Bærekraft for finansnæringen
Bærekraft for finansnæringen

-
Studiepoeng2,5 X 4
-
DeltidNett- og samlingsbasert
-
KostnaderIngen studieavgift
-
SøknadsfristSe det enkelte emnet
Ønsker du å forstå hva bærekraft og det grønne skiftet betyr for banknæringen? Denne tverrfaglige videreutdanningen gir deg forståelse for bankens rolle, og gjør deg i stand til å gi råd til virksomhetens kunder så de velger bærekraftige prosjekter.
Videreutdanningen består av fire moduler på 2,5 studiepoeng:
Rådgivere i bank- og finansnæringen som arbeider med investeringer, kreditt og utlån eller bærekraftsrapportering. Studiet er også aktuelt for ledere, mellomledere og ansatte med forskjellige støttefunksjoner.
Utdanningen vil gi deg økt kompetanse innen miljømessig bærekraft, naturregnskap, bærekraftsledelse og risikoanalyse. Målet er at dine kunder skal kunne gjøre mer lønnsomme og bærekraftige valg.
Læringsutbytte
- En dypere forståelse av miljømessig bærekraft, nasjonalt og globalt.
- Kjenne og forstå kildene for kunnskap om natur, økosystemtilstand og påvirkningsgrad for ulike næringer. Spesielt fokus på naturregnskap.
- Forståelse av elementene i miljø- og bærekraftledelse og kunne identifisere dette i egen bedrift og i andre virksomheter ved f.eks. kredittvurdering.
- Evne å vurdere sammenhenger, konkrete effekter og metoder for analyser på nasjonalt, industri- og næringsnivå.
- Mestre risikoanalyse og vurdering av en konkret kunde i ESG perspektiv, og hvordan en risikoanalyse kan vurderes opp mot bankens bærekraftstrategi og risikotoleranse.
- Ferdigheter i å undersøke potensielle effekter av ESG-faktorer på kunders lønnsomhet, bransjetrender og verdi- og kredittvurdering.
Studiet består av fire moduler, hver av dem på 2,5 studiepoeng. Du søker opptak til de modulene du ønsker og du søker fra modulens nettside.
- Modul 1 - Natur og bærekraft (BI6002) gir deg innføring i bærekraftig bruk av natur og biodiversitet fra en av de tyngste biologi-miljøene i Norge – Gjærevollsenteret. Her får du en grunnleggende innføring i natur, økosystem og naturmangfold, knyttet opp mot internasjonale rammeverk.
- Modul 2 - ESG og sirkulær økonomi (BFIN6010) gir deg kompetanse i rapporteringskrav slik som bærekraftsrapporteringsdirektivet (CSRD), CSDD, ESRS, samt andre direktiv og EUs klassifiseringssystem for bærekraftig aktiviteter – taksonomien.
- Modul 3 - Miljø- og klimarisiko i låneportefølje (IØ6060) gir deg kompetanse på miljø- og klimarisiko i låneportefølje med hovedvekt på hvordan miljø- og bærekraftsledelse i bedrifter kan brukes for å møte lovkrav, forstå risiko og hvordan dette kan brukes proaktivt i bedriftenes strategi.
- Modul 4 - Bærekraft og kreditt (BFIN6020) gir deg kompetanse på bærekraftig kreditt og utlån. Denne modulen kombinerer bank- og finanskompetanse og gir praksisnær kompetanse om identifisering av ESG-risiko ved kredittvurdering.
Undervisningen vil være delvis nettbasert og delvis fysiske samlinger ved NTNU i Trondheim. Undervisningen vil foregå på dagtid i ukedagene. Se tidspunkt på nettsiden for hver enkelt modul.
Du søker opptak på de modulene du selv ønsker. Du søker fra nettsiden ved å klikke på knappen Søk dette kurset nå! Søknadsfristene er oppgitt på nettsiden til hver modul.
Opptakskrav
Generell studiekompetanse eller tilsvarende realkompetanse.
Anbefalte forkunnskaper
Vi anbefaler å ta modul 1 og 2 før modul 3 og 4.
Du betaler ingen studieavgift på modulene på Bærekraft for finansnæringa.
Reise og opphold dekkes ikke, og du må regne med utgifter til pensumlitteratur.
Opptak og opptakskrav:
E-post: evuopptak@aud.ntnu.no
Tlf.: 73 59 77 01
Studieadministrasjon:
E-post: videre@ntnu.no
Tlf.: 73 59 66 43 / 91 89 72 61
Faglig studieveiledning:
Ansvarlig fagmiljø:
Gjærevollsenteret ved NTNU, NTNU Handelshøyskolen og NTNU Institutt for Industriell økonomi og teknologiledelse.
Ny oppstart våren 2025
Det vil bli en ny gjennomføring av alle moduler i 2025. Modul 1 og 2 tilbys på våren, og Modul 3 og 4 på høsten. Nettsidene og mulighet for å søke opptak til høstens Modul 3 og 4 blir lagt ut her i løpet av våren 2025.
Hvordan søke?
Bærekraft i finansnæringen er utviklet i samarbeid med SpareBank1 SMN, BN Bank, KLP Banken og SpareBank1 Østlandet. Hver av partnerbedriftene har noen studieplasser forbeholdt sine ansatte.
Dersom du jobber du hos en partnerbedrift skal du henvende deg til din kontaktperson (se under) hos arbeidsgiver. Du vil da få nærmere informasjon om hvordan du skal søke. Søknadsfrist for deg som jobber hos en partnerbedrift er 20. februar.
- SpareBank1 SMN - Frode Kalland
- BN Bank - Endre Jo Reite
- KLP Banken - Silje Skoglund Steinmo
- SpareBank1 Østlandet - Marianne Slåtten-Vestrheim
Dersom du ikke jobber i en av partnerbedriftene skal du søke via nettsidene til hver enkelt modul.
Hold deg oppdatert!
Nyhetsbrev fra NTNU VIDERE gir deg oppdatert informasjon om videreutdanning og deltidsstudier.