udirs søkeportal. Du må i tillegg søke opptak direkte til NTNU.
Innhold
Faglig innhold
Emnet introduserer en helhetlig forståelse av sosialpedagogikk i en mangfoldig og flerkulturell skole. Dette innebærer fordypning i teori og praksis knyttet til skolen som inkluderingsarena. Emnet vektlegger kritisk refleksjon om sosial ulikhet og fattigdom, forholdet mellom samfunnets idealer for skolen, skolens mandat, sosiale relasjoner og pedagogiske praksiser. Emnet vil spesielt vektlegge utvikling av profesjonell kompetanse knyttet til endringsarbeid og antidiskriminerende og sosialpedagogisk arbeid.
Læringsformer og aktiviteter
Tre samlinger á 2-3-2 dager. Forelesninger, dialoger, praktiske øvelser, arbeid med case og prosessarbeid knyttet til gjennomføring av en sosialpedagogisk aksjon. Erfaringsbasert læring inngår i studiet. Mellom samlingene deltar studenter og lærere i nettbasert responsarbeid. To obligatoriske arbeidskrav der studentene reflekterer over egen praksis og gjennomfører en sosialpedagogisk aksjon. Arbeidskravene vurderes som bestått/ikke bestått.
Emnebeskrivelse
Opptakskrav
Du må dokumentere at du er i relevant jobb ved studiestart eller 2 års relevant yrkeserfaring, i tillegg til et av følgende utdanningsløp:
- bachelorgrad med fordypning i pedagogikk, rådgivning og voksnes læring, sosiologi, sosialantropologi eller psykologi
- cand. mag.-grad innenfor de overnevnte fagene
- gjennomført de tre første årene av barnehage-/grunnskole-/allmenn-lærerutdanningen
- bachelorgrad og 1-årig praktisk-pedagogisk utdanning
- annen relevant profesjonsrettet 3-årig bachelorutdanning (f.eks. sosionom, vernepleier, ergoterapeut, sykepleier eller treårig barnevernsutdanning)
- institusjonen kan i enkelte tilfeller godkjenne andre dokumenterte kvalifikasjoner som helt eller delvis likeverdig med utdanningsløpene nevnt ovenfor
Dokumentasjon lastes opp når du søker. Du må dokumentere utdanning og ansettelse/arbeidserfaring innen søknadsfristen for å få søknaden din behandlet. Krav til dokumentasjon
Hvis du har lastet opp dokumentasjon tidligere jf. opptakskrav for Rådgivning 1, trenger du ikke gjøre dette på nytt.
NB: Det er begrenset plasser på kurset. Søkere som tar eller har tatt emner i Master i rådgivning for barn og ungdom og/eller Master i pedagogisk-psykologisk rådgivning vil bli prioritert dersom det blir flere søkere enn antall plasser. Utover dette prioriteres du etter datoen som du har registrert din søknad ved NTNU ("først til mølla"-prinsippet).
Anbefalte forkunnskaper
Rådgivning 1 fra NTNU eller tilsvarende.
Undervisning, eksamen og pensum
Tid og sted for undervisning
Tre obligatoriske samlinger høsten 2024:
- Uke 36, 4. - 6. september, fysisk samling i Trondheim.
- Uke 41, 9. - 10. oktober, digital samling.
- Uke 46, 13. - 15. november, fysisk samling i Trondheim.
Det er totalt 7 samlingsdager. Alle samlinger starter kl. 10.00 første dag og avsluttes kl 16.00 siste dag.
Eksamensbeskrivelse
Prosessuell eksamensrapport der studentene utvikler, redegjør og drøfter en sosialpedagogisk aksjon ved egen arbeidsplass.
Annen informasjon
Emnet kan bli avlyst eller endret dersom det er for få søkere.
Prisinformasjon
Pris: 18500 Kr
I tillegg kommer semesteravgift, utgifter til pensum og ev. reise/opphold.
Referanser
Et relevant kurs for en skolehverdag i endring, med stadig flere elever som trenger ekstra oppfølging. Interkulturell kommunikasjon og kulturforståelse blir en stadig viktigere kompetanse i skole-Norge (kursdeltaker høsten 2022)
Viktig og relevant kurs for alle som er opptatt av mangfold og mestring. Dyktige forelesere! (Kursdeltaker høsten 2020)
Et lærerikt kurs som bygger på egen erfaring og utfordrer deltaker til utvikling av egen praksis. Relevant for alle som jobber med barn og ungdom, ja egentlig alle som jobber med mennesker (Kursdeltaker høsten 2020)
Fagansvarlig/Forelesere
E-post: nassira.e.vik@ntnu.no