Befolkningen sier nei takk til hurtigvoksende laks.
Skotske forskere har med genteknologi laget en laks som vokser fem ganger fortere enn normalt. Motstanden i befolkningen er imidlertid for stor til at fisken blir mat. Nå skal prosjektet skrinlegges.
- Forsøkene avsluttes innen tre måneder. Da vil vi sannsynligvis destruere den genmanipulerte fisken, sier Alastair Barge ved Otter Ferry Salmon Ltd til Universitetsavisa.
Det var i desember 1995 at de skotske forskerne lyktes med å lage en genmanipulert laks. Drøyt et år etterpå svømmer nå 60 smålaks med endret arvemateriale rundt i et oppdrettsanlegg ved byen Inverary. Fiskene har vokst seg til en snittvekt på 200 gram. Det høres kanskje ikke mye ut, men er likevel en imponerende størrelse. Normalt skulle denne laksen bare veid 40 gram.
Ryktene om den skotske «superlaksen» har skremt den norske oppdrettsnæringen, men frykten ser ut til å være grunnløs. Skottene kommer i hvert fall ikke i første omgang til å få konkurransefortrinn med laks som vokser superraskt. Årsaken er ikke at forskningen var mislykket, men at motstanden har blitt for stor.
- De to store organisasjonene i skotsk og britisk oppdrettsnæring har uttrykt at transgen fisk er uakseptabel. Det er ingen transgen fisk i kommersiell produksjon i Skottland. Det tror jeg heller ikke finnes andre steder. Såvidt jeg vet, er prosjektet ved Inverary bare en pilotstudie, sier forskeren David Penman ved Institute of aquaculture, University of Sterling.
De som tar hånd om den genmodifiserte laksen, innrømmer da også at prosjektet stoppes fordi motstanden er for stor.
- Det er nå vist at genteknologien virker. Men den kan sannsynligvis ikke aksepteres av konsumentene og miljøhensyn. Vi kommer altså ikke til å produsere fisken fram til kommersiell bruk, sier Alastair Barge.