course-details-portlet

TTK4125

Datastyring

Velg studieår
Studiepoeng 7,5
Nivå Videregående emner, nivå II
Undervisningsstart Vår 2012
Varighet 1 semester
Undervisningsspråk Norsk
Vurderingsordning Mappevurdering

Om

Om emnet

Faglig innhold

Emnet omfatter eksempler på metodikk og språk for utvikling, dokumentasjon og implementasjon av datamaskinbaserte hendelses- og tidsdrevne styresystemer. Videre behandles elementære måleprinsipper for utvalgte fysiske prosessvariable, samt instrumenteringsforsterkere, signalframføring, A/D- og D/A-omsettere, kraftforsyninger, forsyningsnettet, motortyper og motordrifter, støy, støybekjempelse og elektromagnetisk kompatibilitet (EMC).

Læringsutbytte

Kunnskap:
Grunnleggende kunnskap om hvorledes et datamaskinbasert styresystem er bygd opp og fungerer. Kunnskap om programmeringsspråket C, fra høyt nivå som kompiliering og lenking, til lavnivåaspekter som pekere, komplekse datastrukturer og registernivåoperasjoner. Kunnskap om begreper, mekanismer, utfordringer, metoder og regelverk relatert til elektromagnetisk kompatibilitet (EMC). Kunnskap om signalfremføring og sentrale komponenter for signaltilpasing og –konvertering. Grunnlegende kunnskap om produksjon og fordeling av elektrsk energi. Kunnskap om de vanligste typene elektriske motorer og deres virkemåte. Kunnskap om elementære måleprinsipper for noen fysiske parametre som nivå, temperatur, tetthet, viskositet, fuktighet, kraft, moment, trykk etc.

Ferdighet:
Kunne analysere, konstruere og implementere enkle styresystemer. Kunne benytte sentrale deler av modelleringsspråket UML under systemplanlegging og –dokumentasjon. Kunne implementere og vedlikeholde styresystemer skrevet i programmeringsspråket C. Kunne velge egnede måleprinsipper, komponenter og/eller motortyper for gitte anvendelser. Beherske bruk av diverse måleinstrumenter til laboratoriebruk.

Generell kompetanse:
Kommunisere om datastyringssystemer og deres fiunksjonalitet både med spesialister og med systembrukere. Ha bevisste holdninger til elektrisk sikkerhet og EMC-problematikk.

Læringsformer og aktiviteter

Forelesninger, laboratoriearbeid, dataøvinger og praktiske karaktergivende prosjektarbeider (samarbeidslæring). Mappevurdering gir grunnlag for sluttkarakter i emnet. I mappen inngår skriftlig avsluttende eksamen med 70% og arbeider (prosjektarbeid) 30%. Resultatet for delene angis i %-poeng, mens sensur for hele mappen (sluttkarakteren) angis med bokstavkarakter. Ved utsatt eksamen (kontinuasjonseksamen) kan skriftlig eksamen bli endret til muntlig eksamen.

Obligatoriske aktiviteter

  • Øvinger

Kursmateriell

Pensumlitteratur opplyses ved semesterstart.

Studiepoengreduksjon

Emnekode Reduksjon Fra
TTK4101 3 sp
TTK4235 7,5 sp
Dette emne har faglig overlapp med emnene i tabellen over. Om du tar emner som overlapper får du studiepoengreduksjon i det emnet du har dårligst karakter i. Dersom karakteren er lik i de to emnene gis det reduksjon i det emnet som er avlagt sist.

Fagområder

  • Teknisk kybernetikk
  • Teknologiske fag

Kontaktinformasjon

Emneansvarlig/koordinator

Faglærere

Ansvarlig enhet

Institutt for teknisk kybernetikk