- Dersom ikke brannrutinene bedres, vil vi ikke gi tillatelse til større arrangement som for eksempel UKA, sier politibetjent Olaus Selvaag etter en ekstraordinær kontroll ved Studentersamfundet nylig.
Politiet har i samarbeid med brannvesenet jevnlige inspeksjoner av Trondheims utesteder, og ankepunktene var mange etter kontrollen på Samfundet. Blant annet var varslingsanlegget utkoblet for deler av hybelområdene hvor gjengene holder til. Videre fant inspektørene også feil på varslingsanlegget og kritiserte at døren til brannsentralen sto ulåst.
- Vi har tidligere stengt Studentersamfundet på grunn av mangler ved de offentlige delene av lokalene. Det har blitt bedre, men nå trengs det en ny innskjerping av rutinene, sier brannmester Alf Sandstad.
Frykter katastrofe
Han er mest kritisk til forholdene i gjengområdene på sideloftene og i kjelleren, og også her fant inspektørene mangler. Et markeringslys for rømningsvei var mørklagt, en branndør som alltid skal være lukket, sto i åpen stilling, og det manglet nøkkel til en avlåst rømningsvei.
- Studentersamfundet er en av de bygningene i byen hvor vi mest frykter en brann, og vi er nødt til å stille høye krav til sikkerhet, sier Sandstad og fortsetter: - Vi vet at det oppholder seg mange på hyblene utover nettene. Tenk hvis noen sovner og brannrutinene ikke fungerer. De har ikke en sjanse til å komme seg ut.
Neglisjerer
Både Selvaag og Sandstad mener det største problemet ikke går på det tekniske utstyret, men på at de ulike gjengene som avholder arrangement, neglisjerer branninstruksene.
- De arrangementansvarlige vi snakket med, hadde ingen peiling på branninstruksen. De kunne for eksempel ikke si hvorfor anlegget var utkoblet og hvor lenge det hadde stått slik, sier Selvaag.
- Det er her rutinene svikter, og det kan bli aktuelt å nekte visse arrangement hvis det ikke skjer forbedringer, supplerer Sandstad.
Under utbedring
Til daglig er det vaktmester Jan Åge Feierud som er brannansvarlig på Studentersamfundet, men på selve arrangementene er det de ulike gjengene som har vaktansvar. Videre er det lederen for Klubbstyret som har ansvaret for å informere om brannrutinene til gjengmedlemmene og opplæring skjer to ganger i semesteret.
- Den kvelden brannvesenet kontrollerte, hadde rapporteringsrutinene sviktet. Men når det gjelder de tekniske manglene, så er de allerede under utbedring, sier Feierud.
Han påpeker at Studentersamfundet til nå har fulgt påleggene fra brannvesenet og mener inspektørene overdramatiserer omstendighetene den kvelden de kontrollerte.
- Viljen til forbedring er der, men det er ennå ikke godt nok, sier Selvaag. Han undrer seg også over at ikke ledelsen ved universitetet tar et initiativ for å bedre sikkerheten på Studentersamfundet.
- Huset fungerer som universitetets lekeplass. Men når studentene selv ikke greier å følge brannrutinene, så burde ledelsen i hvert fall forvisse seg om at de leker trygt. Det gjør de ikke i dag, sier Selvaag.