course-details-portlet

TPK4185

Industriell systemdesign

Velg studieår
Studiepoeng 7,5
Nivå Høyere grads nivå
Undervisningsstart Vår 2022
Varighet 1 semester
Undervisningsspråk Engelsk
Sted Trondheim
Vurderingsordning Mappevurdering

Om

Om emnet

Faglig innhold

Utvikling og produksjon av produkter skjer i stadig mer komplekse systemer. Helhetsforståelse og systemtenkning er derfor viktig i moderne produksjon. Emnet presenterer et metodisk rammeverk basert på systems engineering prosessen for å planlegge, analysere og utvikle industrielle systemer, for eksempel produkter, fabrikker og prosessanlegg, driftsprosesser, informasjonssystemer og verdikjeder. Det gis en grunnleggende innføring i de ulike fasene i systemets livsløp, med fokus på systemdesign, fra konseptfase til produksjonsfase. Sentrale tema i emnet vil være: Interessentanalyse, utvikling av kravspesifikasjon, funksjonsanalyse, konseptuel design, detaljert design og planlegging for produksjon, systemtesting, drift, systemsikkerhet, vedlikehold og gjenbruk. I tillegg presenteres analysemetoder, referansemodeller og prestasjonsmål som kan benyttes i de ulike livsfasene. Emnet omfatter også begrepet bærekraftighet og hvordan miljøaspekter kan integreres i systemutviklingen.

Læringsutbytte

Kunnskaper:

Ved slutten av dette kurset skal studenten være i stand til å forklare sammenhengen mellom systemtenkning og systemteknikk; vil være i stand til å forklare hvordan vee-modellen gir et veikart for systemteknikk praksis; vil være i stand til å anvende systemteknikk praksis til et prosjekt; og evaluere et prosjekt for kvaliteten på sine prosesser.

Ferdigheter:

Ved slutten av dette kurset skal studenten være i stand til å identifisere og øve vaner systemer tenkere; identifisere og dokumentere system elementene og deres grensesnitt; designe en fabrikk layout eller produksjonsprosessen; og kritisk vurdere prosjektering kvaliteten på en produsert system.

Generell kompetanse (holdninger):

Ved slutten av dette kurset skal studenten kunne anvende kunnskap om industrielle systemteknikk til et prosjekt som krever tverrfaglig og flerkulturelt samarbeid; vil være i stand til å spore sine fremgang, risiko og risiko begrensninger aktiviteter underveis; og kan kommunisere og forklare bidragene fra systemteknikk til systemutvikling.

Læringsformer og aktiviteter

Forelesninger og gruppeøvinger basert på relevant teori, metoder og industrielle case. Undervisningsspråk er engelsk, men dersom alle studenter behersker norsk, gis undervisningen på norsk. Hvis undervisningen gis på engelsk gis eksamensoppgavene kun på engelsk. Studentens besvarelse kan være på norsk eller engelsk.

Obligatoriske aktiviteter

  • Arbeider

Mer om vurdering

For adgang til avsluttende eksamen kreves 2/3 av de avholdte øvingene godkjent. Mappevurdering gir grunnlag for sluttkarakteren i emnet. I mappen inngår øvinger som teller 25 % og skriftlig eksamen som teller 75 %. Vurdering av delene angis i %-poeng. Vurdering for hele mappen angis med karakter bokstavkarakter i henhold til karakterskala for prosentvurderingsmetoden.

Obligatorisk aktivitet fra tidligere semester kan godkjennes av instituttet ved gjentak av emnet dersom det ikke har vært vesentlige endringer i opplegget senere. Ved gjentak må alle vurderinger som teller i totalkarakter tas på nytt.

Ved utsatt eksamen (kontinuasjonseksamen) kan skriftlig eksamen bli endret til muntlig eksamen.

Kursmateriell

Oppgis ved semesterstart.

Fagområder

  • Datateknikk og informasjonsvitenskap
  • Produksjonssystemer
  • Designmetodikk
  • Industriell økologi
  • Produksjons- og kvalitetsteknikk
  • Informasjonssystemer
  • Industriell økonomi
  • Integrert bygningsteknologi
  • Teknologiske fag

Kontaktinformasjon