course-details-portlet

TPK4200

Verdiskaping og bærekraftig forretning gjennom digital transformasjon (DIGTRANS)

Velg studieår
Studiepoeng 7,5
Nivå Høyere grads nivå
Undervisningsstart Høst 2024
Varighet 1 semester
Undervisningsspråk Engelsk
Sted Trondheim
Vurderingsordning Samlet karakter

Om

Om emnet

Faglig innhold

Emnet gir innsikt i digital transtransformasjon og verdiskaping. Digital endring er kommet for å bli og evnen til å transformere eksisterende status quo vil øke. Dette krever kontinuerlig identifisering og skaping av ny verdi for prosjekteiere. Fremtidens prosjektleder må ha god kunnskap om det digitale og evne å lede digitale transformasjonsprosjekter. Gjennom en slik prosess er det økende krav til at dagens prosjektledere også er i stand til å vurdere bærekraftsaspekter. Fagets fokus inkluderer immaterielle prosjekter som ikke resulterer i fysiske produkter som ulike former for tjenester, FoU prosjekter og IT prosjekter.

Læringsutbytte

Studenten skal

  • Ha kunnskap om ulike former for digital transformasjon som strategisk transformasjon, operasjonell transformasjon og dobbel transformasjon, inklusive grunnleggende kunnskap om IT infrastruktur.
  • Forstå hvilke konsekvenser digital transformasjon har for prosjektledere
  • Forstå sentrale elementer av digital transformasjon som hvordan man sikrer bærekraftig verdiskaping, fornøyde kunder, endrer operasjonelle prosesser, skaper nye forretningsmodeller, kommuniserer endringer internt og eksternt
  • Kunne identifisere hvordan sentrale bærekraftsutfordringer er drivere for digital transformasjon, samt hvilke mulighetsrom digital transformasjon skaper i forhold til bærekraftsforbedringer
  • Kunne evaluerer organisasjoner og prosjekter sin digitale modenhet, og identifisere nye verdimuligheter for prosjekteiere
  • Være i stand til å lede digitale transformasjonsprosjekter

Læringsformer og aktiviteter

Forelesninger, seminar og obligatoriske aktiviteter inkl. forarbeider/delarbeider til rapport. For å få gå opp til eksamen må studentene ha levert, og fått godkjent, obligatoriske aktiviteter og forarbeider/delarbeider til rapporten. Emnet foreleses på engelsk, med mindre det kun er norskspråklige studenter. Studentens besvarelser, muntlig og skriftlig, kan være på norsk eller engelsk. Studentene skal skrive en rapport om et tema som er relevant for kurset, basert på kurslitteraturen og tilleggslitteratur som studentene forventes å finne selve. Studenter må forvente å være i kontakt med praksis mens de arbeider med rapporten.

Obligatoriske aktiviteter

  • Oblig

Mer om vurdering

For adgang til avsluttende eksamen (rapport og skriftlig eksamen) kreves det at obligatoriske øvinger samt forarbeider/delarbeider til rapport er godkjent.

Avsluttende eksamen (rapport og skriftlig eksamen) gir grunnlag for sluttkarakteren i emnet. I sluttkarakter inngår rapport som teller 51% og skriftlig eksamen som teller 49 %. Vurdering av delene angis med bokstavkarakterer i henhold til karakterskala for prosentvurderingsmetoden.

Obligatorisk aktivitet fra tidligere semester kan godkjennes av instituttet ved gjentak av emnet dersom det ikke har vært vesentlige endringer i opplegget senere.

Alle vurderingsdeler må være bestått før det kan beregnes samlet resultat i emnet. Ved gjentak må alle vurderinger som teller i totalkarakter tas på nytt.

Kontinuasjonseksamen/utsatt eksamen arrangeres i august.

Ved utsatt eksamen (kontinuasjonseksamen) kan skriftlig eksamen bli endret til muntlig.

Forkunnskapskrav

Ingen krav til forkunnskaper

Kursmateriell

Oppgis ved semesterstart. Emnets kursmateriell er basert på bøker og vitenskapelige publikasjoner om teamet. I tillegg forventes studentene å finne tilleggslitteratur for bruk i innleveringsrapporten.

Fagområder

  • Prosjekt- og kvalitetsledelse
  • Ingeniørvitenskap
  • Prosjektadministrasjon
  • Prosjektstyring i bygg og anlegg
  • Produksjons- og kvalitetsteknikk - administrative styringssystemer
  • Teknologiske fag

Kontaktinformasjon

Emneansvarlig/koordinator

Ansvarlig enhet

Institutt for maskinteknikk og produksjon