Norsk Investorforum ønsker å etablere et utdanningssenter for 3000 til 5000 studenter innen IT, telekommunikasjon og multimedia ved næringsparken på Fornebu.
- Dette er av en slik dimensjon at NTNU bør føle ubehaget, sier instituttstyrer Reidar Conradi ved Institutt for datateknikk og telematikk ved NTNU.
Norsk Investorforum med Fred. Olsen i spissen har store visjoner for Fornebu etter at flyplassen legges ned 4. oktober 1998. Fornebu skal bli Norges svar på Silicon Valley hvor næringsliv, forskning og utdanning skal dra nytte av hverandres ekspertise og kompetanse.
Bedrifter som Telenor og Ericsson har konkrete planer om å flytte virksomhetene sine dit, og andre større og mindre bedrifter har også vist interesse.
- På utdanningssiden har vi til nå invitert fagmiljø ved NTNU, Bedriftsøkonomisk Institutt (BI), MatNat-fakultetet ved Universitetet i Oslo, Regnesentralen og Høgskolen i Oslo til å være med i en referansegruppe hvor vi skal diskutere mulig samarbeid, forteller Per Morten Vigtel, leder i Norsk Investorforum.
Ikke privat universitet
Planene for prosjektet er fortsatt i startfasen, men aktørene bak Norsk Investorforum har både kapital og jobber målrettet i forhold til Planleggingsdepartementet som har ansvaret for Statens engasjement på Fornebu.
- Vår visjon er å skape Europas mest attraktive nærings- og kunnskapssenter på Fornebu innen år 2005. Dette skal bli en motor i utviklingen av en norsk IT-sektor som kan sikre norsk økonomi et nytt bein å stå på, sier Vigtel.
Når det gjelder utdanningstilbudet, avviser Vigtel at det vil bli snakk om et nytt, privat universitet.
- Vi vil ha med utdanningsinstitusjonene allerede nå. Våre planer kan bidra til en økt kommersialisering av forskning ved universitetene og høgskolene, sier Vigtel og legger til at han tror et kunnskapssenter på Fornebu vil være en realitet, uansett om universitetene blir med eller ikke.
- Ved å samle forskningsinstitusjoner og undervisning på Fornebu i stort omfang, vil det skje en positiv og nødvendig interaksjon mellom miljøene, sier Vigtel.
Mangler fagfolk
Like entusiastisk for Fornebu-planene er ikke Reidar Conradi ved Institutt for datateknikk og telematikk. 3-5000 nye studieplasser tilsvarer Norges totale studentmasse innenfor data og informatikk i dag.
- NTNU har en felles interesse med Norsk Investorforum i økt IT- satsing, men vi vil raskt komme i en konkurransesituasjon spesielt når det gjelder undervisningskrefter, sier han.
Per i dag er bare 40 av 53 professorater innen fagområdet besatt.
- Lønnsgapet til næringslivet er hovedårsaken, de mangler også fagfolk. I tillegg utdannes det bare 350 kandidater på hovedfagsnivå per år (pluss 50 i utlandet), mens behovet i markedet er på 800. Å bygge opp en ny utdanning i denne situasjonen, vil automatisk bety en nedbygging andre steder, sier Conradi.
Aktiv desentralisering
Han mener IT-satsingen bør komme i Trondheim, hvor det allerede eksisterer mange IT-bedrifter og et etablert samarbeid med Sintef. Det vil også vare i tråd med NTNUs planer, for i følge prorektor Rigmor Austgulen skal opptaket til datafag økes fra 100 til 200 innen 1998, og jenteandelen skal opp fra 8 til 25 prosent.
- Vi snakker dessuten om "virtuelle organisasjoner" som ikke trenger samme fysiske lokaliseringsgrad som før. IT-teknologien innbyr aktivt til desentralisering, sier Conradi og ser heller for seg at et senter på Fornebu kan ha ansvar for etter- og videreutdanning innen IT-fag.
- I følge en EU-rapport vil etter- og videreutdanning overstige volumet av grunnskoleundervisning i år 2000. Her har et senter på Fornebu potensial.
At NTNU skal samarbeide direkte med Norsk Investorforum, er Conradi relativt skeptisk til. Sammen med kollega Arne Sølvberg er han NTNUs representant i referansegruppen som møter Norsk Investorforum.
- Vi kommer nok til å føle hverandre litt på tennene i begynnelsen, sier Conradi til Universitetsavisa.