Er du utdannet sykepleier og ønsker å bidra med avansert kompetanse i primær- og spesialisthelsetjenesten for å imøtekomme samfunnets økende behov for å ivareta akutt og/eller kritisk syke pasienter? Da er master i spesialsykepleie noe for deg!
Som student ved master i spesialsykepleie ved NTNU vil du få anledning til å samarbeide med andre, ta ansvar, og utøve spesialsykepleie til mennesker i ulike livsfaser.
Masterprogrammet har fire studieretninger:
De ulike studieretninger i utdanningen sikrer at du får avanserte kunnskaper, ferdigheter og generell kompetanse til å utøve faglig forsvarlig pasient- og familiesentrert sykepleie til pasienter innen målgruppene.
Master i spesialsykepleie består av både teoretiske og praktiske studier, og gjennom studietiden får du læring, erfaring og kunnskap om hvordan det er å arbeide som spesialsykepleier. Studiet er basert på yrkesetiske retningslinjer og utdanningen skal sikre kompetanse og holdninger som danner grunnlag for likeverdige tjenestetilbud for alle grupper i samfunnet. Etter endt utdanning skal du kunne bidra til en bærekraftig utvikling av helsetjenesten i takt med demografiske og teknologiske endringer og kunne medvirke til innovasjon, endrings- og forbedringsarbeid.
Du lærer blant annet:
- å analysere, vurdere og håndtere komplekse og kritiske situasjoner i samsvar med helselovgivning og profesjonsetikk
- å anvende kunnskaper og ferdigheter for å prioritere og handle hensiktsmessig i akutte og/eller kritiske situasjoner
- å anvende dine kunnskaper og ferdigheter for å lede, koordinere, kommunisere og samhandle tverrprofesjonelt
- å bidra til kvalitetsarbeid, pasientsikkerhet og innovasjon for en bærekraftig utvikling av helsetjenestetilbudet
- å anvende og formidle forsknings- eller kvalitetsarbeid for å bidra til utvikling av spesialsykepleiefaget og helsetjenesten
Masteren har fire studieretninger:
Les mer om hva du lærer
Fullført utdanning på 120 studiepoeng gir mastergrad i spesialsykepleie og kvalifiserer for arbeid som spesialsykepleier med handlingskompetanse til å bidra i utviklings og forbedringsarbeid, samt kompetanse til å drive og utvikle kunnskapsbasert praksis innen eget ansvarsområde.
Studenter som avslutter utdanningen etter 90 studiepoeng, har fullført videreutdanning i spesialsykepleie og kvalifiserer også til arbeid som spesialsykepleier, samt til å medvirke i utvikling av kunnskapsbasert praksis innen eget ansvarsområde.
Studenter som har fullført mastergrad i spesialsykepleie kvalifiserer også til undervisningsstillinger på universitet/høgskoler.
Les mer om jobbmulighetene
Master i spesialsykepleie er et fulltidsstudium over to år (fire semestre), som avsluttes med en masteroppgave på 30 studiepoeng. De første tre semestrene består både av teoretiske og praktiske studier. Masteroppgaven skrives i fjerde semester, og kan ved søknad skrives på deltid over to semestre (fjerde og femte semester).
NTNU Gjøvik tilbyr studieretningene anestesi-, intensiv- og operasjonssykepleie. Det er ikke opptak til operasjonssykepleie i Gjøvik høsten 2025.
NTNU Ålesund tilbyr studieretningene anestesi-, intensiv- og operasjonssykepleie.
NTNU Trondheim tilbyr studieretningene anestesi-, barne-, intensiv- og operasjonssykepleie.
Merk at det er separate opptak til de tre studiebyene. Du må følge undervisningen i den studiebyen du får opptak til og du kan ikke bytte studiested underveis i studiet.
Les mer om studiets oppbygning
Søknadsfrist er 15. april. Du søker via NTNUs Søknadsweb.
For å kvalifisere til opptak må du ha
- Bachelorgrad eller tilsvarende i sykepleie
- Norsk autorisasjon som sykepleier
- Gjennomsnittskarakter C eller bedre i bachelorgraden.
For studieretning anestesisykepleie, alle studiebyer, gjelder i tillegg:
Minimum 1 års yrkespraksis som sykepleier (omregnet til 100% stilling), i tråd med internasjonal retningslinje for anestesisykepleierutdanning.
For studiested Gjøvik, studieretning intensivsykepleie, gjelder i tillegg:
Minimum 1 års yrkespraksis som sykepleier (omregnet til 100% stilling).
Tidlig svar på opptak
Dersom du trenger tidlig svar på søknaden (hvis du er i jobb og har oppsigelsestid eller må søke permisjon), kan du søke om tidlig opptak innen 1. mars.
Tidlig opptak gis kun til søkere som uten tvil ville fått tilbud i hovedopptaket, som innebærer at søkerne må ha et karaktersnitt over median ved siste opptak.
Du må dokumentere en eller flere av følgende grunner:
- Du er i jobb og har oppsigelsestid, eller må søke permisjon
- Du er selvstendig næringsdrivende og skal avvikle virksomheten
- Du må flytte med familie på grunn av jobb, barnehageplass eller skolebytte
- Du har behov for særskilt tilrettelegging på studiestedet (gjelder ikke dysleksi)
På grunn av kort saksbehandlingstid må all dokumentasjon som skal legges til grunn for behandlingen av søknaden din, lastes opp innen 15. mars. Du kan ikke ettersende dokumentasjon hvis du skal søke om tidlig opptak.
Svar på søknad om tidlig opptak
Svar på søknad om tidlig opptak sendes ut per e-post i slutten av mai. For å beholde studieplassen må du takke ja til tilbudet du får i hovedopptaket (ca 12. juli) innen svarfristen 19. juli.
Hvis du ikke får godkjent grunnlag for tidlig opptak, vil søknaden din behandles på vanlig måte i hovedopptaket.
Les mer om opptak og opptakskrav