Emne - Produksjonseffektivitet, innovasjon og produktutvikling - TMMT5002
TMMT5002 - Produksjonseffektivitet, innovasjon og produktutvikling
Om emnet
Vurderingsordning
Vurderingsordning: Samlet karakter
Karakter: Bokstavkarakterer
Vurdering | Vekting | Varighet | Delkarakter | Hjelpemidler |
---|---|---|---|---|
Semesteroppgave | 60/100 | |||
Skriftlig skoleeksamen | 40/100 | 4 timer | D |
Faglig innhold
Emnet består av tre moduler.
Modul I Produksjonsledelse - gir en innføring i ledelse av produksjonsbedrifter, med gjennomgang av grunnleggende teorier, analysemetoder og teknikker knyttet til planlegging og styring av produksjon og logistikk.
Modul II Automatisering innen matproduksjon - gir innføring i grunnleggende begreper innen automatisering; and analyse, dekomponering og tilrettelegging av utvalgte produksjonsprosesser med hensyn til automatisering.
Modul III Produktutvikling & Innovasjon - tar for seg grunnleggende produktutvikling og innovasjon. Studentene vil lære terminologi og metoder som gjør dem i stand til å ta en tverrfaglig rolle for forbedring, utvikling og effektivisering i de virksomhetene de begynner å jobbe i.
Læringsutbytte
Kunnskap
Studentene skal:
- Ha kunnskap og ferdigheter innen metoder for effektiv matproduksjon, inkludert eliminere tap, oppnå flyt, og skape kvalitet og driftssikkerhet
- Ha inngående kunnskap produktutvikling og innovasjon
- Ha inngående kunnskap om forbedringsprosesser i matproduksjon
- Ha forståelse for samspillet mellom innovative løsninger, produktivitet og verdiskapning
Ferdigheter
Studentene skal:
- Kunne anvende tilegnet kunnskap til å utvikle helhetlige løsninger innen produksjonsledelse
- Kunne vurdere potensialet for automatisering i prosesskjeder
- Kunne anvende metoder, terminologi og modeller for innovasjon i produktutvikling
Generell kompetanse
Studentene skal:
- Kunne analysere og begrunne vitenskapelige problemstillinger relevant for matkjeden og utvise etiske og kritiske holdninger i arbeidet
- Kunne ta en aktiv rolle i tverrfaglige grupper
Læringsformer og aktiviteter
Forelesninger, selvstudium, øvingsoppgaver, prosjektoppgave i grupper à 3-5 studenter.
Mer om vurdering
Vurdering i dette emnet er basert på innlevering av en semesteroppgave som veier 60 % og gjennomføring avskriftlig skoleeksamen som veier 40 %. Semesteroppgaven gjennomføres som prosjekt i grupper med en gitt overordnet problemstilling. I semesteroppgaven skal studentene benytte metoder og verktøy som blir undervist i emnet. Presentasjon av semesteroppgaven kan brukes som en støtte i overordnet vurdering av prosjektrapporten.
I skriflig eksamen skal studentene svare på teoretiske spørsmål fra de tre modulene. Tillatte hjelpemidler til eksamen: Ingen trykte og håndskrevne hjelpemidler tillatt. Bestemt, enkel kalkulator tillatt.
Ved utsatt eksamen (kontinuasjonseksamen) kan skriftlig eksamen bli endret til muntlig eksamen. Dette avgjøres av faglærer. Utsatt eksamen (kontinuasjonseksamen) arrangeres i mai-juni påfølgende vår. Gjentak av semesteroppgaven gjøres ved neste ordinære gjennomføring av emne.
Kontinuasjon og frivillig gjentak/forbedring kan gjennomføres for enkelte delvurderinger uten at begge delvurderinger i et emne må tas opp igjen (under forutsetning av at emnet ikke har endret vurderingsordning). Det gis anledning til å klage på delvurderinger i dette emnet før alle delvurderinger er gjennomført.
Spesielle vilkår
Krever opptak til studieprogram:
Maskin - Ingeniørfag (BIMASKIN)
Matvitenskap, teknologi og bærekraft (FTMAMAT)
Anbefalte forkunnskaper
Ingen
Kursmateriell
- Strandhagen, J. O., Romsdal A., Strandhagen, J. W. (2021) Produksjonslogistikk 4.0. Fagbokforlaget
- Relevante fagartikler
- Forelesningsnotatene
- Annet kursmateriell oppgis ved semesterstart.
Studiepoengreduksjon
Emnekode | Reduksjon | Fra | Til |
---|---|---|---|
TPK4100 | 2.0 | HØST 2022 |
Ingen
Versjon: A
Studiepoeng:
7.5 SP
Studienivå: Høyere grads nivå
Termin nr.: 1
Undervises: HØST 2024
Undervisningsspråk: Norsk
Sted: Trondheim
- Maskinkonstruksjon og materialteknikk - Produkt-og maskinutvikling
- Maskinkonstruksjon og materialteknologi
- Mat og helse
Eksamensinfo
Vurderingsordning: Samlet karakter
- Termin Statuskode Vurdering Vekting Hjelpemidler Dato Tid Eksamens- system Rom *
- Høst ORD Skriftlig skoleeksamen 40/100 D 16.12.2024 15:00 INSPERA
-
Rom Bygning Antall kandidater SL310 lilla sone Sluppenvegen 14 26 SL420 Sluppenvegen 14 1 -
Høst
ORD
Semesteroppgave
60/100
Utlevering
22.11.2024Innlevering
29.11.2024
11:00
INSPERA
14:00 -
Rom Bygning Antall kandidater - Vår UTS Skriftlig skoleeksamen 40/100 D 02.06.2025 15:00 INSPERA
-
Rom Bygning Antall kandidater SL410 blå sone Sluppenvegen 14 1
- * Skriftlig eksamen plasseres på rom 3 dager før eksamensdato. Hvis mer enn ett rom er oppgitt, finner du ditt rom på Studentweb.
For mer info om oppmelding til og gjennomføring av eksamen, se "Innsida - Eksamen"