En student har søkt om erstatning etter å ha blitt skadet i forbindelse med arbeid på diplomoppgaven til sivilingeniørstudiet. Universitetets ansvar er uklart i slike saker, og nå ber administrasjonen juridisk fakultet i Oslo om hjelp.
- Vanligvis har ikke universitetet noe arbeidsgiveransvar overfor studentene, men når en student har praksis eller feltarbeid i eksterne bedrifter, er det mer uklart, sier jurist Kristine Lykke i Studieadministrasjonen.
Hun forteller at NTNU har tatt kontakt med Oslo for å få en generell vurdering på om universitetet kan regnes som arbeidsgiver når studentene har obligatorisk praksis eller feltarbeid i forbindelse med studiene.
Juridisk gråsone
Studenten som satte hele problemstillingen på dagsorden, vil at universitetet skal dekke utgifter i forbindelse med behandling etter ulykken og hevder selv å ha blitt delvis arbeidsufør.
- Juridisk sett ligger ansvarsforholdet i en gråsone som vi må få klarhet i uavhengig av denne konkrete saken, sier Lykke.
En avklaring har blitt enda viktigere etter at den kollektive ulykkesforsikringen for studentene ble fjernet fra semesteravgiften i sommer. Dersom den fortsatt hadde eksistert, kunne en slik erstatningssak blitt behandlet som et rent forsikringsspørsmål.
- Betyr dette at man ikke lenger får erstatning dersom man blir skadet på universitetets område?
- Nei, det blir annerledes, for da er det snakk om et område universitetet kan ha ansvar for å sikre, sier Lykke.
Ny diskusjon?
Administrerende direktør i Studentsamskipnaden, Per Ivar Maudal, forteller at forsikringsordningen ble fjernet etter ønske fra studentene og at dette ble vedtatt av Studentalltinget på forsommeren. Selve avtalen kom i stand gjennom arbeidsgiverforeningen til Studentsamskipnadene i Norge og den kostet 14 kroner i semesteret per student.
- Mange ble på den måten dobbelt forsikret og det var vel en av grunnene til at ordningen ble fjernet igjen, sier Maudal som ikke er negativ til å ta opp igjen diskusjonen.