Emne - Pålitelige systemer - TTM4120
Pålitelige systemer
Velg studieårOm
Om emnet
Faglig innhold
Emnet gir en bred innføring i konstruksjon og analyse av pålitelige IKT-systemer. Følgende tema dekkes:
* Pålitelighetsegenskaper som tilgjengelighet (Availability), funksjonsannsynlighet (Reliability) og ulykkes-sikkerhet (Safety), samt QoS.
* Feilårsaker og -semantikk, feilavhjelping/vedlikehold.
* Modellerings- og analysemetoder med vekt på blokkskjema og tilstandsdiagram/Markovmodeller.
* Feiltoleranse - ulike prinsipper og løsninger i sentraliserte og distribuerte systemer. Egenskapene til ulike løsninger.
* Prediksjon av maskinvarefeilrate.
* Modellering av feiling av programvare, prediksjon. Modellering og analyse av sammensatte systemer (maskin- og programvare).
* Pålitelighet i nett, feilhåndtering, dimensjonering under hensyntagen til overføringskapasitet.
Læringsutbytte
A. Kunnskap:
1) Terminologi og begreper benyttet i spesifikasjon, design, drift og evaluering av pålitelige informasjons og kommunikasjons (IKT) systemer. Oversikt over "hele" feltet pålitelighet i IKT-systemer.
2) Prinsippene for feiltolerant / overlevingsdyktige design og drift av serversystemer og nett. Arkitekturer og mekanismer som brukes for å oppnå feiltoleranse/overlevbarhet/robusthet.
3) Faktorer som påvirker feilprosessene maskinvare og programvare.
4) Forholdet mellom trafikkhåndtering og pålitelighet i nett.
B. Ferdigheter:
1) Design av systemer med riktig bruk av feiltoleranse/"recovery" mekanismer og redundans for å oppfylle pålitelighets kravene satt til dem.
2) Å kunne evaluere systemer kvantitativt med hensyn på tilgjengelighet og pålitelighet ved ved bruk av Markov modeller med kontinuerlig tid og diskrete tilstander, og pålitelighetsblokkskjema. Pålitelighets dimensjonering.
3) Design og implementering av en feiltolerant tjeneste i et distribuert system ved hjelp av gruppekommunikasjonmellomvare.
C. Generell kompetanse:
1) Bevissthet om pålitelighet som en viktig faktor i bruken og økonomien av systemer, herunder den mulige virkningen av feil på kommersielle anvendelse, på samfunnet, og på sikkerheten til mennesker og miljø.
Læringsformer og aktiviteter
Forelesninger. Regne- og dataøvinger. Laboratorieprosjekt, gjennomført i smågrupper. Ved utsatt eksamen (kontinuasjonseksamen) kan skriftlig eksamen bli endret til muntlig eksamen.
Obligatoriske aktiviteter
- Laboratorieprosjekt/øving
Anbefalte forkunnskaper
Grunnleggende kunnskap innen oppbygging og virkemåte av IKT-systemer. Grunnleggende kunnskap innen sannsynlighetsregning, Markov modellering og analyse, som dekket av emne TTM4110 Pålitelighet og ytelse med simulering. Programmering for laboratorieoppgave.
Kursmateriell
Foreløpig liste:
Bjarne E. Helvik, "An Introduction to the Design and Evaluation of Dependable Computing Systems and Communication Networks", kompendium TAPIR. Artikler. Øvrig materiell knyttet til laboratorieprosjektet. Mathematica introduksjonsmateriell og "notebooks" for pålitelighetsanalyse.
Studiepoengreduksjon
Emnekode | Reduksjon | Fra |
---|---|---|
SIE5025 | 7,5 sp | |
TTM4158 | 3,7 sp |
Fagområder
- Informatikk
- Kommunikasjon og informasjonsvitenskap
- Risikoanalyse
- Sikkerhet og pålitelighet
- Sikkerhet, pålitelighet og vedlikehold
- Teknologiske fag
- Telekommunikasjon
- Telematikk
Kontaktinformasjon
Emneansvarlig/koordinator
- Bjarne Emil Helvik
Ansvarlig enhet
Institutt for informasjonssikkerhet og kommunikasjonsteknologi