Når messen "Kvinner, arbeidsliv og samfunnsutvikling" åpner i Nidarøhallen den 24. april, blir den med sine 15 000 deltakere, 29 seminarer og 150 utstillere vårens desidert største kvinnemønstring.
- En messe av kvinner, men for kvinner og menn. Dette er også en utfordring til gutta boys! understreker Anne Karin Brokhaug, leder for stiftelsen Kvinner Viser Vei i Norge.
Og NTNU vil være sterkt til stede. Ett av messens hovedtemaer er nemlig forskning og utdanning. - Folk skal få en liten bakoversveis når vi setter i gang, lover Janne Oddaker fra NTNUs studieavdeling. Hun er universitetets representant for "Framtidstorget", den messedelen som skal presentere forskning, utdanning og informasjonsteknologi.
Gi folk en vekker
Messens utstillingsdel består av bedrifter, organisasjoner, etater, nettverk m.m.m., som hver for seg og til sammen skal gi et bilde av hva kvinner betyr - eller burde bety - i virksomheten. Utstillerne grupperes tematisk i "torg", og ett av disse skal altså vies forskning, utdanning og IT. Her vil både universitetet og Høgskolen i Sør-Trøndelag stå sammen med databedrifter og vise all verden hvem som leverer kunnskapen.
- Det er en desperat mangel på rollemodeller i databransjen, og innenfor teknologi i det hele tatt, minner Oddaker om. Hun vil at universitetet fokuserer på mulighetene: at universitetet tilbyr en masse typer utdanninger som gir innpass i enda flere yrker. - Når vi står sammen med bedriftene, viser vi jentene hvor de kan få jobb. Vi vil vise kvinner i alle ledd i en organisasjon, fra teknisk tegner til forskningsdirektør, og vi vil invitere utvalgte mannlige ledere til å besøke torget vårt og se hva kvinner kan, forteller Oddaker. Hun lover at "Framtidstorget" ikke skal bli noe traust stå-rett-opp-og-ned-og-dele-ut-brosjyrer, men holder foreløpig kortene tett til brystet. - Vi må finne ut hvilke tricks de andre torgene bruker, så vi ikke gjør akkurat det samme. Men vi lover å gi folk en liten vekker, sier hun.
Holmgang
Blant de 29 seminarene messen byr på, finner vi en god håndfull hvor NTNU- og Sintef-ansatte bidrar som møteledere, forelesere eller paneldeltakere. Det aller første får form av en holmgang mellom inviterte forskere og publikum, der spørsmålet - under overskriften "Når Adam lager redskaper for Eva" - dreier seg om kvinner og teknologi. Hadde samfunnet sett bedre ut dersom kvinner hadde styrt den teknologiske utviklinga?, spør holmgangleder og prorektor Rigmor Austgulen.
Innvandrerkvinner som ressurs eller reserve; Kjønn og makt i helsevesenet; Kvinner om kvinners helse; og Estetikk og rom er andre seminarer der NTNU-damene vil markere seg.