Nei til luksusferie på Bali

Reis ikke til turistanlegg på Bali, som eies av diktator Suhartos familie eller nære krets. Oppfordringen kommer fra dr. George J. Aditjondro, opposisjonell indonesisk sosiolog som følger vinnerne av Nobels fredspris til Oslo denne uka.

Verken nobelprisvinnerne José Ramos-Horta og Carlos Belo, eller Indonesias fremste opposisjonspolitiker, Megawati Sukarnoputri, har bedt om generell boikott av Indonesia. Derimot har Aditjondro sendt ut en oppfordring om å boikotte alle selskaper som eies av Suhartos familie og forbundsfeller. Aditjondro tror en kombinasjon av nasjonal opposisjon, internasjonalt politisk press og økonomisk press på Suharto-klanens forretninger vil virke på Jakarta-regimet. Oppropet fra Aditjondro kan leses på internett via en peker på Nettavisen.

Aditjondro har laget en tipunkts liste over selskaper som venner av Øst-Timor og tilhengere av en demokratisk utvikling i Indonesia, bør sky som pesten. Her er noen av dem:

  • Flyselskapene Garuda og Sempati, som eies av Tom Suharto.
  • Dagligvarer fra Indofood Group, eid av bl.a. Suhartos halvbror og to av Suhartos barn.
  • Bali Nirwana Resort og andre turistanlegg på Bali, eid av Bakrie Brothers. Bak selskapet står bl.a. Suhartos barn og halvbror, samt en av ministrene i Suhartos regjering. Bali Nirwana Resort er bygget nær hinduenes hellige tempel Tanah Lot tross sterke lokale protester. Bakrie Brothers er igjen eid av det multinasjonale selskapet Chesterton International.
  • Amanusa resort på Bali, som eies av Melbourne-baserte Meinhardt International. En av Suhartos sønner er medeier i det lokale selskapet, som også er i gang med Bintan Beach på øya Bintan like ved Singapore. Også her bygges et gigantisk turistanlegg over hodene på lokalbefolkningen.
  • Bali Pecatu Graha og to Four Seasons Regent Hotel på Bali, som eies av Tommy Suharto.
  • Andre selskaper på svartelisten er bilbatteriprodusentene Exide, Century og Yasa, farmasi-gruppen Amcal og Australias største videoutleieselskap Video Ezy International.


  • Verdenssamfunnets reaksjoner mot apartheid-regimet i Sør-Afrika viste at internasjonalt press virker, skriver George Aditjondro, som overlater til grupper i de enkelte land å avgjøre hvordan indonesernes demokratiske kamp mot Suhartos oligarki best kan støttes. Han mottar gjerne henvendelser om saken på sin fax i Australia, 61-49-677 053.




    SIGURD AARVIG