Reagerer mot Indonesia-samarbeid

NTNU bør ikke etablere samarbeid med Bandung-universitetet i Indonesia, mener seniorprofessor Terje Simensen ved Senter for miljø og utvikling. Han etterlyser etiske retningslinjer for NTNUs internasjonale engasjement.

- Mitt standpunkt er ikke bare knyttet til årets fredspris-utdeling. Generelt mener jeg at det er uakseptabelt å samarbeide med land som har et så autoritært styre som Indonesia. De som er for et slikt engasjement, sier gjerne at samarbeid fører til at forholdene blir bedre i landet. Det har jeg ingen tro på, sier Simensen til Universitetsavisa.

Kollegiet ved NTNU vedtok nylig med åtte mot fem stemmer at NTNU skal videreføre samarbeidet med universitetet i Bandung. Forberedelsene til avtalen har pågått over lengre tid. Blant annet kom en delegasjon indonesiske forskere til Gløshaugen i begynnelsen av september, der de besøkte Institutt for klima- og kuldeteknikk og Institutt for industriell kjemi. I den forbindelse uttalte rektor Emil Spjøtvoll til Universitetsavisa at det som skjer i Sørøst-Asia, vil bli bestemmende for utviklingen i alle land. Spjøtvoll ville heller være med på å påvirke utviklingen i Indonesia enn å boikotte landet.

Tildelingen av årets fredspris har satt nytt søkelys på Indonesias okkupasjon av Øst-Timor og brudd på menneskerettighetene.

-- Pengene styrer

Simensen har sivilingeniørutdanning fra Storbritannia og lang erfaring med utviklingsprosjekter i den tredje verden. Han mener Indonesia og Burma står i særstilling i Sørøst-Asia med de mest autoritære regimene i den del av verden. Selv om opposisjonen i Indonesia ikke ber om internasjonal boikott, syns han at NTNU på selvstendig grunnlag burde sagt nei til avtalen med universitetet i Bandung.

- At regjeringen engasjerer seg i det industripolitiske spillet som går ut på å få norsk næringsliv til Indonesia, mener jeg er helt galt. Mange ved universitetet vil vel si at det er OK å følge etter.

- Bør NTNU få etiske retningslinjer for sitt internasjonale samarbeid?

- Ja. I hvert fall bør vi ta oss tid til å få utredet spørsmålet, slik at de som engasjerer seg ute, har retningslinjer å forholde seg til. Det er veldig lettvint å si at vi skal følge etter, når norske politikere sier ja til samarbeid med et land. Jeg kan ikke fri meg fra den oppfatning at det er penger som styrer denne aktiviteten, og penger er årsaken til at flere hiver seg på samarbeid med et land som Indonesia, sier Terje Simensen.




SIGURD AARVIG