course-details-portlet

TTM4185

Sikkerhet og robusthet i IKT system

Velg studieår
Studiepoeng 7,5
Nivå Videregående emner, nivå II
Undervisningsstart Høst 2024
Varighet 1 semester
Undervisningsspråk Engelsk og norsk
Sted Trondheim
Vurderingsordning Digital eksamen

Om

Om emnet

Faglig innhold

Kurset vil fokusere på informasjonssystem og kommunikasjonsnett som kritisk infrastruktur, hvor sentrale funksjoner (basis, drift, ivaretakelse av tjenestekvalitet), og egenskaper som autonomi og heterogenitet beskrives. Det vektlegges å vise hvordan kommunikasjonsnett er integrert med andre system, som for eksempel Content Delivery Networks, P2P, Virtual Networks, Clouds, Emergency (wireless) networks, Sensor networks, Business critical systems, Smart Grids, og å diskutere hva som kan skje ved angrep og feil. Det vil bli innført en beskrivende taksonomi (kun engelske begrep), som inkluderer information security, privacy, safety, dependability, survivability, performability, og en klassifisering av uønskede hendelser (trusler). Trusler inkluderer både menneskeskapte (både intensjonelle, inkompetanse, ignoranse, uhell, uoverskuelige), og tilfeldige og naturskapte (omgivelse/natur, vær, slitasje). Det finnes en rekke mottiltak, og i dette kurset vil man få en oversikt over virkemidler som er teknologiske (sikkerhetsmekanismer, feilunngåelse og feiltolerant design, målinger/overvåkning, standarder), organisatoriske (beredskap, rolleavklaring, kommunikasjon mellom operasjonelle enheter), og politiske, inklusive lover og regulativer (e-Governance). Kurset legger vekt på kvalitative vurderinger og vil gi enkelt innføring i metodikk som risk management og anvendelse av grafteori.

Læringsutbytte

A. Kunnskap: Å få grunnleggende forståelse for: 1) hvordan informasjonssystem og kommunikasjonsnett understøtter og samvirker med andre samfunnskritiske system 2) informasjonssystems og kommunikasjonsnetts kritikalitet, kompleksitet og mangfold (teknologisk, organisatorisk, samspill aktører) 3) måter å representere informasjonssystem og kommunikasjonsnett på for evaluering av best mulig design 4) ulik taksonomi for å beskrive sikkerhets og robusthetsegenskaper, 5) trusler, og -mottiltak 5) det brede trusselbildet gjennom ulike risikoer (alt fra menneskeskapte til tilfeldige, ondsinnede til uheldig kombinasjon av tilfeldige hendelser) 6) forskjellige mottiltak for å sikre informasjonssystem og kommunikasjonsnett mot slike trusler (herunder teknologiske, organisatoriske, reguleringer og lover, økonomiske, politiske) 7) at det er et kompromiss mellom krav til kvalitet og trygghet (sikkerhet, pålitelighet, ytelse), kostnad (OPEX/CAPEX), miljøhensyn (energi-effektivisering), 8) bruk av kontrakter og avtaler (f.eks. Terms of Service, Service Level Agreements, privacy policies, etc) for å beskrivende dette B. Ferdigheter: 1) å lære metodisk tilnærming til analyse av risikoer/trusler 2) å bli i stand til å gjennomføre enkle risikoanalyser 3) å bli i stand til å bruke grafer for å representere kompleksitet og kvalitativ analyse av effekt av trusler 4) å bli i stand til å identifisere og prioritere passende mottiltak mot trusler.

Læringsutbyttet av TTM4185 er direkte relatert til FNs bærekraftsmål 9 (9.1: Utvikle pålitelig, bærekraftig og solid infrastruktur av høy kvalitet).

Læringsformer og aktiviteter

Forelesninger og praktiske øvinger.

Noen forelesninger holdes på norsk, andre på engelsk. Mesteparten av forelesningsmaterialet er på engelsk, men ikke alt; noe er kun på norsk.

Obligatoriske aktiviteter

  • Øving 1
  • Øving 2

Mer om vurdering

To øvinger er obligatoriske og må være godkjent for å kunne fremstille seg til eksamen.

Eksamen og de to obligatoriske øvingene gis kun på engelsk, men kan besvares på norsk eller engelsk.

Ved utsatt eksamen (kontinuasjonseksamen) kan digital eksamen bli endret til muntlig eksamen.

Kursmateriell

Oppgis ved semesterstart.

Fagområder

  • Sikkerhet og pålitelighet
  • Telematikk
  • IKT
  • Informasjonssikkerhet
  • Kommunikasjonsteknologi
  • Sivilingeniør
  • Teknologiske fag