Emne - Radiosystemdesign og RF/Mikrobølge måleteknikk - TTT4201
Radiosystemdesign og RF/Mikrobølge måleteknikk
Velg studieårOm
Om emnet
Faglig innhold
Emnet skal gi studentene en systemoversikt over oppbygningen av et radiosystem, detaljert kunnskap om viktige komponenter som i "fysisk lag" for ulike radiosystemer og inngående forståelse i konstruksjon av kretser som inngår i radiosystemer for f.eks. kommunikasjon, radar og navigasjon. Emnet gir detaljert beskrivelse av design for RF/Mikrobølge radio sendere og mottakere, generell oppbygning av radiosystem, grunnleggende analyse av link-budsjett for trådløse kommunikasjonssystemer, radiobølger, antenner. Videre gir emnet detaljert beskrivelse av transmisjonslinjer, tilpasningskretser, mottaker- og senderforsterkere, støy og forvrengning, modeller av de forskjellige komponenter som R, C, L, transistorer (HBT og HEMT), oscillatorer, mixere, lavstøyforsterkere, effektforsterkere og komplette transceivere. Emnet vil gi en grundig innføring i RF/Mikrobølge måleteknikk, kalibrering og kalibreringsmetoder (SOLT, TRL, LRM, LRRM etc.), målenøyaktighet, bruk av spektrumsanalysator og nettverksanalysator, måleteknikk for aktive og passive komponenter.
Læringsutbytte
Kunnskaper: Kandidaten har - inngående kunnskap om tilpasningskretser, to- og n-port parametere (s-parametere etc), beskrivelser og modeller av de forskjellige komponenter som R, C, L og transistorer (HBT og HEMT). - detaljert kunnskap om oppbygningen av et radiosystem, antenner, transmisjonslinjer, oscillatorer, mixere, lavstøyforsterkere, effektforsterkere. - detaljert kunnskap om RF/mikrobølge instrumentering som spektrumsanalysatorer, nettverksanalysator, generatorer osv. - detaljert kunnskap om kalibrering av instrumenter og forskjellige kalibreringsmetoder (SOLT, TRL, LRM, LRRM etc.), samt forstår målenøyaktighet og måleteknikk for aktive og passive komponenter. - god kunnskap om støy og forvrengning i kommunikasjonssystemer. - grunnleggende kunnskap om radiobølgeutbredelse og linkbudget. Ferdigheter: Kandidaten kan - utføre detaljerte beregninger på tilpasningskretser for alle komponenter i radiosendere og mottakere. - beregne de viktigste egenskapene i et radiosystem og sette opp linkbudget - bruke avanserte simulatorer for RF kretskonstruksjon. - kan bruke avanserte RF/mikrobølge instrumentering som spektrumsanalysator, nettverksanalysator for RF/mikrobølge målinger. Generell kompetanse: Kandidaten kan - samarbeide rundt løsning av prosjekter med praktiske simuleringer og laboratoriemålinger. - presentere resultater av en prosjektoppgave
Læringsformer og aktiviteter
Forelesninger, DAK-og laboratorie oppgaver, og semesteroppgave.
Obligatoriske aktiviteter
- Lab.oppgave
Mer om vurdering
Semesterprosjektet teller 40 % av karakteren. Prosjektet vil bli evaluert basert på innlevering av en Poster. En muntlig presentasjon av Posteren vil også bli holdt der kandidaten kan tjene opp til 10 %-poeng basert på fullføring av et vellykket prosjekt (teller kun positive). Eksplisitte regler for dette vil bli gjort tilgjengelige for kandidaten i semesteret.
Eksamen teller 60 % av karakteren.
CAD- og laboratorieoppgaver er obligatoriske og består av CAD-oppgaver, laboratorieoppgaver og målinger av semesteroppgaven.
Ved kontinuasjonseksamen i august kan eksamensformen endres fra skriftlig til muntlig. Dersom eksamen skal gjentas, må hele kurset tas.
Anbefalte forkunnskaper
Kunnskaper om elektriske komponenter og kretser tilsvarende de tre første studieårene på Elektronisk systemdesign og innovasjon. Spesielt kunskaper tilsvarende TFE4130 Bølgeforplantning og TTT4280 Sensorer og instrumentering.
Kursmateriell
Oppgis ved semesterstart.
Studiepoengreduksjon
Emnekode | Reduksjon | Fra |
---|---|---|
TTT4200 | 3,7 sp | Høst 2019 |
TTT4212 | 3,7 sp | Høst 2019 |
Fagområder
- Elektronikk
- Elektronikk og telekommunikasjon
- Teknologiske fag