Hør fra tidligere studenter

Hør fra tidligere studenter


Eir Marie Delphin Engell Akerhaugen

 

Barnebibliotekar i Kristiansund kommuneEir Akerhaugen

Det beste med jobben min er å anbefale bøker til folk og bidra til at folk får et godt forhold til litteratur. Spesielt kanskje at barn forstår at bøker er gøy

Navn: Eir Marie Delphin Engell Akerhaugen

Arbeidssted: Kristiansund kommune

Utdanning:

Hva er dine arbeidsoppgaver? 

Jeg har akkurat startet, jeg skriver dette i garderoben etter å ha jobbet ferdig dag 2, men arbeidsoppgavene mine er å stå i skranken å hjelpe lånere med boklån, og rydde på plass innleverte bøker. Jeg har ansvaret for barnelitteraturen og vil fremover ha lesestunder med barn og unge. I tillegg vil jeg være med å arrangere ulike ting på biblioteket som for eksempel bokbad, debatter og aktiviteter som perleverksted eller spillkveld.

Hva er det beste med jobben din?

Å anbefale bøker til folk og bidra til at folk får et godt forhold til litteratur. Spesielt kanskje at barn forstår at bøker er gøy.

Hvordan var veien til denne jobben etter studiene?

Jeg hadde utrolig flaks som fikk jobb så fort etter endt studie. Jeg leverte masteroppgaven min 30. mai og hadde første arbeidsdag 3. juli. Jeg sendte biblioteket en åpen søknad og fikk svar om at det skulle lyses ut stilling den uken. Veien ellers var helt vanlig, søknad sendt på internett og ble innkalt til intervju. Uken etter fikk jeg telefon fra biblioteksjefen om at stillingen var min hvis jeg ville ha den. (Og det var jo det jeg ønsket meg mest i hele verden akkurat da, så jeg takket ja med én gang).

Hvordan bruker du kompetansen fra studiene i jobben din?

Foreløpig har jeg jo bare hatt opplæring, men fordi jeg er litteraturviter og ikke bibliotekar så har jeg i utgangspunktet en grundigere kunnskap om litteratur enn en nyutdannet bibliotekar har. (En nyutdannet bibliotekar har til gjengjeld mye grundigere kunnskap om bibliotekssystemene og katalogisering som jeg overhodet ikke har, men som jeg nå må lære meg.) Jeg kan derfor ha samtaler om litteraturen på en annen måte enn kollegaene mine, som jeg tror vil være fint for besøkende.

Hadde du verv eller deltidsjobb i studietiden som er relevant for jobben din i dag, eller som bidro til at du fikk jobb etter studiene?

Jeg satt i styret for linjeforeningen for historie, og har derfor erfaring med å arrangere forskjellige ting som kommer godt med i jobben min nå. I tillegg har jeg jobbet i barnehage som jo er ekstremt relevant når jeg nå har fått jobb som barnebibliotekar.

Dine beste jobb- og karrieretips til de som studerer i dag:

Det finnes folk der ute som gjør en jobb mye dårligere enn du ville gjort den, og de har ingen planer om å gjøre den bedre heller. Det betyr at du ER kvalifisert, du ER flink nok, selv om du ikke føler det selv. Ikke tenk at du ikke bør søke på en stilling fordi det sikkert kommer til å være andre som søker som er bedre enn deg. Noen må være den egnede for jobben, og det er like sannsynlig at det er deg. Menneskene du møter på jobbintervjuet og de første dagene på jobb er hyggelige og vil at du skal trives. Ikke vær redd for å være dum, alle kan være litt dumme i blant.


Pernille Høegh

Litteraturformidler i Drammen kommunePernille Høegh. Foto

Mange lånere trenger anbefalinger, så da bruker jeg min brede viden om litteratur - der at jeg har lest mye, gjør at jeg kan anbefale bredt

Navn: Pernille Høegh

Arbeidssted: Drammen kommune

Utdanning:

Hva er dine arbeidsoppgaver? 

  • Vanlig biblioteksdrift
  • Formidling av litteratur til voksne
  • Ansvarlig for diverse arrangementer (bokbad, forfattersamtaler, foredrag om bøker og litteratur, ansvarlig for lesesirkel i biblioteket)
  • Er med til å planlegge og avvikle Drammen litteraturfestival samt årlig utdeling av Triztan Vindtorn poesipris

Hva er det beste med jobben din?

At jeg får brukt utdanningen min og får jobbe med det jeg interesserer meg allermest for. At jeg har masse ansvar og mulighet for å utføre mine ideer, jobbe tett sammen med andre med samme interesser og få faglig sparring.

Hvordan var veien til denne jobben etter studiene?

VANSKELIG! Tung tid etter Korona og mye alenetid, og deretter følelsen av at det var veldig få relevante jobber å søke. Mange avslag på jobbene jeg søkte, tok diverse vikarjobber der jeg følte meg alt for overkvalifisert og lite verdsatt. Hadde faktisk nesten gitt opp håpet om å noen gang få en jobb jeg likte, og føler nå at jeg har “vært kjempeheldig.”

Hvordan bruker du kompetansen fra studiene i jobben din?

Mange lånere trenger anbefalinger, så da bruker jeg min brede viden om litteratur - der at jeg har lest mye, gjør at jeg kan anbefale bredt. Samtidig gir jeg mye viten videre” gjennom lesesirkel, foredrag og på andre litterære arrangementer. I den vanlige biblioteksdriften har jeg f.eks. akkurat hatt ansvar for å kassere og rydde den skjønnlitterære samlingen. Her var det greit å ha indgående viten om hvilke verk og forfatterskap som må ivaretas og hvorfor.

Hadde du verv eller deltidsjobb i studietiden som er relevant for jobben din i dag, eller som bidro til at du fikk jobb etter studiene?

Ja, jeg jobbet med flere selvstendige prosjekter innen litteraturformidling (blogg, podcast og småjobbs som bokbader). Jobbet også som kulturvert på Litteraturhuset i Trondheim der jeg fikk god erfaring med events og vertskap som jeg bruker i jobben min nå.

Dine beste jobb- og karrieretips til de som studerer i dag:

Skaff deg gode kontakter, og samle praktisk erfaring. Prøv deg gjerne innen så mange forskjellige virksomheter/fag som mulig. Arbeidsoppgaver, stillinger eller jobber du ikke hadde tenkt på engang, kan vise seg å være det helt perfekte for deg ;) OG; stå på og ikke gi opp!


Runa Kvalsund

 ForlagsredaktørRuna Kvalsund. Foto

Ikkje tenk at du skal ha drøymejobben med ein gong - ver open og grip sjansane du får; drøymejobben kjem etter kvart

Navn: Runa Kvalsund

Arbeidssted: Det norske samlaget

Utdanning:

Hva jobber du med? 

Redaktør for norsk og omsett skjønnlitteratur for vaksne.

Hva er det beste med jobben din?

Å utvikle gode manus saman med fantastisk dyktige forfattarar, ikkje minst debutantar, og å oppdage gode utanlandske bøker og kunne gi dei ut på norsk.

Hvordan var veien til denne jobben etter studiene?

Lærerik og full av omvegar med utfordrande, spennande og tidvis frustrerande erfaringar. Har vore innom mange ulike jobbar (vikariat, engasjement, frilansoppdrag) i bokhandel, forlag, avis og tidsskrift, som journalist, omsetjar og kritikar med meire før eg landa i forlagsbransjen.

Hvordan bruker du kompetansen fra studiene i jobben din?

Eg jobbar med språk og litteratur, tekst og bøker kvar dag - som er akkurat det ein driv med på studia i tysk og litteratur - og omsetjing.

Hadde du verv eller deltidsjobb i studietiden som er relevant for jobben din i dag, eller som bidro til at du fikk jobb etter studiene?

Ja! Eg var engasjert i tidsskriftsarbeid og fagutval, og var med på arrangere både litteraturfestival og -arrangement. Eg jobba også deltid ved universitetsbiblioteket, seinare i bokhandel, og frilans som kritikar, omsetjar, korrekturlesar, språkvaskar og manuskonsulent og starta etter kvart eit tidsskrift for omsett litteratur.

Dine beste jobb- og karrieretips til de som studerer i dag:

Engasjer deg i relevante verv/redaksjonar/utval ved sidan av studia, bli kjent med folk du kan ha fagleg mykje til felles med. Prøv å finne relevant deltidsarbeid, alle monnar drar. Mas, ver synleg og ikkje gi opp når du søker jobb - det kan ta litt tid! Og ikkje tenk at du skal ha drøymejobben med ein gong - ver open og grip sjansane du får; drøymejobben kjem etter kvart. Men først og fremst: Gjer ting som interesserer og engasjerer deg!


Camilla Danielsen

ForlagsredaktørCamilla Danielsen. Foto

Det viktigste med en grad er å fullføre den, og å kunne overføre sin kompetanse i analyse og tekstarbeid til et annet felt

Navn: Camilla Danielsen

Arbeidssted: Cappelen Damm Akademisk

Utdanning: 

Hva jobber du med nå, og hvordan var veien din?

Jeg er forlagsredaktør i Cappelen Damm Akademisk med norsk som kjerneområde og andre humanistiske fag i tillegg. Jeg begynte i forlaget som vikar via eget nettverk og fikk fast stilling etter ett år.

Hvordan bruker du kompetansen fra studiene i jobben din?

Jeg har direkte nytte av mine kunnskaper om litteratur, språk og vitenskapsteori (i bred forstand) i alle prosjektene jeg jobber med. En svært sjelden gang har jeg nytte av kunnskaper knyttet til mitt fordypningsområde. Forsknings- og skriveprosessen har gjort at jeg forstår hvordan en argumentasjonsrekke/fagtekst bygges opp, og gjør at jeg kan se hva som eventuelt kan endres i en tekst for å gi leseren bedre forståelse/få fram poengene bedre. Det å ha arbeidet lenge med å skrive en lang fagtekst gjør at jeg forstår den prosessen forfatterne mine går gjennom.

Dine beste jobb- og karrieretips til de som studerer i dag:

Det viktigste med en grad er å fullføre den, og å kunne overføre sin kompetanse i analyse og tekstarbeid til et annet felt.

Det er svært få stillinger der man kan bruke sine spesifikke kunnskaper i litteraturvitenskap, og man kan ikke regne med å få en av dem. Det viktigste med en grad er å fullføre den, og å kunne overføre sin kompetanse i analyse og tekstarbeid til et annet felt. Grunnlagsteorien er viktigere enn spissingen på et avgrenset felt, det er innenfor en "nytt" avgrenset felt at en jobb ligger, og man må kunne overføre grunnlagsforståelsen sin dit for å ha nytte av den.


Hilde Slåtto

Radaktør og prosjektleder i Foreningen !les og litteraturkritikerHilde Slåtto. Foto

Min kunnskap om litteratur er en direkte årsak til at jeg fikk min nåværende jobb

Navn: Hilde Slåtto 

Arbeidssted: Foreningen !les

Utdanning: 

Hva jobber du med nå, og hvordan var veien dit? 

Jeg er redaktør for antologien Rein tekst, en tekstsamling av norsk og oversatt skjønnlitteratur og sakprosa, myntet på videregående-trinnet. I stillingen er jeg også redaktør for sakprosamagasinet Faktafyk som er for ungdomsskoleelever, med artikler om sakprosa og utdrag fra aktuelle sakprosautgivelser for ungdom.

Hvordan bruker du kompetansen fra studiene i jobben din?

For meg personlig opplevdes det å studere litteraturvitenskap som det eneste riktige, rett og slett på grunn av at litteratur alltid hadde vært en stor del av mitt liv. Men da jeg studerte var jeg bekymret for hva jeg skulle gjøre etter endt utdanning. Dette er jo ikke en type utdannelse automatisk fører en inn i en relevant jobb.

De første relevante jobbene jeg fikk var redaktør for programkatalogen til Kortfilmfestivalen, presseansvarlig for Film fra sør og informasjonsrådgiver hos Kulturmeglerne. I seg selv var ikke hovedfagsoppgaven utslagsgivende for at jeg fikk disse jobbene, men det å ha håndtert og skrevet en lengre tekst, opptrent analytiske ferdigheter og fullført et hovedfag, gjorde at graden nok var viktig i forhold til at jeg var aktuell for disse jobbene.

Det tok meg imidlertid noen år før jeg jobbet med litteraturrelaterte oppdrag, som konsulentarbeid for forskjellige forlag. I 2009 begynte jeg å skrive litteraturanmeldelser for Dagsavisen og jeg frilanset en periode for Aftenposten K, hvor jeg skrev litteraturrelaterte artikler. Nå er jeg i tillegg til min jobb i Foreningen !les litteraturkritiker i Vårt Land. Jeg har god bruk for kontaktnettverket jeg har opparbeidet meg gjennom disse jobbene, men stillingen i Foreningen !les fikk jeg gjennom en helt vanlig søkeprosess

Dine beste jobb- og karrieretips til de som studerer i dag:

Personlig opplever jeg at hovedfaget gir meg faglig selvtillit, en større forståelse av faglig ståsted. Og selvfølgelig er jeg svært glad for anledningen til fordypelsen som hovedfaget ga. Min kunnskap om litteratur er en direkte årsak til at jeg fikk min nåværende jobb, og dette gjelder også for jobbene jeg har hatt som kritiker og journalist. Uten hovedfaget ville jeg ikke hatt en så klar faglig identitet som jeg har nå.

Til studenter vil jeg si at det er lurt å begynne tidlig å tenke på hva du har lyst til å jobbe med. Ikke vær redd for å peile deg inn og ta kontakt med bransjen: Forlag, kritikere, manuskonsulenter, foreninger som Foreningen !les eller andre interesseorganer. Skaff deg kontakter og frilans masse selv om det er dårlig betalt, det lønner seg i lengden. Hold deg oppdatert på samtidslitteratur, men tenk at ditt interessefelt er din faglige styrke.