IT-revolusjon på Lerchendalkonferansen

Informasjonsteknologi står allerede for fire til seks prosent av BNP i den vestlige verden, og kan innebære 100 000 arbeidsplasser i Norge innen fem år.

- IT-revolusjonen er skapt utelukkende av teknologi og marked, ikke av politikere. IT endrer de økonomiske og politiske spillereglene i samfunnet og innebærer en overgang fra industri- til informasjons- og kunnskapssamfunnet.

Det sa direktør Per Morten Vigtel i Norsk Investorforum til et 70-tall toppledere fra næringslivet, forvaltningen og det politiske liv på Lerchendalkonferansen om "Utvikling av kunnskapsbasert næringsliv" den 14. januar.

Kunnskapens seier over kapitalen

Innlederne hadde kanskje ikke så mye nytt å fortelle. Det mest påfallende var den brede enigheten om at IT-revolusjonen er iferd med å forandre verden, men at vi kanskje ennå ikke tar kunnskapsrevolusjonen helt på alvor.

Det understreket både Vigtel og andre innledere som direktør Eilif Trondsen fra Stanford Research Institute, direktør Goetz N. Steinhardt fra Siemens, president Leif Frode Onarheim i NHO (som også er rektor på Handelshøyskolen) og ordfører i Bjugn, Arent M. Henriksen (nå også styreleder i NSB). Både Vigtel og Henriksen framhevet at IT-revolusjonen påvirker motsigelsen mellom arbeid og kapital til fordel for arbeid, i dette tilfellet kunnskap.

- IT-revolusjonen innebærer at arbeidet har vunnet over kapitalen, sa Henriksen litt humoristisk. Vigtel mente på sin side at industrisamfunnets klassiske konflikt mellom arbeid og kapital ville erstattes av en konflikt mellom dem som har kompetanse og dem som ikke har det.

"If you stay for lunch, you will be lunch"

Norsk-amerikaneren Eilif Trondsen, som har bodd i Silicon Valley i 20 år, understreket industriens muligheter til å utnytte IT til kunnskapsbasert nyskaping og etablering av småbedrifter. - Ved intelligent og innovativ bruk av IT kan man knytte seg nærmene til kunder og underleverandører og samtidig skjære ned på kostnadene, påpekte han.

Han understreket at det ville bli tøft både for organisasjoner og enkeltpersoner å henge med i IT-revolusjonen, som vil forandre og utradere millioner av arbeidsplasser i årene fremover. Ifølge Trondsen blir jakt på kompetente medarbeidere samt utdanning og etterutdanning avgjørende konkurransefaktorer. Det stadig økende tempoet i omstillingsprosessene innen næringslivet vil også skape økt usikkerhet og utrygghet, og mange vil rett og slett ikke makte presset.

- I Silicon Valley går tingene nå så fort, at "If you stay for lunch, you will be lunch", sa Trondsen. Han framhevet også at IT-sikkerhet og beskyttelse av opphavsrettigheter ville by på enda flere problemer i tiden fremover.

Gutteklubb

- Dette er det verste jeg har sett, sa en av de tre-fire damene som hadde funnet vegen til Lerchendal gård da hun skuet ut over forsamlingen av dresskledde menn over førti.

Den lave kvinnedeltagelsen skyldes selvsagt mangelen på kvinner blant norske toppledere, men forsterket også inntrykket av at kvinnene er på sidelinjen i IT-revolusjonen. Konferanseledelsen hadde for øvrig ikke lagt vekt på å invitere mediene. Undertegnede var eneste journalist i forsamlingen, og fikk ikke være til stede på det næringspolitiske verkstedet. Da skulle deltagerne (kapitalistene?) får tenke høyt og fritt, fikk jeg vite av konferanseledelsen.

Mon tro om ikke denne negative holdningen til mediene er en smule i strid med konferansens intensjoner om «Å være en aktiv brobygger mellom profesjoner og samfunssektorer»?




ATLE KJÆRVIK