course-details-portlet

TMMT5002 - Produksjonseffektivitet, innovasjon og produktutvikling

Om emnet

Vurderingsordning

Vurderingsordning: Samlet karakter
Karakter: Bokstavkarakterer

Vurdering Vekting Varighet Delkarakter Hjelpemidler
Semesteroppgave 60/100
Skriftlig skoleeksamen 40/100 4 timer D

Faglig innhold

Emnet består av tre moduler.

Modul I Produksjonsledelse - gir en innføring i ledelse av produksjonsbedrifter, med gjennomgang av grunnleggende teorier, analysemetoder og teknikker knyttet til planlegging og styring av produksjon og logistikk.

Modul II Automatisering innen matproduksjon - gir innføring i grunnleggende begreper innen automatisering; and analyse, dekomponering og tilrettelegging av utvalgte produksjonsprosesser med hensyn til automatisering.

Modul III Produktutvikling & Innovasjon - tar for seg grunnleggende produktutvikling og innovasjon. Studentene vil lære terminologi og metoder som gjør dem i stand til å ta en tverrfaglig rolle for forbedring, utvikling og effektivisering i de virksomhetene de begynner å jobbe i.

Læringsutbytte

Kunnskap

Studentene skal:

  • Ha kunnskap og ferdigheter innen metoder for effektiv matproduksjon, inkludert eliminere tap, oppnå flyt, og skape kvalitet og driftssikkerhet
  • Ha inngående kunnskap produktutvikling og innovasjon
  • Ha inngående kunnskap om forbedringsprosesser i matproduksjon
  • Ha forståelse for samspillet mellom innovative løsninger, produktivitet og verdiskapning

Ferdigheter

Studentene skal:

  • Kunne anvende tilegnet kunnskap til å utvikle helhetlige løsninger innen produksjonsledelse
  • Kunne vurdere potensialet for automatisering i prosesskjeder
  • Kunne anvende metoder, terminologi og modeller for innovasjon i produktutvikling

Generell kompetanse

Studentene skal:

  • Kunne analysere og begrunne vitenskapelige problemstillinger relevant for matkjeden og utvise etiske og kritiske holdninger i arbeidet
  • Kunne ta en aktiv rolle i tverrfaglige grupper

Læringsformer og aktiviteter

Forelesninger, selvstudium, øvingsoppgaver, prosjektoppgave i grupper à 3-5 studenter.

Mer om vurdering

Vurdering i dette emnet er basert på innlevering av en semesteroppgave som veier 60 % og gjennomføring avskriftlig skoleeksamen som veier 40 %. Semesteroppgaven gjennomføres som prosjekt i grupper med en gitt overordnet problemstilling. I semesteroppgaven skal studentene benytte metoder og verktøy som blir undervist i emnet. Presentasjon av semesteroppgaven kan brukes som en støtte i overordnet vurdering av prosjektrapporten.

I skriflig eksamen skal studentene svare på teoretiske spørsmål fra de tre modulene. Tillatte hjelpemidler til eksamen: Ingen trykte og håndskrevne hjelpemidler tillatt. Bestemt, enkel kalkulator tillatt.

Ved utsatt eksamen (kontinuasjonseksamen) kan skriftlig eksamen bli endret til muntlig eksamen. Dette avgjøres av faglærer. Utsatt eksamen (kontinuasjonseksamen) arrangeres i mai-juni påfølgende vår. Gjentak av semesteroppgaven gjøres ved neste ordinære gjennomføring av emne.

Kontinuasjon og frivillig gjentak/forbedring kan gjennomføres for enkelte delvurderinger uten at begge delvurderinger i et emne må tas opp igjen (under forutsetning av at emnet ikke har endret vurderingsordning). Det gis anledning til å klage på delvurderinger i dette emnet før alle delvurderinger er gjennomført.

Spesielle vilkår

Kursmateriell

  • Strandhagen, J. O., Romsdal A., Strandhagen, J. W. (2021) Produksjonslogistikk 4.0. Fagbokforlaget
  • Relevante fagartikler
  • Forelesningsnotatene
  • Annet kursmateriell oppgis ved semesterstart.

Studiepoengreduksjon

Emnekode Reduksjon Fra Til
TPK4100 2.0 HØST 2022
Flere sider om emnet

Ingen

Fakta om emnet

Versjon: A
Studiepoeng:  7.5 SP
Studienivå: Høyere grads nivå

Undervisning

Termin nr.: 1
Undervises:  HØST 2024

Undervisningsspråk: Norsk

Sted: Trondheim

Fagområde(r)
  • Maskinkonstruksjon og materialteknikk - Produkt-og maskinutvikling
  • Maskinkonstruksjon og materialteknologi
  • Mat og helse
Kontaktinformasjon

Eksamensinfo

Vurderingsordning: Samlet karakter

Termin Statuskode Vurdering Vekting Hjelpemidler Dato Tid Eksamens- system Rom *
Høst ORD Skriftlig skoleeksamen 40/100 D INSPERA
Rom Bygning Antall kandidater
Høst ORD Semesteroppgave 60/100 INSPERA
Rom Bygning Antall kandidater
Vår UTS Skriftlig skoleeksamen 40/100 D INSPERA
Rom Bygning Antall kandidater
  • * Skriftlig eksamen plasseres på rom 3 dager før eksamensdato. Hvis mer enn ett rom er oppgitt, finner du ditt rom på Studentweb.
Eksamensinfo

For mer info om oppmelding til og gjennomføring av eksamen, se "Innsida - Eksamen"

Mer om eksamen ved NTNU