Om mistillit til prorektor



Leserinnlegget til student ved SVT-fakultetet, Patrik Pedersen, i Universitetsavisa nr 3 for 13. februar 1997 kan ikke få stå uimotsagt. Innlegget frister til polemikk, men det skal jeg la ligge. Til det treffer Patrik Pedersen langt under beltestedet i sin iver etter å sverte prorektor. Universitetets sentrale ledelse har diskutert «Damer og Data» gjentagne ganger på flere ledermøter siden begynnelsen av oktober 1996, og ledelsen har hele tiden vært enig om prosessen, ­ som har foregått i full åpenhet. Prorektor har med andre ord ikke vært alene om dette slik det framstilles i leserinnlegget! Jeg understreker at det har dreid seg om en prosess hvor ting modnes og faller på plass etter hvert. Det er riktig at studentene etterlyste dette som sak før jul. Fra universitetsdirektørens ståsted har dette først imidlertid blitt en formell sak ved utarbeiding av grunnlagsmaterialet i forbindelse med høringsrunden, ­ og da har også studentene blitt forespurt. Den korte høringsfristen kan vi bare beklage i ettertid.

I tillegg til den løpende diskusjonen i den sentrale universitetsledelsen, har saken bl a vært berørt i følgende «offisielle» sammenhenger:

1. Kollegiemøtet 31. oktober 1996, ­ muntlig orientering. (Ved starten av hvert styremøte gir rektorat og direktør orientering om aktuelle aktiviteter som ikke står på agendaen.)

2. Åpent seminar ved NTNU 10. januar 1997 om «Damer og Data» med sentrale studenter til stede.

3. Møte mellom Kollegiet og Samarbeidskomiteen (sentrale representanter fra nærings- og arbeidsliv) på Lerchendal gård 16. januar 1997.

4. NTNUs lederseminar på Røros 22.- 23. januar 1997.

I henhold til Universitetslovens § 15 pkt 3 er det universitetsdirektøren i samråd med rektor som forbereder og gir tilråding i de saker som legges fram for kollegiet. Er saksbehandlingen kritikkverdig er universitetsdirektøren adressaten!

Jeg kan avslutningsvis ikke nekte for at jeg er forundret over kritikken som er fremført i denne saken. Vanligvis blir vi beskyldt for å være byråkratiske og lite løsningsorienterte. Når det vises evne til handling, er også det feil! Det må fra tid til annen være lov å «tenke høyt»,­ noe som til gangs er gjort i denne saken,­ uten at en av den grunn skal rope på formalprosedyrer!

Terje Krogh
fung. universitetsdirektør tets.

* NTNU
*  *  *  *  Info.avd.
----
Ansvarlig redaktør: Informasjonsdirektør Kåre Kongsnes
Teknisk ansvarlig: aina.berg@adm.ntnu.no
Oppdatert: 27. Feb 1997

----
ntnu