Byfornyeren i Xi¹an, Kina

Ved Silkeveiens startpunkt, Xi'an i Kina, er professor Harald Høyem fra NTNUs Institutt for byggekunst blitt leder for et byfornyelsesprosjekt.

Prosjektet, som Norad støtter med 4,6 mill. kroner, er vokst fram gjennom Høyems mangeårige engasjement i den mer enn 3000 år gamle byen.

Målet er å bedre boligstandarden for 60 000 mennesker og samtidig ta vare på den enestående bygningskulturen midt i provinshovedstaden Xi¹an. Tredjeparten av de som bor i bydelen er hui-kinesere, en muslimsk minoritetsgruppe, og etniske motsetninger byr på helt spesielle utfordringer. Mange av innbyggerne er dessuten mer stemt for å sanere i stedet for å berge det kulturhistorisk verdifulle miljøet, som har gjort Xi'an til ett av Kinas mest populære turistmål.

Flere NTNU-instituter

Amanuensis Kjell-Håvard Bråten fra Byggekunst er også sentral i prosjektet, og flere andre NTNU-institutter er trukket med: By- og regionalplanlegging, Arkitekthistorie, Sosialantropologi og Vassbygging stiller med folk, samt Sintef arkitektur og byggteknikk. I alt utgjør de en gruppe på 8-10 personer. Høyem og Bråten skal også ta med arkitektstudenter fra Gløshaugen til Xi'an, slik de allerede har gjort i en årrekke, og gi dem oppgaver i forbindelse med byfornyelsen. Lokalt skal universitetsteamet fra Trondheim samarbeide med kommunale byplanleggere og Xi'an University of Technology and Architecture.

Tilfører kompetanse

­ Hva i all verden kan Norge tilføre et kinesisk byfornyelsesprosjekt? ­ Først og fremst penger, men også ekspertise i planlegging og oppgradering av bebyggelsen. Den gamle bydelen i Xi'an er i dag ute av kontroll for byplanleggerne på grunn av dårlig kommunikasjon mellom hui- og han-kineserne, sier Høyem til Universitetsavisa. Bevilgningen fra Norad skal dekke en treårsperiode. NTNU-teamet kommer til å delta på to workshops i året i Xi'an og ellers utføre arbeidet her hjemme. Noen få av dem vil foreta noen flere Kina-reiser.

Fattige beboere

Av Xi¹ans 1,8 mill. innbyggere bor om lag 300 000 innenfor den 14 km lange bymuren som markerer den gamle bydelen. På grunn av sin sentrale beliggenhet er området etter hvert blitt attraktivt for andre grupper enn de som tradisjonelt har bodd her. Ett av målene ved byfornyelsesprosjektet er å hindre at fattige beboere presses ut av de mer velstående. Bebyggelsen er dårlig vedlikeholdt og har vært truet av veiplaner. Noen likhetspunkter fins altså med situasjonen på Møllenberg og Bakklandet for en del år tilbake, men her slutter også likheten med norske byfornyelsesprosjekter. I gamle Xi¹an ligger ti moskeer, et taoistisk tempel og Drum Tower ­ et monument fra Ming-dynastiets tid. Den vanlige beboer lever på et absolutt minimum når det gjelder materielle behov, med en gjennomsnittlig boflate på bare 7 kvm per person og uten innlagt vann og toalett. ­ Her er det virkelig snakk om «back to basics», sier Høyem.

Gjestelærer

Han fattet interesse for bydelen første gang i 1989, da han var gjestelærer ved et av Xi¹ans universiteter under et sabbatsår fra NTH. Deretter har han besøkt byen et titalls ganger. Siden 1990 har han vært med på å organisere kurs og prosjekter i Xi¹an for fjerde- og femteårs arkitektstudenter fra Trondheim. Unesco har deltatt i forarbeidet til byfornyelsesprosjektet. Lærere fra arkitekthøgskolen i Bordeaux er også med på prosjektet. Norad-midlene skal i første omgang benyttes til å lage et kombinert informasjonssenter og demonstrasjonsprosjekt i en av de gamle bygårdene. Samtidig begynner Høyem & co å prosjektere utbedring av gårdsrommene og offentlige plasser. Graving i forbindelse med legging av rør og annen nødvendig infrastruktur må utføres må stor varsomhet i det tettbefolkede og historiske området. Xi¹an kommune betaler brorparten av kostnadene ved byfornyelsen, og beboerne må bidra til rehabiliteringen av sine boliger.

Lokal deltakelse

Kineserne har sin egen form for lokal organisering med gate- og naboskapskomitéer, et hierarkisk system etter norske begreper, og disse skal trekkes med i prosjektet. Men hvor lett er det for en nordmann å kommunisere med representanter for beboerne? ­ Jeg syns jo at vi har en god dialog, men dette diskuterer jeg en del med sosialantropologer som vi har med oss. Sannsynligvis blir vi nok brukt i et politisk spill, det er uunngåelig i et slikt prosjekt. Å tro noe annet, ville være naivt. ­ Hvorfor er du så engasjert i et eldgammelt bysamfunn på den andre siden av kloden? ­ Fordi det er så fascinerende. Gjennom arbeidet i Xi¹an har jeg knyttet stadig nye personlige kontakter. Vi står overfor en uhyre kompleks problemstilling som er utfordrende både for meg og NTNU-miljøet. Etter hvert føles det naturlig at jeg faktisk legger ned en del av livet mitt i Xi¹an, sier Harald Høyem, som nå forbereder den første workshop¹en i Xi¹an i september.

SIGURD AARVIG

* NTNU
*  *  *  *  Info.avd.
----
Ansvarlig redaktør: Informasjonsdirektør Kåre Kongsnes
Teknisk ansvarlig: aina.berg@adm.ntnu.no
Oppdatert: 27. Feb 1997

----
ntnu