- Ikke stress med studielånet

Skal man høre på alle de gode rådene som kommer om å refinansiere studielån og betale ned gjelda så fort som mulig? Universitetsavisa tok med seg hoved-fagstudent Christer Knudsen (27) for å høre hva han burde gjøre med sitt studielån.

Daglig leder Kjetil Reinsberg i Notar Bedre Råd var ikke i tvil om hva han skulle svare. Han sjokkerte både hovedfagstudent, journalist og fotograf med svaret sitt: - Betal ned så lite som mulig av studielånet ditt nå i etableringsfasen.

Litt beklemt satt vi i stolene og lurte på hva han mente, men egentlig var resonnementet ganske enkelt.

Lisløpsplanlegging

- I en alder av 27 år må du tenke langsiktig. Såkalt livsløpsplanlegging, sier Reinsberg og tegner opp Christer Knudsens livslinje og gjeld på et ark.

- Jeg regner med at du er klar for å etablere deg både med familie og bolig ganske snart. Hvis du skal vente med det til du har nedbetalt studielånet ditt, vil det ta lang tid, sier han videre og plasserer et boliglån på 700 000 kroner på toppen av den tyngende studiegjelda.

- Hvis jeg skal råde studenter til noe, så er det å komme seg fortest mulig inn på boligmarkedet. Betal renter på studielånet, men be om avdragsfrihet til boliglånet er innen for 60 prosent av boligens verdi, sier han med direkte adresse til vår medbrakte hovedfagsstudent og regner ut:

Seks prosent av 300 000 er 18 000 kroner i årlige renteutgifter. Det betyr 1500 kroner i måneden til rentene på studielånet. Christer Knudsen nikker, så langt er han med.

Lånekassa hjelper

- Men hva med rådene om å starte nedbetalingen så fort som mulig, betale hver måned istedenfor kvartalsvis, studielånet vil jo bare vokse og vokse?

- Det er nå renta er lav på boliglån, derfor bør du konsentrere deg om det. De få tusen kronene du sparer på månedlige nedbetalinger av studielånet, er uinteressante i den store sammenhengen. 300 000 i studielån betaler du ikke ned på kort tid uansett, sier Reinsberg.

Han tror ikke det er politisk mulig å beholde en studierente som er høyere enn boliglånsrenta så mye lenger. - Når renten på boliglån stiger igjen, for det gjør den garantert, så er det for sent å angre på at du konsentrerte deg om studiegjelda istedenfor boliggjelda, sier han og fnyser av den uvitende journalistens spørsmål om det ikke hadde vært like greit å ta opp en million i boliglån og innfridd studielånet samtidig.

- Slike råd er det villeste du kan gi til en som er i etableringsfasen. Tenk hvis boligrenta plutselig stiger til 15 prosent, eller du mister jobben. Da kommer en vanlig bank med flyttebilen, mens Lånekassa tross alt er villig til å hjelpe.

Greit så langt. Men 700 000 i boliglån? Riktignok har Christer Knudsen samboer, så de blir to om utgiftene. Men hvor mye blir det?

Overrasket

Reinsberg er en djevel i hoderegning og finner ut at månedlige utgifter på et boliglån med 15 års nedbetalingstid vil bli omtrent 5800 kroner. Det betyr at Christer Knudsen med samboer vil få låneutgifter på 8800 kroner i måneden når en regner med renteutgifter på studielånene til begge to. Det burde de greie når begge får jobb.

Med en slik tankegang vil de innen utgangen av 2002, altså om fem år, ha bygd opp en egenkapital som gjør at boliglånet vil være innen for 60 prosent av boligens verdi. Da kan de reforhandle med banken og starte på nedbetalingen av studielånet, mener vår økonomiske rådgiver.

Christer Knudsen er overrasket over rådene han får. Han hadde ventet seg et eller annet om å ta opp et billig lån for å bli kvitt studiegjelda.

- Slike råd er det samme som å "pisse i buksa for å holde seg varm", svarer Reinsberg og mener at både politikere og aviser nå springer som sauer etter de såkalt gode rådene som kan koste dyrt.

Den lille praten med Reinsberg var oppløftende. Han minte Christer Knudsen på det studenter så lett glemmer; at studielån faktisk er en investering i framtidig arbeidsinntekt og at studenter tross alt skal leve mens de studerer.

- Det er ingen mening i å stresse nedbetalingen av studielånet, sier Reinsberg til en lettet hovedfagstudent. Riktig nok er rådene personlige, men kanskje en tankevekker for alle som skal studere i mer enn to-tre år framover. Kanskje lønner det seg å betale på et boliglån like mye som å betale husleie til en bolighai? I hvert fall har Christer Knudsen lært et nytt ord, "livsløpsplanlegging".

Lånekasseaksjonen fortsatt i startgropa




KJERSTI T. MORSTØL