Karriereintervju
Hva kan du jobbe med?
Norsklærer og prosjektleder
Det beste er å være i kontakt med målgruppen og å kunne bidra til at de utvikler sine språkkunnskaper som bedrer jobbmulighetene deres
Navn: Siri Helena Skarby
Arbeidssted: Caritas Norge
Utdanning:
- Lektor i språkfag
- Årsstudium i spansk
Hva er dine arbeidsoppgaver?
Jeg arbeider som norsklærer og prosjektleder for norskkurs på Caritas Ressurssenter i Oslo. Jeg underviser i norsk, koordinerer kursplan, promoterer kurs, er involvert i søknadsskriving og økonomistyring av norskkurs-prosjektene og rapporterer og gir tilbakemeldinger på tilskuddsordninger.
Hva er det beste ved jobben din?
Det beste er å være i kontakt med målgruppen og å kunne bidra til at de utvikler sine språkkunnskaper som bedrer jobbmulighetene deres, samt å være del av et team som jobber helhetlig med integrering.
Hvordan var veien til denne jobben etter studiene?
Veien til jobben gikk via frivilligheten. Først jobbet jeg et år som norsklærer og kontaktlærer på videregående skole etter fullført lektorutdanning. Deretter startet jeg på en bachelor i internasjonale studier i Oslo, og engasjerte meg som frivillig i Latin-Amerikagruppene (LAG) på Blindern. LAG hadde et arrangement sammen med Caritas, som gjorde meg nysgjerrig på denne organisasjonen. Jeg fant ut at de forente mine interesser, og meldte meg som frivillig i Caritas. Etter et halvt år tipset de meg søke på en stilling som norsklærer med delvis prosjektlederansvar på Caritas hvor jeg ble ansatt
Hvordan bruker du kompetansen fra studiene i jobben din?
Jeg er lektor i nordisk og bruker denne kompetansen i undervisning. Jeg bruker også spanskkunnskapene til å forklare grammatikk og vokabular til spansktalende deltakere, og gi informasjon til brukere ved Ressurssenteret om vårt kurstilbud på spansk.
Hadde du verv eller deltidsjobb som er relevant for jobben din i dag, eller som bidro til at du fikk jobb?
Ja, jeg var Landsstyrerepresentant i Latin-Amerikagruppene (LAG), og hadde deltidsjobb som norsklærer på norskkurs ved Brilla Institutt i Trondheim mens jeg studerte.
Dine beste jobb- og karrieretips til de som studerer i dag:
Bruk tiden på det du synes er gøy, både når du skal velge emner og eventuelle verv. Dette vil bygge din kompetanse i en retning hvor du senere kan finne en jobb som passer med din erfaringsbakgrunn og kompetanse. Hvis du studerer i Trondheim vil jeg varmt anbefale å være frivillig på ISFiT.
Frilans tekstforfatter
Det er svært viktig og nødvendig at jeg kommuniserer effektivt og flytende, noe jeg på mange vis fikk erfaring med gjennom utdanningen min
Navn: Karen Elise Langfjæran
Arbeidssted: Frilans copywriter
Utdanning: Lektor i språkfag
Hva jobber du med?
Jeg jobber frilans med ulike typer tekstarbeid. Jeg jobber mye med reiseinnhold, men feltet mitt er bredt, fra markedsføring, content marketing og salgstekster til kunstig intelligens, nettstedsutvikling og hjelpeartikler.
Hva er det beste ved jobben din?
Bredden! Jeg har opparbeidet meg en god og bred kundebase og har derfor veldig varierte dager. Siden jeg ofte må gjennomføre research innen felt jeg ikke kan så mye om fra før, så lærer jeg også alltid noe nytt. Det er vel en av de virkelig store gledene ved å jobbe med innholdsproduksjon!
Hvordan var veien til denne jobben etter studiene?
Jeg var midt i første praksisperiode på lektorprogrammet da jeg ble oppmerksom på NTNU Bridge, hvor jeg fant en utlysning for et internship innen markedsføring og kommunikasjon i London. Jeg har alltid drømt om London, så jeg bestemte meg for å søke, man vet jo aldri? Da jeg så flyttet til London noen måneder senere, var det likevel med hensikt om å flytte tilbake til Trondheim etter kort tid. Jeg hadde veldig lyst til å fullføre lektorutdanningen min og jobbe i skolen, men da jeg ble tilbudt fast stilling i London, var jeg ikke vanskelig å be. Etter halvannet år i London skulle jeg flytte til Cambridge med kjæresten, og det ble nødvendig å si opp jobben min. Heldigvis hadde jeg knyttet et nettverk som tillot meg å gå rett ut i hele dager med jobb på frilansbasis. Jeg ble også kontaktet av nye kunder via LinkedIn, og jeg tok selv kontakt med potensielle kunder via sider som Indeed.co.uk og tilsvarende Finn.no.
Hvordan bruker du kompetansen fra studiene i jobben din?
Det er svært viktig og nødvendig at jeg kommuniserer effektivt og flytende, noe jeg på mange vis fikk erfaring med gjennom utdanningen min på NTNU. Det er enkelte ting som man ikke nødvendigvis tenker over, som komma etter relativsetning, men takk og lov for at vi fikk så nøye innføring på nordisk! Det er helt klart en fordel å ha god og grundig grammatisk forståelse, for da leverer du gjerne også bedre arbeid. At kunder er fornøyd med det du leverer, er gull verdt når man jobber som frilanser. Ellers blir det vanskelig å holde arbeidsmuskelen vedlike og inntektsnivået stabilt.
Det å studere er også en øvelse i selvstendig arbeid og å finne indre motivasjon, som man som frilanser er helt avhengig av. Det er ingen som passer på deg eller følger deg opp, så man må ha gode rutiner og utvikle disiplin, akkurat som i studietida. Jeg tror også at lektorutdanningen er universelt nyttig i det at vi hele tiden er bevisste på å tenke på "publikum", slik at innholdet til enhver tid er tilpasset, i mitt tilfelle, leseren.
Hadde du verv eller deltidsjobb i studietiden som er relevant for jobben din i dag, eller som bidro til at du fikk jobb etter studiene?
Jeg hadde flere deltidsjobber som student, men ingenting som var spesielt relevant. Jeg jobbet i lokalavisen da jeg var yngre, og selv om det er lenge siden, så er det noe som alltid har kommet opp på intervju. Jeg tror det viser en tidlig interesse – så det å være del av studentfrivilligheten er sikkert en kjempefordel.
Dine beste jobb- og karrieretips til de som studerer i dag:
Du er sjef over din egen CV. Ta kontakt med en frivillig organisasjon eller en bedrift, og spør om de har behov innen ditt kompetansefelt. Kanskje kan du skrive artikler, ta ansvar over sosiale medier eller helrenovere nettstedet deres? Kanskje du har en venn eller to som har nytte av språkvask før innlevering av masteroppgave? Dette er også erfaring, man trenger ikke å ha betalt stilling med én gang.
Ikke vær redd for å søke, eller feile! Det er veldig enkelt å se for seg at andre søkere har så mye mer erfaring og kompetanse, men det vet man aldri. Jeg tror mange av oss har veldig godt av å senke terskelen for hva vi tør å gjøre.
Universitetslektor
Jobb med noe som gjør deg glad og som gir deg energi!
Navn: Maren Smedsrud Rasmussen
Arbeidssted: Institutt for lærerutdanning, NTNU
Utdanning: Lektor i språkfag
Hva jobber du med?
Jeg jobber på seksjon for engelsk og fremmedspråk ved Institutt for lærerutdanning på NTNU. Her underviser jeg i engelsk på grunnskolelærerutdanningen, samt videreutdanning for lærere. Jeg underviser både på campus og på nettbaserte emner, noe som gir en interessant variasjon i arbeidshverdagen. I tillegg til undervisning driver jeg også med forskning innenfor engelskfaget.
Hva er det beste med jobben din?
Det beste med jobben min er at jeg får jobbe med mennesker, og at jeg møter motiverte studenter som har et genuint ønske om å bli engelsklærere. Jeg synes også at det er veldig givende å få jobbe med undervisning i samfunnspolitiske tema. I tillegg har jeg frihet til å strukturere arbeidsdagen slik som passer meg best, noe jeg anser som svært positivt.
Hvordan var veien til denne jobben etter studiene?
Etter endt utdanning kombinerte jeg en mindre stilling som universitetslektor med det å være vikar på ungdomstrinnet, samt studier for å få et undervisningsfag til. Etter hvert fikk jeg fast jobb ved seksjon for engelsk og fremmedspråk.
Hvordan bruker du kompetansen fra studiene i jobben din?
Studiene har først og fremst gitt meg et solid grunnlag når det gjelder engelsk som fag. Denne faglige tyngden prøver jeg å opprettholde, og kommer godt med når jeg selv utvikler seminarer og forelesninger for mine egne studenter. Spesielt positivt har det vært at lektorutdanningen tilbyr spesialisering på masternivå, slik at man kan velge den grenen som er av størst interesse. For min del var det veldig spennende å kunne få velge kulturkunnskap som felt for min masteroppgave. Da fikk jeg reise på datainnsamlingsopphold til statsarkivet i England. Det å fullføre et slikt prosjekt ga både mersmak og mestringsfølelse, i tillegg til at jeg fikk oppleve verdien av prosessorientert skriving og god veiledning.
Hadde du verv eller deltidsjobb i studietiden som er relevant for jobben din i dag, eller som bidro til at du fikk jobb etter studiene?
Ja. Mens jeg studerte jobbet jeg også som læringsassistent ved Institutt for språk og litteratur. Her fikk jeg god opplæring i blant annet vurdering av tekster/muntlige arbeidskrav og samhandling/kommunikasjon med studenter. Dette har kommet godt med i videre arbeid som lærer og foreleser. I tillegg tilbrakte jeg store deler av studietiden som resepsjonist hos Sit idrett. Der møtte jeg mange interessante og hyggelige studenter fra hele NTNU!
Dine beste jobb- og karrieretips til de som studerer i dag:
Jobb med noe som gjør deg glad og som gir deg energi!
Bruk praksisperiodene til å finne ut hva du er flink til og hva som er utfordringene dine. Ikke vær redd for å spørre om hjelp. Meld deg som ringevikar på de lokale skolene og ta imot tilbud om mindre stillinger. Du kan aldri få nok praksis! Husk også at du aldri kan bli helt utlært, og at når du skal søke på jobber kan det være andre kvaliteter og erfaringer (som for eksempel frivillig arbeid) enn bare utdanningen din som gjør deg kvalifisert. Det er viktig å huske på den sosiale dimensjonen mens man studerer, og at veien blir til mens man går.
Universitetslektor
Jobb med noe som gjør deg glad og som gir deg energi!
Navn: Maren Smedsrud Rasmussen
Arbeidssted: Institutt for lærerutdanning, NTNU
Utdanning: Lektor i språkfag
Hva jobber du med?
Jeg jobber på seksjon for engelsk og fremmedspråk ved Institutt for lærerutdanning på NTNU. Her underviser jeg i engelsk på grunnskolelærerutdanningen, samt videreutdanning for lærere. Jeg underviser både på campus og på nettbaserte emner, noe som gir en interessant variasjon i arbeidshverdagen. I tillegg til undervisning driver jeg også med forskning innenfor engelskfaget.
Hva er det beste med jobben din?
Det beste med jobben min er at jeg får jobbe med mennesker, og at jeg møter motiverte studenter som har et genuint ønske om å bli engelsklærere. Jeg synes også at det er veldig givende å få jobbe med undervisning i samfunnspolitiske tema. I tillegg har jeg frihet til å strukturere arbeidsdagen slik som passer meg best, noe jeg anser som svært positivt.
Hvordan var veien til denne jobben etter studiene?
Etter endt utdanning kombinerte jeg en mindre stilling som universitetslektor med det å være vikar på ungdomstrinnet, samt studier for å få et undervisningsfag til. Etter hvert fikk jeg fast jobb ved seksjon for engelsk og fremmedspråk.
Hvordan bruker du kompetansen fra studiene i jobben din?
Studiene har først og fremst gitt meg et solid grunnlag når det gjelder engelsk som fag. Denne faglige tyngden prøver jeg å opprettholde, og kommer godt med når jeg selv utvikler seminarer og forelesninger for mine egne studenter. Spesielt positivt har det vært at lektorutdanningen tilbyr spesialisering på masternivå, slik at man kan velge den grenen som er av størst interesse. For min del var det veldig spennende å kunne få velge kulturkunnskap som felt for min masteroppgave. Da fikk jeg reise på datainnsamlingsopphold til statsarkivet i England. Det å fullføre et slikt prosjekt ga både mersmak og mestringsfølelse, i tillegg til at jeg fikk oppleve verdien av prosessorientert skriving og god veiledning.
Hadde du verv eller deltidsjobb i studietiden som er relevant for jobben din i dag, eller som bidro til at du fikk jobb etter studiene?
Ja. Mens jeg studerte jobbet jeg også som læringsassistent ved Institutt for språk og litteratur. Her fikk jeg god opplæring i blant annet vurdering av tekster/muntlige arbeidskrav og samhandling/kommunikasjon med studenter. Dette har kommet godt med i videre arbeid som lærer og foreleser. I tillegg tilbrakte jeg store deler av studietiden som resepsjonist hos Sit idrett. Der møtte jeg mange interessante og hyggelige studenter fra hele NTNU!
Dine beste jobb- og karrieretips til de som studerer i dag:
Jobb med noe som gjør deg glad og som gir deg energi!
Bruk praksisperiodene til å finne ut hva du er flink til og hva som er utfordringene dine. Ikke vær redd for å spørre om hjelp. Meld deg som ringevikar på de lokale skolene og ta imot tilbud om mindre stillinger. Du kan aldri få nok praksis! Husk også at du aldri kan bli helt utlært, og at når du skal søke på jobber kan det være andre kvaliteter og erfaringer (som for eksempel frivillig arbeid) enn bare utdanningen din som gjør deg kvalifisert. Det er viktig å huske på den sosiale dimensjonen mens man studerer, og at veien blir til mens man går.
Product Marketing Manager
Lektorutdanningen er en knallsolid bakgrunn når jeg jobber inn mot skolesektoren
Navn: Marianne Christiansen
Arbeidssted: Visma Enterprise AS
Utdanning: Lektor i språkfag
Hva jobber du med?
Akkurat nå, jobber jeg med markedsføring og kommunikasjon i Visma Enterprise og et produkt som heter Visma InSchool. Visma InSchool er et skoleadministrativt system som samtlige offentlige videregående skoler og fagskoler i Norge bruker, og vi er mange folk med jobberfaring fra VGS i prosjektet. Jeg har overordnet ansvar for alle kommunikasjons- og markedsaktiviteter i prosjektet, og sysler med alt fra grafisk design og videoproduksjon til omdømmestrategier. En veldig variert og gøyal hverdag!
Hva er det beste med jobben din?
Det må være den helt sinnssyke læringskurven. Jeg har vært innom ulike roller i prosjektet og på den måten lært utrolig mye om både produktutvikling og markedsføring.
Hvordan var veien til denne jobben etter studiene?
Etter jeg var ferdigutdannet lektor var jeg heldig å få jobb ved en videregående skole i Trondheim, før jeg etter hvert flyttet til Oslo og jobbet videre i VGS der. Jeg hadde imidlertid ikke fast jobb, og det var helt tilfeldig at en stilling hos Visma dukket opp da jeg satt og scrollet på Finn. Heldigvis for meg var de ute etter folk med bakgrunn fra videregående skole!
Jobben jeg først fikk var som support-/opplæringskonsulent, og etter en liten stund fikk jeg prøve meg som produkteier. Et par år senere endte jeg altså opp som Product Marketing Manager.
Hvordan bruker du kompetansen fra studiene i jobben din?
For det første, så er lektorutdanningen en knallsolid bakgrunn når jeg jobber inn mot skolesektoren. Når du jobber med software - enten det er utvikling eller markedsføring - er det å forstå sluttbrukerne helt essensielt. I tillegg, driver jeg jo litt med innholdsproduksjon og er veldig opptatt av kommunikasjon og tydelig språk. Alt jeg lærte på lingvistikkstudiet har absolutt satt sine spor!
Hadde du verv eller deltidsjobb i studietiden som er relevant for jobben din i dag, eller som bidro til at du fikk jobb etter studiene?
Jeg var faktisk heldig å få min første lærerjobb ved den samme skolen jeg hadde hatt praksis ved! Så det er viktig å være "på" hvis du har praksis som en del av studiene.
Dine beste jobb- og karrieretips til de som studerer i dag:
Studer det du har lyst til! Ikke tenkt at du må ha den eller den utdanningen for jobbe innenfor en viss bransje (med mindre du må ha profesjonsutdanning da). Jeg fikk helt bakoversveis da jeg skjønte hvor mange som jobber med tech og IT som ikke har IT-faglig utdanning. Kort fortalt: kompetansen du tilegner deg ved universitetet kan brukes til uendelig mange ting.Også må du komme deg på Linkedin. Det er faktisk ikke tøys.
Journalist
Språkutdanninga er brei og relevant innanfor fleire felt, og under studiane har ein moglegheit til å teste ut dei ulike retningane gjennom både verv og deltidsjobb
Navn: Sofie Flølo Dyrstad
Arbeidssted: Eurosport
Utdanning: Lektor i språkfag
Hva jobber du med?
Eg jobbar som sportsjournalist, der eg produserer nyheitsstoff og innhald i form av video og artiklar.
Hva er det beste med jobben din?
Det beste med å vere journalist er at det er ein variert og spennande kvardag. Ein får møte mange ulike menneske, med interessante og spennande historier. Eg er også glad i å skrive og produsere, og dette får eg moglegheita til gjennom jobben.
Hvordan var veien til denne jobben etter studiene?
Etter studiet hadde eg sommarjobb i TV 2 Sporten, før eg begynte på eit årsstudium i leiing. Medan eg studerte leiing søkte eg jobbar, og var så heldig at eg blei tilbydd jobb i Eurosport.
Hvordan bruker du kompetansen fra studiene i jobben din?
Studiet har gitt meg god språkkompetanse og kommunikasjonsferdigheitar, som gjer at eg kan formidle bodskap på ein god måte. Dette er til nytte i mange jobbar, og spesielt innan journalistikken
Hadde du verv eller deltidsjobb i studietiden som er relevant for jobben din i dag, eller som bidro til at du fikk jobb etter studiene?
Det hadde eg! Eg hadde verv i Studentmediene på Samfundet i 4,5 år. Først som sportsjournalist i Under Dusken, og deretter i Radio Revolt i ulike underhaldningsprogram. Under studiane jobba eg i lokalavisa heime i feriar, i tillegg til at eg jobba som frilansar i ei avis i Trondheim. Sommaren eg var ferdigutdanna, hadde eg sommarjobb i TV 2 Sporten. Alle desse erfaringane er relevant for jobben min i dag, og bidrog til at eg fekk jobb etter studiane
Dine beste jobb- og karrieretips til de som studerer i dag:
Språkutdanninga er brei og relevant innanfor fleire felt, og under studiane har ein moglegheit til å teste ut dei ulike retningane gjennom både verv og deltidsjobb. Då får ein både erfaring, og ein har forhåpentlegvis meir peiling på kva ein vil jobbe med når ein er ferdigutdanna. Verv er både ekstremt kjekt, og veldig lærerikt. I tillegg må eg tipse om at ein kjem langt med motivasjon, engasjement og stå-på-vilje!
Fagkonsulent
Studiene ved NTNU har uten tvil gjort meg faglig trygg, og erfaringene har gitt meg selvtillit.
Navn: Anders Schärer Reine
Arbeidssted: Oslo kommune
Utdanning: Lektor i språkfag
Hva jobber du med?
For øyeblikket har jeg fagansvaret for elevoppfølging med en særskilt fokus på elever med tilretteleggingsbehov i Sommerskolen Oslo.
Hva er det beste med jobben din?
Det aller beste er å kunne tilby elever fra over hele Oslo flere fantastiske opplever under sommerferien. Riktignok, det aller viktigste for meg personlig er å kunne tilby muligheter slik at alle elever kan delta på sine premisser.
Hvordan var veien til denne jobben etter studiene?
Min første jobb etter studiene var en undervisningsstilling ved en spesialskole i Oslo. Der jobbet jeg i fem år med elever på ungdomstrinnet med sosiale og emosjonelle vansker. Dette var en utrolig utfordrende jobb, men samtidig helt spesiell - det var helt unikt. Etter fem år på den skolen ønsket jeg meg noe nytt. Jeg hadde jobbet i Sommerskolen tidligere, og da lyste ut en stilling i administrasjonen var valget enkelt.
Hvordan bruker du kompetansen fra studiene i jobben din?
Jeg bruker nok sikkert noe hver dag. For meg har det handlet like mye om de erfaringene man gjør seg som student. Tydelige krav, tilbakemeldinger, frister som må overholdes og alt som har med selvstendighet å gjøre. Studiene ved ISL har uten tvil gjort meg faglig trygg, og erfaringene har gitt meg selvtillit.
Dine beste jobb- og karrieretips til de som studerer i dag:
Ta og bruk sjanser når de byr seg. Det er utrolig mange spennende jobber der ute. Jobbene om 10-20 år vil mest sannsynlig være helt annerledes enn de vi har i dag - finn en god sti, men tørr å ta sjansen å avvike fra den.
Lærer på ungdomskole og videregående skole
Snakk med folk og vær åpen, ta kontakt med praksisplassen om muligheter for jobb, skaff verv ved siden av studier
Navn: Sandra Haltbakk
Arbeidssted: Trondheim kommune og Trøndelag fylkeskommune
Utdanning:
- Lektor i språkfag
Hva er dine arbeidsoppgaver?
Jobber som lærer på både ungdomsskole og videregående skole.
Hva er det beste ved jobben din?
Å jobbe med ungdommer, å se progresjonen deres.
Hvordan var veien til denne jobben etter studiene?
Jobbet et år i Spania gjennom Erasmus+, fikk jobb i Trondheim kommune og Trøndelag fylkeskommune året etterpå.
Hvordan bruker du kompetansen fra studiene i jobben din?
Engelsk som hovedfag og spansk som fag nummer to, underviser i de fagene på ungdomssskole, videregående og mottak.
Hadde du verv eller deltidsjobb i studietiden som er relevant for jobben din i dag, eller som bidro til at du fikk jobb etter studiene?
Ja, ringevikar på praksis-skolene, og instituttillitsvalgt for språk og litteratur hos Studentådet.
Hva er dine beste jobb- og karrieretips til de som studerer i dag?
Snakk med folk og vær åpen, ta kontakt med praksisplassen om muligheter for jobb, skaff verv ved siden av studier.