Lite valgflesk fra Petersen

Sammenlignet med Anne Enger Lahnstein som besøkte Institutt for sosiologi og statsvitenskap tidligere i vår, var både retorikken og de politiske ambisjonene tammere da Høyres Jan Petersen besøkte Dragvoll i forrige uke.

Universitetsavisa har fått Anders Todal Jenssen ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap til å kommentere og analysere Petersens foredrag for studentene, og hovedkonklusjonen hans er at det var lite nytt fra Høyres partileder: ­ Petersen toner ned det meste av forventningene som måtte finnes til Høyre foran valgkampen. Sammenlignet med tidligere Høyreledere som har hatt problemer med for store ambisjoner, så går Petersen i motsatt retning og har svært begrensede mål, sier valgforsker Todal Jenssen etter å ha hørt på Petersens foredrag på Dragvoll.

Fødselshjelper

Todal Jenssen synes Petersen var overraskende moderat i forhold til den markante selvstendighetslinjen som ble lagt på Høyres landsmøte i mars. ­ Det kan virke som om Petersen nedtoner konflikter som kan skade forholdet til Kristelig Folkeparti, selv om landsmøtet markerte seg sterkt på områder KrF misliker, som i abortspørsmålet, sidemålsdebatten og alkoholpolitikken.

Todal Jenssen har ikke særlig tro på Petersens borgerlige regjeringsalternativ med Høyre i kjernen. Det tror ikke de andre partiene på heller, for ingen andre enn Høyre og Fremskrittspartiet har dette alternativet som første prioritet. ­ Petersen var lite villig til diskutere Høyres rolle i forhold til ulike regjeringsalternativ, selv om flere av studentene presset ham på dette punktet. Men på ett eller annet tidspunkt må han ta stilling til dette. Frivillig eller ufrivillig blir Høyre fødselshjelper for en regjering, sier Todal Jenssen og påpeker at allerede ved en tiltredelseserklæring fra en eventuell sentrumsregjering med Sp, Venstre og KrF, vil Høyre måtte gi passiv støtte til den eller velge en fortsatt Arbeiderpartiregjering.

Borgerlig kaos

­ Det kan virke som om Petersen indirekte ønsker seg en sentrumsregjering som bryter sammen og at det skal gi en åpning for å få Høyre i regjeringsposisjon. Samtidig snakker han om en regjering hvor Høyre er med fra første dag. På ett vis mener Petersen at Høyre vil bli vinneren uansett, analyserer Todal Jenssen og fortsetter: ­ Med dette kaoset på borgerlig side er det mest reelle en Arbeiderpartiregjering også etter valget. Mye vil bero på om Venstre havner over eller under sperregrensen, og om Ap, SV og Sp fortsatt vil være større enn Høyre, KrF og Venstre til høsten, sier han.

Lite valgflesk

­ Men kom Petersen i det hele tatt med noe nytt, eller blir Høyres politikk for forutsigbar? ­ Petersen nevnte valgfrihetsamfunnet og «statlig ansvar kun der Staten skal ha ansvar» som to viktige Høyre-saker foran valget. Men spørsmålet er om dette fortsatt har appell, sier Todal Jenssen. For til en viss grad har Arbeiderpartiet gjennomført mye av det Høyres velgere har ønsket seg; både når det gjelder åpningstider, boligpolitikk og statlige eierandeler i næringslivet. Arbeiderpartiet beskyldes for å ha stjålet Høyres saker, og det er Høyre som står ribbet tilbake. Kun på ett område var Petersen villig til å love studentene noe, men også da under sterkt press: Det skal bli 30 prosent stipendandel i Lånekassa. Men når det ville skje, ville han ikke svare på. Men i hvert fall innenfor neste fireårs periode. Og dette budskapet var trolig det nærmeste man kom valgflesk ved dette partileder-besøket.
KJERSTI T. MORSTØL

Dragvoll med politisk talerstol

* NTNU
*  *  *  *  Info.avd.
----
Ansvarlig redaktør: Informasjonsdirektør Kåre Kongsnes
Teknisk ansvarlig: aina.berg@adm.ntnu.no
Oppdatert: 27. Feb 1997

----
ntnu