course-details-portlet

TMR4135

Prosjekteringsmetoder 2: Spesialfartøy

Velg studieår
Studiepoeng 7,5
Nivå Høyere grads nivå
Undervisningsstart Vår 2025
Varighet 1 semester
Undervisningsspråk Engelsk
Sted Trondheim
Vurderingsordning Samlet karakter

Om

Om emnet

Faglig innhold

Modellering av operasjoner for bestemmelse av systemkrav. Prosjekteringsprosesser tilpasset spesialfartøy - Accelerated Business Development (ABD) og systembasert skipsdesign for spesialfartøy. Introduksjon til grunnleggende prosjekteringsteorier, samt prosjekteringsteorier benyttet ved andre læresteder. Konseptuell design basert på parametrisk analyse. Analyse av funksjonskrav for ulike typer spesialfartøyer. Iterasjon mellom kundekrav, funksjonskrav og formelementer. Modularisering og produktplattformer. Metoder for beslutninger under usikkerhet anvendt mot spesialfartøy: Trade-Space Exploration, Epoch-Era Analysis, Design Structure Matrices. Dataanalyse av AIS data for operasjonsprofil analyse. Simuleringsbasert livsløpsanalyse som verktøy for analyse av operabilitet og energieffektivitet. Introduksjon til risikobasert skipsdesign, med case innen probabilistisk skadestabilitet - krav for spesialfartøy.

Læringsutbytte

Emnet skal gjøre studentene i stand til å prosjektere basert på hurtig konseptdesign av avanserte spesialfartøy, gjøre bruk av videregående metoder, samt bli kjent med forskningsfronten innen prosjektering og verifikasjon, med utgangspunkt i de rammebetingelser og funksjonskrav som settes for slike fartøy og deres operasjon.

Læringsformer og aktiviteter

Undervisningen består av to hoveddeler: Forelesninger og gruppebasert prosjekteringsoppgave. Undervisningen er basert på forelesninger og videoforelesninger samt kollokvier hvor studentgrupper eller faglærer innleder til diskusjon omkring valgt tema. I prosjekteringsoppgaven vil gruppene gjennomføre en oppgavebasert konseptutvikling av et spesialfartøy. Oppgavebasert betyr i denne sammenheng at spesialfartøyet skal kunne gjennomføre et sett med ulike oppgaver i sin operasjonsprofil, en logistikkbasert tilnærming hentet fra Ulstein International. Ideell gruppestørrelse er tre til fire studenter.

Mer om vurdering

Samlet karakter basert på muntlig avsluttende eksamen som teller 60% og rapport fra ABD gruppeprosjekt som teller 40%. Muntlig eksamen er organisert som snudd klasserom.

Delvurdering gir grunnlag for sluttkarakter i emnet. Resultatet for delene angis med bokstavkarakter. Karakterskalen skal følge Karakterbeskrivelse for teknologiske fag ved NTNU.

Ved gjentak må alle vurderinger i løpet av kurset tas på nytt.

Kursmateriell

Forelesningsnotater, kapitler fra utvalgte lærebøker og vitenskapelige artikler.

Studiepoengreduksjon

Emnekode Reduksjon Fra
SIN0545 7,5 sp
Dette emne har faglig overlapp med emnet i tabellen over. Om du tar emner som overlapper får du studiepoengreduksjon i det emnet du har dårligst karakter i. Dersom karakteren er lik i de to emnene gis det reduksjon i det emnet som er avlagt sist.