Giftig gass gir kjemikerne hodepine

Ansatte i Kjemiblokk II får vondt i hodet av å være på jobb. Årsaken er trolig saltsyredamp, som ble dannet da det brant i bygningen for snart to uker siden. I tillegg mister rundt 250 studenter verdifull lab-undervisning fordi ventilasjonsanlegget også gikk opp i røyk.

- Jeg har gått hjem fra jobb med hodepine nesten hver dag i det siste, forteller førsteamanuensis og verneleder for Institutt for uorganisk kjemi, Dagfinn Bratland. I over en uke har han pustet inn stikkende, stram luft i Kjemiblokk II, der rundt 100 NTNU-ansatte arbeider. Kjemikeren er ikke i tvil om at årsaken til ubehaget er saltsyredamp. Denne etsende dampen kan, ifølge professor Tore Syversen ved Institutt for farmakologi og toksikologi, gi skader på hud, øyne og luftveier. Han tror ikke at gassen gir langsiktige skadevirkninger. Men hodepine er en vanlig konsekvens, som professoren absolutt mener bør tas på alvor.

- Vi har slitt med dette helt siden brannen for snart to uker siden, fortsetter Bratland. En feil i det elektriske anlegget gjorde at en kobling i el.fordelingen på loftet begynte å brenne natt til 30. august.

Røykutviklingen var sterk, men det automatiske varslingssystemet gjorde at brannvesenet raskt kom til stedet. Slokkingsarbeidet gikk helt etter oppskriften, men loftsetasjen ble påført store røyk- og sotskader. Dessuten ble etsende gasser frigitt da plastisolasjonen rundt ledningene i el.fordelingen brant opp. Og ventilasjonsanlegget brøt fullstendig sammen.


Lab-kurs kanskje avlyst

Det ble gjort målinger for å finne ut hvor mye klorider som var i Kjemiblokk II umiddelbart etter brannen. På loftet var konsentrasjonen over faregrensen, mens verdiene i de andre etasjene ble betraktet som forsvarlige. Derfor var det kun snakk om timer før de ansatte ble sendt tilbake til kontorene sine.

- Det er klart at gassene siver mellom etasjene, ikke minst når vi ikke har noe form for ventilasjon bortsett fra vinduene, sier vernelederen. I tillegg til den fysiske hodepinen sliter han for å finne en løsning for rundt 250 kjemi- og bergstudenter som etter planen skal starte med laboratorieundervisning allerede neste uke.

- Det er helt uforsvarlig å gjennomføre kjemiske forsøk så lenge det ikke er ventilasjon i rommet. Hvis ikke avtrekket fungerer, må vi avlyse lab-undervisningen inntil videre, sier Bratland. Han beskriver tidsskjemaet på labben som så stramt at dersom en undervisningsuke går tapt, er det umulig å ta igjen det forsømte.

- Resultatet blir at studentene rett og slett mister noe av lab-undervisningen, sier Bratland.

Tar uker å utbedre

- Det kan ta flere uker før ventilasjonsanlegget er i orden igjen, sier seksjonsleder for VVS-avdelingen, Kirsten Lindberg. Omfattende reparasjon og rengjøring må til før loftet, avtrekkssystemet og det elektriske anlegget fungerer tilfredsstillende igjen. Lindberg antyder at regningen for oppryddingsarbeidet vil bli på flere hundre tusen kroner.

- Jeg håper vi kan få igang et provisorisk avtrekk kan gi så bra lufting at de ansatte og studentene snart kan komme i normalt gjenge. Inntil videre må de nøye seg med å åpne vinduene for å få inn frisk luft i bygningen, sier seksjonslederen, som understreker at ventilasjonsanlegget i Kjemiblokk II ble skiftet for få år siden. Likevel har det vært en del problemer med avtrekket.

- Nå vil jeg undersøke om det kan være noe i veien med liknende anlegg, som det finnes mange av rundt om på Gløshaugen, sier Kirsten Lindberg.

Brannsommer på Gløshaugen

Anbefaler pauser i frisk luft



tekst og foto: Trude Blåsmo