Om innføringsemne, gradsreglement m.m.

I Universitetsavisa nr. 8 hevdes det av E. Gran at «det gjeldende rettskraftige reglement for Cand. mag.-graden» krever at ex. phil skal være 7 vekttall, og at dette dermed forhindrer bruken av et innføringsemen på 5 vekttall.

I Adresseavisen 21.5.97 drøftes saken videre, og Universitetsdirektøren beklager at dette ikke har «kommet for dagen» tidligere.

I «Zenter» nr 4 gjentaes det (A.Vågan) at «...gradssystemet krever at førstesemesterstudiet skal være på enten 7 vekttall eller 5+5 vekttall....»

I Universitets avisa nr. 9. påstår H. R. Skullerud «... Videre tillater ikke strukturen og reglementet for de «frie studier» at disse pålegges å ta noe som helst spesifikt emne i et bestent semester...»

Ved NTNU er der for tiden tre gradsreglementer som hjemler tildelingen av cand. mag.-grad. Om noen av dem er rettskraftige, kan muligens diskuteres, for alle er hjemlet i den forrige «Universitetsloven» (Lov av 16.6.1989). NTNU har altså ingen gradsreglement hjemlet i den «nye Universitetsloven» (Lov av 12.5.95).

Ett av de nevnte reglementene, reglementet for «den generelle cand.mag.-grad», er på «oppsigelse» ettersom det er opphevet av Kollegiet 27.3.1996 med en overgangsordning som gjelder fram t.o.m. 1999. De to andre reglementene som hjemler tildeling av cand. mag.-grad, er gradsreglementet for de matematisk- naturvitenskapelige studier og gradsreglementet for de historisk-filosofiske og samfunnsvitenskapelige studier. I disse tre reglementene finnes det ikke noen formulering som krever at ex. phil skal ha et omfang på 7 vekttall. Det som kreves, er at ex. phil skal inngå i graden. Dette er er en praktisk tilnærming til en virkelighet hvor ex.phil har varierende vekttallsomfang, avhengig av hvor i Norge eksamen er avlagt.

Alle reglementene åpner for at en eksamen kan erstattes av en tilsvarende eksamen.

Det er intet i reglementene som er til hinder for å pålegge studentene å ta et emne på et bestemt sted i sin progresjon.

Konklusjonen vi kan trekke av dette, er at det er intet i NTNUs gradsreglementer for de allmennvitenskapelige studier som er til hinder for et innføringsemne av et omfang på 5 vekttall. Det er også mulig å pålegge studentene å ta dette emne på et bestemt tidspunkt i studieforløpet. Universitetsdirektøren kunne altså spart en beklagelse.

Diskusjonen omkring førstesemester og innføringsemne har vært preget av mange uklarheter. Som representant for de matematisk-naturvitenskapelige (realfagstudiene) ønsker jeg derfor å slutte med følgende: Fra realfagstudienes side har det ikke vært ytret sterke synspunkter for eller mot innføringsemne som sådan. En er imidlertid, av flere grunner, imot at det skal kreves i første semester. Examen facultatum som mange snakker om, vil vi ikke ha i det hele tatt, men heller erstatte med et grunnleggende emne i matematikk. (De realfagstudenter som likevel vil ha et ex. fac.-alternativ, vil kunne få det vha eksisterende emner.) Av dette framgår det at realfagenes ønsker i forhold til førstesemesterproblematikken er annerledes enn de som kommer fra de andre allmennvitenskapelige fagområdene. Slike forskjeller har det alltid hvert og dem er det helt kurant å leve med.

Ettersom de matematisk-naturvitenskapelige gradsreglementene er harmonisert på nasjonal basis på samme måte som de historisk-filosofiske og samfunnsvitenskapelige reglementene, så er disse forskjellene sterkt forankret i et nasjonalt system for koordinering av tilsvarende reglementer i regi av de respektive nasjonale fakultetsmøtene. Isolerte endringer i et enkeltreglement kan dermed skape problemer for de studenter som forflytter seg i Norgesnettet.

Terje Olsen
KB-fakultetet
Rosenborg

* NTNU
*  *  *  *  Info.avd.
----
Ansvarlig redaktør: Informasjonsdirektør Kåre Kongsnes
Teknisk ansvarlig: aina.berg@adm.ntnu.no
Oppdatert: 27. Feb 1997

----
ntnu