Landets første "Science"-senter

Om knappe ni måneder fødes landets første rendyrkede "Science"-senter i Norges Banks gamle lokaler. Senteret åpnes i forbindelse med byjubileet, og vil styrke byens posisjon som "teknologihovedstad".

Målet er å forklare naturvitenskapelige fenomen og teknologi på en lettfattelig måte for en ny generasjon. Også Oslo har et "Teknotek", men dette er en underavdeling av Teknisk Museum.

Det nye science-senteret i Trondheim bygger på tuftene av det lille Vitensenteret, som har holdt til i Vitenskapsmuseet. Det vil også inneholde et lite bankmuseum, kafé og en "science"-butikk. Det er Trondheim kommune, NTNU, SINTEF og et tredvetall enkeltpersoner og bedrifter som har gjort satsingen mulig.

Besøkt av 44 000

Det "gamle" Vitensenteret har bare gitt regionens befolkning en forsmak på hva et nytt, stort Vitensenter kan by på. Før åpningen 1. august neste år skal nærmere fem millioner kroner investeres i rehabilitering av det utrangerte bank-bygget. I tillegg vil nesten fire millioner vil bli brukt på å gi omlag 1400 kvadratmeter utstillingslokale innhold. Det ligger også muligheter i en åpen bakgårdsplass, som er stor nok til å huse en ubåt eller deler av en flykropp!

Men styreformann og "vitengeneral" i stiftelsen Vitensenteret, tidl. NTNU-professor Jan M. Øverli, har is i magen.

- Når man har mange gode hjelpere, er det utrolig hva man kan få til, smiler han.

Dette til tross for at han samtidig skal lede flytting av Papirindustriens forskningsinstitutt (PFI) fra Oslo til Trondheim, med tilhørende nybygg på Gløshaugen.

Daglig leder av Vitensenteret, pensjonert fakultetsdirektør fra NTH Birger Haave, bobler også av entusiasme foran nyåpningen. Han er nå iferd med å etablere et verksted i bank-bygningen.

- Jeg håper det kan bli en idébank og et møtested hvor forskere, teknikere og modellbyggere kan få en glidende overgang til pensjonsalderen, sier Haave.

Først i San Francisco

Forskeren Frank Oppenheimer åpnet sitt "Exploratorium" i San Francisco i 1969, og med dette verdens første "science-center". Ideen var at gamle og unge, gjennom selv å eksperimentere med naturvitenskap og teknologi, skulle forstå og fatte interesse.

Senteret ble en suksess, og siden er hundrevis av "interaktive utstillinger" etablert over hele verden. Bare i USA besøkte over 50 millioner mennesker slike senter i fjor.

Det "gamle" Vitensenteret i Trondheim ble også besøkt av over 44 000 unge og gamle i -95. Dette gir en pekepinn om interessen for vitensenter blant publikum her til lands.

Senteret lukker den 10. november, da starter flyttingen av installasjonene til banklokalene. Muligens vil deler av utstillingen bli plassert i en buss, som skal markedsføre det nye senteret mot skolene i Midt-Norge.

- Det er ikke lett for folk flest å henge med i den rivende utviklingen innen naturvitenskap og teknologi. Vi er inne i en tid da interessen og rekrutteringen til disse fagområdene er synkende. Vitensenteret skal vekke denne interessen blant de unge, håper Øverli.



Atle Kjærvik

Foto: Kjetil Jakobsen