Hva sier tidligere studenter?

Hva sier tidligere studenter?


Helene Blyverket

FeltarkeologHelene Blyverket

Vær aktiv i studietiden, gjør deg kjent med folk, og knytt kontakter, slik at din kompetanse blir lagt merke til

Navn: Helene Blyverket

Arbeidsgiver: Trøndelag fylkeskommune

Utdanning:

  • Master i arkeologi, NTNU

Hva er dine arbeidsoppgaver?

Registrering av arkeologiske kulturminner i plansaker i Trøndelag fylke. Rapportskriving, arbeid med kart (GIS) og visuell fremstilling av kulturminner.

Hva er det beste ved jobben din?

Det beste ved jobben er at den er faglig utfordrende og veldig variert, samtidig som vi har et veldig godt arbeidsmiljø.

Hvordan var veien til denne jobben etter studiene?

Jeg ble midlertidig ansatt i fylkeskommunen to måneder etter levert mastergrad. Søkte på fast stilling da den ble utlyst, og gikk over til fast etter cirka ett år som midlertidig ansatt.

Hvordan bruker du kompetansen fra studiene i jobben din?

Jeg skrev masteroppgave om eldre steinalder, og denne kompetansen er særlig nyttig ved registreringer av steinalderlokaliteter. Jeg jobbet mye med GIS i masteroppgaven, og det ga meg et godt grunnlag for arbeid i fylkeskommunen. I tillegg er erfaringene fra feltkurs og rapportskriving noe jeg har tatt med meg inn i jobben.

Hadde du verv eller deltidsjobb i studietiden som er relevant for jobben din i dag, eller som bidro til at du fikk jobb etter studiene?

Jeg jobbet i lengre perioder som feltarkeolog ved NTNU Vitenskapsmuseet, og var feltleder med rapportansvar ved ett steinalderprosjekt. Her lærte jeg veldig mye om utgravingspraksis, og jeg fikk førstehånds erfaringer med hva som var nyttig kunnskap å ha i registreringsrapporten. Dette har gjort at jeg har en god forståelse av hva som er viktig å fokusere på når jeg skal produsere egne registreringsrapporter.

Hva er dine beste jobb- og karrieretips til de som studerer i dag?

Noen av de viktigste egenskapene man bør ha som arkeolog er evne til å jobbe selvstendig, og kommunisere godt både muntlig og skriftlig. Man må ha god samarbeidsevne, fordi man jobber sammen med ulike folk hele tiden. 

Arbeidsmarkedet kan være litt tøft, men legg vekt på dine faglige styrker ved jobbsøking. Vær aktiv i studietiden, gjør deg kjent med folk, og knytt kontakter, slik at din kompetanse blir lagt merke til.


Ann-Ingeborg Floa Grindhaug

Feltleder GIS Ann-Ingeborg Floa Grindhaug. Foto

En lærsko eller en pilspiss kan fortelle oss mye om de som brukte gjenstandene og hjertet pumper alltid litt ekstra ved fine og unike strukturer og funn!

Navn: Ann-Ingeborg Floa Grindhaug

Arbeidsgiver: Norsk Institutt for Kulturminneforskning (NIKU)

Utdanning: 

  • Master i arkeologi, NTNU

Hva er dine arbeidsoppgaver?

Mine arbeidsoppgaver består i å kvalitetssikre alt av dokumentasjonen som feltarkeologene fyller inn i blant annet databasen (intrasis) samt kontrollere og sjekke kvaliteten på bilder. Ute i felt hjelper jeg til med fotografering i felt og setter sammen fotogrammetrimodeller samt fotografering av funn. Jeg holder også orden på alt av teknisk utstyr, som totalstasjoner, cops og kameraer, samt at jeg holder orden på flere tekniske prosesser som innmålinger, kartproduksjon, rentegning og dokumentasjon i felt.

Hva er det beste ved jobben din?

Det beste innenfor feltarkeologien er den variert arbeidsdagen vi arkeologer har,  samt at en ikke helt vet hva vi kan finne eller forvente å finne på en utgravning. Selv med forundersøkelser er det er alltid spennende å åpne opp nye felt! Etter flere sesonger lærer en seg å kjenne igjen ulike strukturer på utgravning, men som arkeolog blir vi aldri utlært og det dukker stadig opp nye og ukjente strukturer og gjenstander. Det er gøy å lære mer om fortiden, finne ulike strukturer som hus, tufter eller gjenstandsfunn. En lærsko eller en pilspiss kan fortelle oss mye om de som brukte gjenstandene og hjertet pumper alltid litt ekstra ved fine og unike strukturer og funn!

Hvordan var veien til denne jobben etter studiene?

Jeg har jobbet som feltarkeolog hos flere institusjoner siden jeg uteksaminerte i 2019. Hver sesong siden jeg ble ferdig med masteren har jeg bygget meg opp kunnskap slik at jeg nå har stillingen som Feltleder GIS hos NIKU.

Hvordan bruker du kompetansen fra studiene i jobben din?

Mye av kompetansen jeg bruker er det vi lærte på feltkursene NTNU arrangerte på bachelor og masternivå i arkeologistudiene. Det hvordan en utgravning er bygd opp og hvordan feltarbeid foregår er viktig innen feltarkeologien. Ellers bruker jeg en del av artikler, tekster og generell kunnskapen jeg tilegnet meg i studietiden.

Hadde du verv eller deltidsjobb i studietiden som er relevant for jobben din i dag, eller som bidro til at du fikk jobb etter studiene?

Under studiene var jeg studentrepresentant ved programrådet for arkeologi og studentrepresentant ved instituttet for arkeologi. Her bestod oppgaven min å være studentenes stemme inn i både hvordan fagene fungerte samt hvordan arkeologiprogrammene fungerte for bachelor og masternivå. Jeg satt som studentrepresentant i flere år både som bachelorstudent og masterstudent. Samtidig jobbet jeg flere år i studietiden som formidler og aktivitør ved NTNU Vitenskapsmuseet.

Hva er dine beste jobb- og karrieretips til de som studerer i dag?

Som arkeolog kan en ikke forvente å gå rett fra studiene og inn i fast jobb. Det er hard kamp om jobbene så vær fleksibel og ikke for kresen, si heller ja til mulighetene som kommer. Det er en fordel å skaffe erfaring fra ulike typer utgravninger og gjerne prøve å jobbe for flere ulike institusjoner. Søk alt av jobber som blir lagt ut så raskt så mulig etter at de er utlyste. Kontakt gjerne de institusjonene du har lyst til å jobbe ved, da viser du interesse og personen som ansetter feltarkeologer vet hvem du er. 
Førerkort gjør det lettere for å få jobb.

Innen arkeologien er en avhengig av å ha litt flaks, men også vise at en har lyst og er fleksibel i jobben. Det å jobbe i flere sesonger øker sannsynligheten for en fast jobb i fremtiden!


Kenneth Strømsem

Feltleder/arkeolog Kenneth Strømsem. Foto

Som feltleder er min oppgave å planlegge og sørge for at resten av teamet mitt vet hvilke oppgaver de skal utføre

Navn: Kenneth Strømsem

Arbeidsgiver: Jem Archaeology

Utdanning:

  • Master i arkeologi, NTNU
  • Bachelor of Archaeology with honour, La Trobe University

Hva er dine arbeidsoppgaver?

Jeg er hovedsakelig feltarkeolog der jeg jobber tett med de ulike lokale urbefolkningene i delstaten Victoria i Australia. Jeg er ofte ute i felt på ulike utgravinger. Som feltleder er min oppgave å planlegge og sørge for at resten av teamet mitt vet hvilke oppgaver de skal utføre. En normal dag i felten starter som regel med en befaring av aktivitetsområdet. Under befaringen ser vi etter objekter som kan være av interesse og hvor det er best å grave de planlagte hullene. Da ser vi gjerne på landformasjoner og forstyrrelser i landskapet. Når vi graver bytter vi gjerne på hvem som graver og hvem som siler og registrerer objekter av interesse som vi sender tilbake til kontoret for videre analyse. Når et hull er ferdig, fotograferes det. Videre registrerer vi de ulike lagene med jord, tar jordprøver og en stratografi tegnes opp. Vi har og med oss representanter fra den lokale urbefolkningsgruppen som vi samarbeider med. Dette er pålagt etter den statlige kulturminnelovginingen og kan variere fra de ulike delstatene og territoriene i Australia. Enkelte dager er jeg på kontoret hvor jeg ofte planlegger nye prosjekt, skriver rapporter, utfører analyse av objekter funnet i felt, digitaliserer stratografiene fra felt og tester PH-verdien av jordprøvene.

Hva er det beste ved jobben din?

Den muligheten jeg har fått til å reise rundt til steder i Australia, spesielt i staten Victoria som jeg mest sannsynlig aldri ville sett

Hvordan var veien til denne jobben etter studiene?

Jeg hadde hørt at det var en stor etterspørsel for arkeologer i Australia. Jeg søkte visum allerede under masterstudiet og var i kontakt med venner fra studiet som allerede jobber hos Jem Archaeology. Jeg fikk høre at det var en deltids stilling ledig som jeg søkte på. Jeg rykket raskt opp til fulltid og har nå jobbet meg opp i firmaet til stillingen jeg har idag.

Hvordan bruker du kompetansen fra studiene i jobben din?

Jeg vil si først og fremst så bruker jeg det jeg lærte på de ulike feltskolene jeg deltok i gjennom NTNU hver dag. Kompetansen jeg bygget opp der har forberedt meg godt til å være en feltarkeolog og gjorde meg kjent med de ulike verktøyene vi tar i bruk. Min veilleder under masterstudiet har også forberedt meg godt til hva jeg kunne forvente og hvilke utfordringer jeg ville møte i jobben.

Hadde du verv eller deltidsjobb i studietiden som er relevant for jobben din i dag, eller som bidro til at du fikk jobb etter studiene?

Under min studietid i Australia deltok jeg i flere prosjekter som frivilig. Dette innebar alt fra å sortere arkeologiske objekter for universitetet til å delta på feltarbeid. Da jeg studerte for min Master hos NTNU fortsatte jeg med frivilige oppgaver som blant annet min veilleder anbefalte meg for. Jeg gjorde også en del frivillig arbeid for Sverresborg Museum

Hva er dine beste jobb- og karrieretips til de som studerer i dag?

Jeg synes det er viktig å brenne for hva man studerer. om du skal skrive master kan det være lurt å tenke på et tema innenfor noe man vil arbeide med. Jeg vil også si at om man strever med å finne jobb innenfor sin grad i Norge så kan det være smart å se litt mer internasjonalt for å bygge opp erfaring.