NTNU - Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet
Ansvarlig redaktør: Informasjonsdirektør

Teknisk ansvarlig:
Erik Prytz Reitan

 
Spjøtvoll vraket ikke-teknolog

Rektor Emil Spjøtvoll vraket historiker Per O. Hernæs som NTNU-representant i Universitetsrådets forskningsutvalg, NUFU. Begrunnelse: Hernæs er ikke-teknolog.
 
 
Per O. Hernæs måtte fjernes
 
Nasjonalt utvalg for utviklingsrelatert forskning og utdanning (NUFU) er et utvalg oppnevnt av Det norske universitetsråd. NUFU er tungt inne i forskningsaktiviteter i det sørlige Afrika. Samtlige fire universiteter er representert her. Fra NTNU er professor Helge Reinertsen fra Botanisk institutt, Brattøra, og Knut Stenberg fra SMU dagens representanter. Siden Stenbergs tilknytning til universitetet er blitt usikker etter at SMU ble vedtatt nedlagt, er det bestemt å oppnevne en erstatter.

Internasjonal avdeling innstilte derfor professor Per Hernæs fra Historisk institutt som ny NUFU-representant. Begrunnelsen gikk på at professor Hernæs har ekspertise på Afrika. Hernæs er professor i afrikansk historie. Han har gode kontakter i regionen. Han deltok nylig på et arbeidsseminar i Cape Town - som NTNU-representant. Videre kommer historikeren Hernæs fra humaniora, og universitetet har tidligere ikke hatt noen representant fra dette fagfeltet - som er tungt inne på NUFU-relatert forskning.

Det kom som en overraskelse at NTNU-rektoren valgte å sette til side fagavdelingens innstilling. Spjøtvoll ville i stedet ha professor Ånund Killingtveit, Institutt for vassbygging. Med Killingtveit og Reinertsen som representanter vil SV- og HF-fagene fortsatt være uten representasjon i dette forumet.

Da avtroppende kollegierepresentant, professor Kari Melby, tok saken opp på siste kollegiemøte, begrunnet Spjøtvoll sitt standpunkt med at Hernæs «ikke representerer NTNUs hovedprofil.» Rektoren argumenterte videre med at humanister og samfunnsvitere ble representert fra de andre universitetene og at for NTNU var det et mål å øke teknologenes deltakelse. Det ble imidlertid senere klart at man ikke kjente til hvem som kom til å representere de øvrige universitetene for kommende periode.

- Dette må tolkes som at de som ikke kommer fra «hovedprofilen», med andre ord er ikke-teknologer, betraktes som annenrangs, sier professor Melby.

Det er siden fattet endelig beslutning om at professorene Killingtveit og Reinertsen skal representere universitetet i NUFU i kommende periode.

- Saken ikke unik

- Det virker som om rektor her gjør et forsøk på å gjeninnføre gamle motsetninger, sier dekanus Håkon With Andersen ved HF-fakultetet.

- Dette er jo egentlig en liten sak, og det er desto mer påfallende at Spjøtvoll går inn og overstyrer en innstilling fra en fagavdeling, samt fra de aktuelle fagmiljøene.

With Andersen sier at denne saken ikke er unik. Han viser til oppbyggingen av et universitetssenter i Sankt Petersburg, hvor de tre andre universitetene går sammen om et felles ressurssenter for aktiviteter inn i Russland.

- Spjøtvoll har valgt å holde NTNU utenfor, på tross av gjentatte forsøk fra Universitetsrådet på å få oss med. Dette er beklagelig, ikke minst fordi NTNU har aktiviteter rettet mot Russland på mange fakultet, sier With Andersen.

Norske universiteter har liknende sentere i Roma og i Athen. Det er faglige knutepunkter, som gir faglig, økonomisk og sosial assistanse til akademikere som har noe de gjerne skulle ha gjort i det aktuelle området. Det blir svært mye vanskeligere å gjøre ting når man står utenfor, sier HF-dekanen. NTNU er representert i Roma og i Athen, men altså ikke i Sankt Petersburg.

- Man kunne nevne flere eksempler, som Universitetsrådets komite for Øst- og Sentral-Europa. Jeg er urolig for signalverdien som ligger i dette. NTNU må, som andre universiteter, drive en aktiv 'utenrikspolitikk'. Det faglige nettverket utover landegrensene blir stadig viktigere. Men her kan det virke som om rektor Spjøtvoll oppfatter NTNU som noe nær en slags regional høgskole. Det hele får noe provinsielt over seg. Med Spjøtvoll som potensiell leder av Universitetsrådet er dette ikke noe godt utgangspunkt, sier With Andersen.

- Betyr det at du frykter for de ikke-teknologiske fagenes framtid?

- Det betyr det ikke. Vi ved HF-fakultetet kan selvfølgelig leve uten representasjon i nevnte fora. Men jeg frykter for det faglige skjønn, kvaliteten ved NTNU, og jeg frykter for at NTNU-ledelsen ikke tar sin utenrikspolitikk alvorlig nok. Rektor Spjøtvoll bør tenke igjennom disse sakene en gang til, sier dekanus Håkon With Andersen.

Professor Hernæs er bortreist for tida og ikke tilgjengelig for kommentar.

- Hovedprofil viktig

Rektor Spjøtvoll ønsker ikke å kommentere denne saken spesielt.

- Jeg oppfatter dette som en personalsak. Rent generelt kan jeg si at det er viktig for NTNU å være representert med hovedprofilen i nasjonale utvalg, sier han.

Når det gjelder universitetssenteret i Sankt Petersburg, begrunner Spjøtvoll beslutningen med manglende interesse på fakultetsnivå.

- Vi forhørte oss med aktuelle fakulteter, deriblant HF, og konklusjonen var klar: Dette var noe man ikke anbefalte, sier rektor Emil Spjøtvoll.
 

  TEKST: TORE OKSHOLEN