course-details-portlet

TMR4195

Havkonstruksjoner

Velg studieår
Studiepoeng 7,5
Nivå Høyere grads nivå
Undervisningsstart Vår 2025
Varighet 1 semester
Undervisningsspråk Engelsk
Sted Trondheim
Vurderingsordning Samlet karakter

Om

Om emnet

Faglig innhold

Vekten som vil bli lagt på de forskjellige delemnene kan variere noe fra år til år, men vil typisk omfatte: Funksjonskrav. Krav til stabilitet, flyteevne og styrke, samt rømning og evakuering for marine konstruksjoner. Regelverk for dimensjonering av havkonstruksjoner og offshore vindkraftverk. Oversikt over funksjons-, natur- og ulykkeslaster for marine konstruksjoner . Metoder for å beregne karakteristiske naturlaster med vekt på bruk av statistiske metoder. Stokastisk responsanalyse, analyse av ekstremrespons, miljøkontur-metoden. Ikkelineær tidsplananalyse av havkonstruksjoner og vindkraftverk utsatt for ekstreme miljølaster. Styrkedimensjonering. Kontroll av overlevelse i henhold til ulykkesgrensetilstanden. Konstruksjonsskade fra branner, eksplosjoner og skipsstøt. Materialer for marine konstruksjoner. Valg av skrog-, stigerørs- og posisjoneringssystem for petroleumsproduksjon til havs.

Læringsutbytte

Etter fullført kurs skal studentene ha kunnskap og ferdigheter til å utføre grunnleggende oppgaver vedrørende konstruktiv utforming og dimensjonering av marine konstruksjoner. Studentene skal kunne - Beskrive utformingen av marine konstruksjoner ut fra funksjons- og sikkerhetskrav - Gjennomføre kontroll av global stabilitet for ulike flytende og bunnfaste offshorekonstruksjoner - Beskrive dimensjonering i utmattingsgrensetilstanden (FLS) og bruddgrensetilstanden (ULS) - Beskrive kapasitet til bjelke-søyler, avstivede plater og skall i FLS og ULS. - Gjennomføre enkel beregning av motstanden mot ulykkeshendelser, særlig kollisjoner, eksplosjoner og branner - Gjennomføre hydrodynamisk analyse av flytende plattform og tolke overføringsfunksjoner og ekstremverdistatistikk på grunnlag av en grundig forståelse av de styrende fysiske mekanismer - Utføre tidsplananalyse av ekstremrespons til en jakke i irregulær sjø ved bruk av dataprogrammet USFOS og skrive en teknisk rapport på arbeidet - Forstå og beskrive forskjellen mellom deterministisk og stokastisk responsanalyse - Ha kjennskap til og forståelse av viktige anbefalinger i standarder og retningslinjer vedrørende miljøforholdene og lastberegning. - Anslå karakteristiske miljøparametere som svarer til ulike årlige sannsynligheter for overskridelse - Kunne bytte fra årlige målsannsynligheter til t-timers sannsynlighet for overskridelse - Utføre designbølgeanalyse - Utføre langtids responsanalyse på grunnlag av: I) alle sjøtilstander II) enkeltstormer - Beregne langtids ekstremverdier på grunnlag av ekstreme enkeltstormer (konturlinjemetoden).

Læringsformer og aktiviteter

Forelesninger, regneøvinger, obligatorisk prosjektarbeid med bruk av datamaskinprogram USFOS. 2 x 2 heldags kurs i bruk av SESAM (WADAM,GENIE) kan inngå som obligatorisk del av øvingsarbeidene. Emnet inngår også i et MSc-program for utenlandske studenter. All undervisning vil normalt foregå på engelsk.

Mer om vurdering

Delvurderinger gir grunnlag for sluttkarakteren i emnet. Deri inngår skriftlig avsluttende eksamen som teller 60% og to obligatoriske arbeider som hver teller 20%. Resultatet for delene angis med bokstavkarakter. Eksamensoppgaver: Oppgavetekst gis kun på engelsk. Studentens besvarelse kan være på norsk eller engelsk. Ved utsatt eksamen (kontinuasjonseksamen) kan skriftlig eksamen bli endret til muntlig eksamen. Ved gjentak må alle vurderinger i emnet gjentas.

Forkunnskapskrav

Konstruksjonsanalyse, analyse med elementmetoden, sjøbelastninger, sannsynlighetsbegrep, statistiske metoder, stokastisk analyse.

Kursmateriell

Kompendier, ppt-presentasjoner.

Studiepoengreduksjon

Emnekode Reduksjon Fra
SIN1046 7,5 sp
Dette emne har faglig overlapp med emnet i tabellen over. Om du tar emner som overlapper får du studiepoengreduksjon i det emnet du har dårligst karakter i. Dersom karakteren er lik i de to emnene gis det reduksjon i det emnet som er avlagt sist.

Fagområder

  • Teknologiske fag

Kontaktinformasjon