Gynekologiske pasienter uvitende studieobjekter

Gynekologiske pasienter under narkose brukes som undervisningsobjekter ved RiT uten at pasientene i alle tilfeller er blitt informert.

Når man ligger i full narkose på operasjonsbenken ved gynekologiavdelingen på RiT med bena i fothvilerne, er det ikke sikkert at det kun er sykehusets ordinære operasjonspersonale som er til stede. Man kan godt være i sentrum for gynekologisk undervisning av medisinerstudenter som trenger praksis for å bli gode leger. Dessverre er ikke sykehuset alltid like påpasselig med å gi pasientene god informasjon om at de kan bli undersøkt av andre enn legene.

Medisinerstudenter og ansatte ved Det medisinske fakultet Universitetsavisa har vært i kontakt med, forteller om sykehusets noe ujevne informasjonspraksis. Studentene er videre skeptisk til om informasjonen er god og nøyaktig nok til at pasientene faktisk forstår hva de er med på. Studentene mener det er viktig at de får god opplæring i gynekologifaget, men at pasientene, av etiske grunner, må bli gjort skikkelig oppmerksom på situasjonen.

Ekkelt å være uvitende

"Veronica", som for få uker siden var innlagt på gynekologisk poliklinikk, kan ikke huske hun har fått noen informasjon om at hun kunne bli undersøkt av medisinerstudenter.
Hun synes det er ekkelt å tenke at hun kan ha vært "forsøkskanin" i en slik situasjon. - Jeg er ikke sikker på om jeg hadde samtykket hvis jeg hadde visst at dette kunne forekomme, sier "Veronica" som tenker på at det under inngrepet kan ha vært til stede medisinerstudenter hun selv kjenner. "Veronica" mener likevel at hun kunne godta dette dersom hennes sykdomssituasjon var så spesiell at det ville være viktig for undervisningen at hun stilte opp.

Også andre pasienter Universitetsavisa har vært i kontakt med, som nylig har vært gjennom gynekologiske og urologiske inngrep ved RiT, forteller at de ikke har fått noen generell informasjon om at de kan bli undersøkt av studenter.

En tilleggsbelastning

- Hvilke informasjonsrutiner har sykehuset?

- Jeg har sendt et brev til sykehusets administrasjon hvor jeg anbefaler at pasienter ved innleggelse ved RiT opplyses om at sykehuset er en universitetsklinikk og at de derfor må være forberedt på at de kan bli undersøkt av studenter under behandling, sier professor og overlege Kåre Molne ved Kvinneklinikken. - Hvis pasienter ikke ønsker dette, må de si fra om dette.

- Er en slik kortfattet generell informasjon god nok? Burde ikke Gynekologisk avdeling ha egne retningslinjer for informasjon?

- Jeg synes en generell informasjon er tilstrekkelig. Pasienter som skal legges inn for et gynekologisk inngrep, har bekymringer nok. Å dimensjonere opp informasjonen til en stor sak, vil bli en unødvendig tilleggsbelastning for pasientene.

- Har anbefalingen om informasjon blitt fulgt opp ved sykehusadministrasjonen?

- Det har jeg ikke fått undersøkt, innrømmer Molne.

Balansegang

Molne har full forståelse for problematikken og mener det er svært viktig å ta hensyn til pasientenes integritet. - Men vi har på den annen side også ansvaret for å gi undervise legestudentene på en god måte, forteller Molne som selv ikke hadde noen praktisk gynekologisk erfaring da han startet sin legevirksomhet for en del år tilbake.

- Det er forøvrig ikke bare ved gynekologiske inngrep spørsmålet om pasienters integritet blir ekstra viktig. Også ved undersøkelser av rektum, urinrør og ved prostataoperasjoner er det viktig at vi er nøye med å ivareta pasientenes integritet, sier Molne som er skeptisk til at Universitetsavisa gjør for mye ut av denne saken da det kan skade undervisningen ved Det medisinske fakultet.

Ingen vil uttale seg

Ettersom overlege Molne ikke hadde kjenner til om sykehusadministrasjonen har fulgt hans anbefaling om informasjon, tok Universitetsavisa kontakt direkte med Gynekologisk avdeling. Ingen ville uttale seg om avdelingens praksis og henviste oss tilbake til overlege Molne.

Heller ikke det gynekologiske undervisningspersonalet ville uttale seg om saken. De henviste også til Molne.




Nina E. Tveter