«Produktfremstilling» av leger tar minst syv år, og den økte utdanningskapasiteten vil først avhjelpe legemangelen om noen år. Imens hoper pasientene seg opp på sykehusenes ventelister. Underdimensjoneringen av tilbud på helsetjenester står i sterkt kontrast til den gode nasjonaløkonomien, og problemkomplekset er en gjenganger i valgdebatten. Det politiske presset har ført til import av utenlandske leger. I tillegg vedtok Stortinget en ekstrabevilgning til kjøp av 60 studieplasser i medisin i utlandet, og for få uker siden fikk NTNU i oppdrag av KUF å effektuere vedtaket. NTNU er i disse dager i ferd med å sluttføre forhandlinger med en rekke utenlandske universiteter om opptak av norske studenter høsten 1997. Formelt taes disse studentene opp ved NTNU, men studenter ved årets opptak må regne med å ta hele utdanningen i utlandet. På sikt er det meningen å skalere ned utenlandskvoten, samtidig som at opptaket i Trondheim økes til 150 studenter årlig. Signalene om at NTNU på sikt skal ta opp 150 studenter årlig (i stedet for de planlagte 120), vil nødvendigvis også få konsekvenser for dimensjoneringen av RiT 2000.
KUFs henvendelse til NTNU om oppkjøp av studieplasser i utlandet kom etter at ordinært nasjonalt opptak til medisin var sluttført. Enkelte studenter som har fått studieplass i Norge, har gitt uttrykk for at de ville ha foretrukket et statlig finansiert studium i utlandet. Det fremføres som urimelig at det attraktive tilbudet gies til søkere på venteliste, mens søkere med de beste opptakspoengene ikke får velge. Vi har forståelse for at det kan oppleves som urettferdig for enkelte. Alternativet til den fremgangsmåte som er valgt, ville være å kansellere årets ordinære opptak og deretter foreta en ny søknadsrunde og opptak der plassene i utlandet ble inkludert som et valgalternativ et slags «femte» fakultet. Dette har vi, i samråd med KUF, vurdert som et lite realistisk alternativ av praktiske grunner. Studieåret har begynt, og studentene er på plass. Plasser i utlandet vil imidlertid bli inkludert som alternativ ved søknad om opptak i årene som kommer.
Internasjonal avdeling ved NTNU har gjort en formidabel innsats for å realisere det politiske vedtaket. Målet er nådd 60 studieplasser er fremskaffet. Det gjenstår bare å ønske studentene velkommen som studenter ved NTNU med studieadresse i England, Nederland, Tyskland, Irland, på Malta og i Australia.
Rigmor Austgulen
Prorektor ved NTNU
Info.avd. |
Ansvarlig redaktør: Informasjonsdirektør Kåre Kongsnes Teknisk ansvarlig: aina.berg@adm.ntnu.no Oppdatert: 27. Feb 1997 |