Ingen kan unngå å bli påvirket av teknologiens utvikling.
Til høsten samles omtrent tre hundre forskere fra hele verden i Trondheim for å diskutere hvordan de samfunnsvitenskapelige og humanistiske fagene takler denne utfordringen.
Fra 16. til 20. august står Psykologisk institutt, NTNU, ved Ingunn Hagen og Birthe Loa Knizek, som verter for den 16. konferansen i organisasjonen Human Science Research. Konferansen er en tverrfaglig samling for fortolkende samfunnsvitenskap, forteller Ingunn Hagen fra Psykologisk Institutt. Hun sier at det var ganske naturlig å velge utfordringen fra teknologien som hovedtema. Teknologien påvirker både dagligliv, tenkning og følelser, og temaet passer godt til organisasjonens formål. Human Science Research er en organisasjon som samler en rekke faggrupper med det til felles at de nærmer seg fenomenene med utradisjonelle metoder, basert på menneskelige livsverdier. Kvalitative metoder er dominerende.
I innbydelsen til konferansen blir det også pekt på at de humanistiske og samfunnsvitenskapelige disiplinene ofte føler sin intellektuelle frihet truet av den stadig økende fokuseringen på teknologi og naturvitenskap. Det er naturlig å velge Trondheim som sted for en diskusjon om hvordan teknologi og humanvitenskapelige disipliner påvirker hverandre og hvordan det kan samarbeides.
Arrangørene legger også opp til paneldiskusjoner eller symposier omkring andre tema som teknologi og erfaring, kjønn og identitet, sinn og kultur, moral og etikk, og teknologi og kropp.
Tidligere konferanser har hatt 500-600 deltagere, men arrangørene frykter at prisnivået i Norge gjør at 300 er et mer realistisk anslag for oppslutningen.