Voluspå og myter i humanioraånd

De humanistiske fagene er kjernefagene i vår universitetstradisjon. Dette er kongstanken bak Humanioradagene som arrangeres ved NTNU fra 16. januar neste år. Selve finalen blir en storslått oppføring av Voluspå i Gata på Dragvoll om kvelden søndag 19. januar.

Brit Mæhlum, leder i programkomitéen for Humanioradagene, forteller til Universitetsavisa at arrangementet vil foregå både på Dragvoll, Gløshaugen og i Trondheim sentrum. Det blir en blanding av tradisjonelle foredrag og arrangementer som skal gi andre opplevelser.

- Dagene henvender seg både til universitetets egne studenter og ansatte og til publikum utenfor, forteller Mæhlum som til daglig er professor ved Inst. for nordistikk og litteraturvitenskap. Myter og humanistenes bruk av myter skal være et bærende tema for disse første Humanioradagene i Trondheim, i tillegg til at man skal presentere hva humaniora er - på en forståelig måte, forteller Mæhlum. Hun legger ikke skjul på at det humanistiske miljøet innenfor NTNU har behov for en samlende markering av hva de står for.

- Det er også viktig å belyse forskjellen på de humanistiske fagenes tilnærmingsmåter til forskning i forhold til naturvitenskapens metoder. Ragnar Fjelland, professor ved Senter for vitenskapsteori ved Universitetet i Bergen, vil foredra om dette. Humanismens plass og posisjon innen universitetstradisjonen vil også presenteres i foredrags form.

Fra Prometheus til Mykle

Behandlingen av mytene spenner vidt. Prometheus-myten behandles av Øivind Andersen, Steinar Bryn skal snakke om myten om Amerika, Duncan Russel tar for seg kulturelle myter, Frithjof Bringager skal foredra om kjærlighetens myter, Geir Vestad foredrar om Tor Åge Bringsværds bruk av myter i litteraturen og mytiske Mykle presenteres av Leif Johan Larsen.

Kunstnermyten er viet en hel festaften i Studentersamfundet hvor Terje Borgersen vil innlede. Hvis arrangørene får full klaff, vil vi også få høre Odd Nerdrums tanker om kunstermyten denne kvelden.

Det blir dessuten litterær kro samt en teaterforestilling i Black boxen på Dragvoll. Her vil Anita Fosse, hovedfagstudent ved Inst. for drama, film og teater, dramatisere en gammel sumerisk myte.

- Humanioradagene skal sette sitt preg på Trondheim de fire dagene arrangementet varer, men det lokalhistoriske vil ikke få noen fremtredende plass under arrangementet, poengterer Mæhlum. - Ikke fordi det er uvesentlig, men trondhjemmerne vil uansett få en rikelig dose lokalhistorie under tusenårsjubiléet.

Voluspå avslutter

Humanioradagenes musikalske storsatsing er Monrad Johansens verk Voluspå, komponert over et tema fra den eldre Edda. Verket er skrevet for symfoniorkester, tre solister og stort blandet kor. Voluspå-koret skal bestå av 80-100 studenter og ansatte ved NTNU.

- Foreløpig mangler vi ennå sangere, opplyser Mæhlum og ber interesserte ringe Musikkonservatoriet på tlf. 73 51 55 40 eller ta en titt på websiden http://www.ntnu.no/mkons/voluspaa.html. Musikerne i symfoniorkesteret hentes dels fra studentstaben ved Musikkonservatoriet og NTNU forøvrig, dels fra fra profesjonelle rekker, avslutter Mæhlum.

Så gjenstår det bare å se hvor godt Humanioradagene blir tatt i mot i Trondheim. Per i dag er det vel bare volven som kjenner til det.



Olav Gorseth og Nina E. Tveter