By til tusen

Når landskapsarkitektene i Trøndelag inviterer nordiske kolleger til kongress i august, bys det på faglige, kulturelle og festlige arrangementer i tre dager til ende.

Nordisk kongress er det største faglige arrangementet for landskapsarkitektur i de nordiske landene. Kongressen holdes hvert annet år. Trøndelagsavdelingen i Norske Landskapsarkitekters forening er vertskap i en by som i anledning jubileet har forberedt seg godt på besøk. I tillegg til landskapsarkitektur inviteres også arkitekter og planleggere fra Trondheimsområdet.

Arrangøren utnytter de tema som tusenårsjubileet og bystatusen initierer, og har laget et program som fokuserer på tidsaspektet og på byen som stedstype. Tidsmessig skjer forflytningen fra fortid, via samtid til framtid. Bybetrakningene er såvel overordnete som detaljerte. Byeksemplene er norske, nordiske og europeiske. Foreleserne er nordiske eller fra det europeiske kontinentet. De er alle kapasiteter innenfor sine fagfelt enten de er nestorer eller rabulister.

Ordfører Marvin Wiseth er blant dem som skal hilse gjestene velkommen til det som har status som offisielt jubileumsarrangement. Kulturminister Turid Birkeland skal redegjøre for gjeldende omgivelsepolitikk etter statsminister- og statsrådsskiftet. Gjennom en spennende form for faglig paneldebatt skal tre ulike faggrupper i fellesskap ta for seg historie, virkelighetsoppfatninger og visjoner for byforming. Sekvensen er delt i to, der epoken tusen år tilbake omfatter historien og samtiden, og epoken tusen år fram omfatter visjonene. Foreleserne gjennomgår begge epokene og kommenterer i tillegg hverandre. Det er sosiologen Per Morten Schiefloe ved NTNU, historikeren Anna E. Tryti og landskapsarkitekten Ola Bettum som på denne måten er bedt om å forklare hvilke krefter og forutsetninger som ligger bak byens utvikling.

Kongressens behandling av byplanlegging er overordnet og gjøres som et svev i stor høyde med utsikt til byens store linjer. Jens Kvorning, som er arkitekt og lektor på Kunstakademiets arkitektskole i København, begynner og avslutter dagen. Kvorning anta å være blant dem som har størst og bredest oversikt over hva som gjøres i europeisk byplanlegging i dag. Hans innledende foredrag med tittelen Motstand og mottakelighet vil omhandle urbanismens aktuelle tema. Sivilingeniør og direktør i Oslo kommune, Thore Landgaard, redegjør for Bjørvikaprosjektet i Oslo, et prosjekt i europeisk målestokk. Landskapsarkitekt Anne-Karine Halvorsen Thoren hos NIBR er ledende innen fortettingsproblematikk, og tar for seg fortettingens kvalitetsaspektet i lys av kampen om tettheten i byen.

To sekvenser det er knyttet store forventninger til, gjelder foredragene til landskapsarkitekt Winy Max fra Holland og arkitekt Kai Wartianen fra Finland. Begge er utfordrere av etablerte forestillinger om byarkitektur og landskapsarkitektur. Som landskapsarkitekt er Max særlig opptatt av landskapsarkitekturen fysiske form, mer enn dens naturvitenskapelige innhold. Nederlenderen har, ikke så rart hvis vi tar det kulturskapte Nederland i betrakning, en større vilje til forandring enn bevaring. I tidsskriftet Topos har han uttrykt skepsis til byen som oppholdssted, og vist tilbakeføring av bylandskapet til kulturlandskapet. Foredraget heter Massiv pluralisme med undertittel Urbanisme og landskap.

Selv om Wartianen har vunnet store konkurranser i Paris, en han fremdeles en avviker i forhold til mainstream. Foredraget Landskap, mønster og arkitektur kan provosere noen, ettersom Wartianen argumenterer mot at arkitektur skal generere byen. Arkitekturen skal heller genereres av byen og byforming. Debatten til slutt ledes av den nevnte Kvorning. Fra å ha stor høyde med vid utsikt til byens store linjer på dag to, gjør dag tre dykk ned til byformingens små detaljer. Ett av prosjektene som vises, er både nytt og stedsnært. Resultatet av opprustingen av Erkebispegårdens uteareal og Vestfrontplassen ved nasjonalhelligdommen Nidarosdomen kan deltakerne se ved selvsyn. I foredraget kan landskapsarkitekt Bjarne Aasen supplere med redegjørelse for hvorfor han har gjort det han har gjort. Senkingen av Vestfrontplassen med omlag en meter er radikalt i et område der kulturlagene lavere enn 30 cm er vernet, og forutsetter en overbevisende argumentasjon om estetiske og visuelle valg.

Prosjektet om Tøyen kulturpark er lokalisert til Oslo, men kulturparken har likevel regional, nasjonal og også internasjonal betydning. Tøyen kulturpark er ikke først og fremst en park i avgrenset betydning, men en sum av delprosjekter. Arkitekt Gisle Løken, som driver egen praksis i Arkitektkontoret 70 gr. Nord, vil med utgangspunkt i Tøyens beliggenhet, i et kulturelt spenningsfelt sentralt i Oslo, fokusere på genuine stedskvaliteter.

Monica Gora er opptatt av hendelser. Den svenske landskapsarkitektens artistiske virksomhet handler for eksempel om å iscenesette situasjoner med den hensikt å påkalle folks oppmerksomhet og undring. Ofte har hendelsene referanser til «naturlige» fenomener. Prosjekter vi kjenner i regi av Gora Art & Landscape, er blant annet å graskle en bil og plassere den på grasplenen eller å la vannet plutselig forsvinne fra elvens overflate. I Trondheim vil Gora forklare hva hun mener med at «en plass ikke er bare det man ser».

Forflytninger skjer fra Sverige til Island og Hafnafjordur. Landskapsarkitekt Reynir Vilhjalmsson er en av veteranene på Island. Han skal vise en serie prosjekter fra byens sentrum og ut i lavalandskapet.... Og videre til Paris, og en av de mange parker langs Seinens bredder. Parc Citroen er det nyeste tilskuddet til rekken, og tilhører det sene åttitallets store parkprosjekter. Sammen med Parc de la Villette, også den parisisk, er Citroenparken kanskje det mest oppsiktsvekkende parkprosjekt i nyere tid. Med en utforming etter borgerskapets god smak, er det sagt.

Tross internasjonalt tilsnitt over forelesere og prosjekter, er det ikke tvil om at jubileumsbyen setter preg på arrangementet. Det meste av kongressen finner sted i den nyrestaurerte Erkebispegården, og gårdens sluttede form legger bokstavelig talt rammer for kongressen og bidrar til å bekrefte arrangementets intimitet og integritet. Kongressmiddagen på den bynære Munkholmen vil ikke være fattigere på fysiske fornemmelser. Trønderske natur- og kulturopplevelser tilbys også gjennom guidete 1-2 dagers postkongressturer, om man velger å dra til Reinsklosteret og Austråtborgen, eller om man heller vil bli vist gruvebyen Røros og Tydalsfjella. Programmet er heller ikke uten kulturelle arrangementer. Det musikalske høydepunktet er kan hende orgelkonserten i Nidarosdomen.

Kongressen arrangeres 28. - 30. august 1997. I tillegg til landskapsarkitekter fra Sverige, Finland, Danmark, Island og Norge er også arkitekter og planleggere fra fagmiljøet i Trondheimsområdet inviterte. Påmeldingsfrist er 15. juni. Spørsmål rettes til Gunnar Tørud, tlf. 73 96 91 11. Påmelding gjøres til Tvete Reisebyrå, tlf. 73 50 94 00.

Hege Gultvedt
landskapsarkitekt, skribent og fagsekretær i Norske landskapsarkitekters forening.

* NTNU
*  *  *  *  Info.avd.
----
Ansvarlig redaktør: Informasjonsdirektør Kåre Kongsnes
Teknisk ansvarlig: aina.berg@adm.ntnu.no
Oppdatert: 27. Feb 1997

----
ntnu