NTNU - Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet
Ansvarlig redaktør: Informasjonsdirektør
Anne Katharine Dahl

Redaktør:
Tore Oksholen

Teknisk ansvarlig: 
Kenneth Aar

 

Problemfritt årtusenskifte ved NTNU

Bare ubetydelige småtterier gikk galt da det 20. århundre gikk over i det 21.

Så er vi her igjen, alle sammen, allerede langt inne i det nye arbeidsåret. Med fødselsdatoer intakt, med ubrukte lagre av vanndunker i kjelleren hjemme, og med datamaskiner som i verste fall bare tuller noen ganske få dager med datoen. Og sannelig fikk vi lønna vår i går også!

Det er nesten så en kan bli lang i maska. Men beredskapen i forhold til årsskiftet var ikke på noen måte bortkastet. Det er NTNUs beredskapskoordinator, Eric Sandnes, overbevist om. - Uten den ville vi i dag stått til knes i problemer, sier han.

Ville oppgradert uansett

Hvor mange arbeidstimer som ble lagt ned i beredskap, er det ingen som vet. Ei heller hva den har kostet NTNU i kroner og øre. ? Det er helt umulig å beregne, sier Sandnes. - Mye av det som ble gjort, trengte å gjøres i alle fall. De store summene har med oppgradering av systemer å gjøre, og mange av disse måtte snart oppgraderes uansett. Så den eneste utgiften vi har hatt, som helt direkte kan relateres til årsskiftet, er de 150 000 kronene det kostet å ha folk på beredskapsvakt i nyttårshelga.

Det er på IT-siden beredskapen var størst. Her ble en rekke systemer og servere oppgradert, som de ansvarlige var temmelig sikre på ellers ville svikte. Ettersom man ikke var sikker på å få det nye lønnssystemet på plass i tide, ble det gamle oppgradert for å takle overgangen - og det kan vi visst takke pent for i dag.

Det ble også kjøpt inn utstyr som gjør at NTNU heretter skal kunne håndtere tekniske problemer som måtte oppstå ved brudd i strøm- eller vanntilførsel. Og det ble utarbeidet en beredskapsplan til bruk også ved mer dramatiske kriser enn et sølle årtusenskifte.

Siste tiltak var å stenge av alle NTNUs bygninger halvannet døgn rundt selve årsskiftet. Da fikk ansatte og studenter pent holde seg hjemme. Nettverket ble holdt operativt, men de fleste serverne ble stanset, ettersom strømbrudd erfaringsmessig gir problemer.

Ny kunnskap

Så ble altså antall meldte problemer nesten lik null. - Det er rapportert tre tilfeller av disker som var vanskelige å få opp igjen, og en del datamaskiner som har tullet litt med datoen. Det er det hele, sier Eric Sandnes.

Koordinatoren avviser likevel på det bestemteste at beredskapen før årsskiftet skulle være bortkastet. - Samfunnet har hatt godt av år 2000! Mange har vært nødt til å gå gjennom infrastrukturen og systemene sine og finne ut hvordan de egentlig virker. Ved NTNU forteller flere fakultetsdirektører at de har fått mye ny kunnskap om ting i nærmiljøet, påpeker Eric Sandnes.