Emne - Marin akustikk - TTT4175
TTT4175 - Marin akustikk
Om emnet
Undervises ikke studieåret 2024/2025
Faglig innhold
Emnet gir det grunnlaget for undervanns akustikk. Det blir gjennomgått: den akustiske bølgeligningen, akustisk bølgeforplatning, refleksjon, transmsjon i fluid mediere, stråletracing og normal mode metoder for å løse den akustiske bølgeligningen; det prinsippet for å konstruere undervanns akustiske system som elektroakustiske signalomformer for å generere og motake lyd, sonar og ekkolodd og anvendelser for å oppdage og lokalisere objekter i undervann, signalbehandling i sonar systemer og sonarligninger og anvendelser; grunnleggende konsepter og praktiske design for akustisk kommunikasjon under vann.
Læringsutbytte
Emnet skal gi en innføring i undervanns akustiske teori, sonarteknikk og bruk av undervannsakustikk for deteksjon og lokalisering av objekter og kommunikasjon. Kunnskap: Kandidaten har: God kunnskap om grunnprinsippet til å establere akustisk bølgeligning; - Inngående kunnskap om teknikk for modellering av bølgeforplantning i undervanns; - Detaljert forståelse av sonarsystemer for lydgenereling og lyd mottakelse, deteksjon og lokalisering av objekter; - God kunnskap om grunnleggende teori og signalbehandlingsverktøy til undervannskommunikasjon og navigasjon, og til akustisk fjernmåling. Ferdighet: Kandidaten kan - Modellere og analysere bølgeforplantning i undervanns i bruk av teoretiske og numeriske modeller; - Analysere sonarsystemer for deteksjon og lokalisering av objekter; - Bruke akustisk fjernmåling av havbunnens struktur og sammensetning, og av oseanografiske forhold. - Bruke matematisk og teoretisk kunnskap til løsning av praktiske oppgavene knyttet til sonar og seismiske anvendelser og undervanns akustiske kommunikasjon. Generell kompetanse: Studenten kan få erfaring i bruke av teoretisk og matematisk kunnskap til løsning av praktiske oppgavene knyttet til sonar og seismiske anvendelser.
Læringsformer og aktiviteter
Forelesninger, obligatoriske og frivillige øvinger med regningoppgaver og Matlab basert dataoppgaver.
Obligatoriske aktiviteter
- Øvinger
Mer om vurdering
Karakter i emnet er basert på skriftlig avsluttende eksamen. Ved utsatt eksamen (kontinuasjonseksamen) i august, kan skriftlig eksamen bli endret til muntlig eksamen.
Anbefalte forkunnskaper
Kunnskaper i matematikk og fysikk tilsvarende 1. og 2. årskurs ved Studieprogram for elektronikk eller tilsvarene kunnskaper.
Kursmateriell
Jens M. Hovem: Marine Acoustics, The Physics of Sound in Underwater Environments, Peninsula Publishing, Los Altos, California, USA, Chapter 1-11
Studiepoengreduksjon
Emnekode | Reduksjon | Fra | Til |
---|---|---|---|
SIE2065 | 7.5 |
Ingen
Versjon: 1
Studiepoeng:
7.5 SP
Studienivå: Høyere grads nivå
Ingen
Undervisningsspråk: Engelsk
Sted: Trondheim
- Teknologiske fag
Ansvarlig enhet
Institutt for elektroniske systemer
Eksamensinfo
- * Skriftlig eksamen plasseres på rom 3 dager før eksamensdato. Hvis mer enn ett rom er oppgitt, finner du ditt rom på Studentweb.
For mer info om oppmelding til og gjennomføring av eksamen, se "Innsida - Eksamen"