Emne - Avansert simuleringsmetodikk - TM8105
TM8105 - Avansert simuleringsmetodikk
Om emnet
Undervises ikke studieåret 2024/2025
Faglig innhold
Emnet undervises annet hvert år, neste gang vår 2026. Emnet omhandler simuleringsmetoder, herunder: prosessorientert simulering, Markov-simulering, tracedrevet simulering. Objekter, mekanismer og primitiver i forbindelse med simulering med diskrete hendelser. Utvikling av simulatorer basert på ovennevnte. (Ulike aktuelle verktøy/språk vil bli presentert, diskutert og anvendt i øvinger). Eksperimentplanlegging, hvor metoder for å ha kontroll med usikkerheten i resultatene vektlegges. Statistisk analyse av simuleringsresultater og presentasjon av disse. Som en del av dette teknikker som replikasjonsmetoder, seksjonering (batch mean), bootstrapping, jackknifing. Variansreduserende teknikker som control variables, stratified sampling, restart/splitting, importance sampling.
Læringsutbytte
A. Kunnskap:
1) Oversikt over metoder for simulering av diskrete hendelser, samt kjenne deres styrker og svakheter.
2) Kjennskap til noen ofte benyttede simulatorer/simuleringsverktøy.
3) Kjennskap til grunnleggende elementer i en diskret hendelsessimulator spesielt håndtering av hendelseslister.
4) Kjennskap til teknikker for å redusere variansen og forkorte simuleringstiden. Forstå det teoretiske grunnlaget for disse og utfordringene med å anvende dem.
5) Solid kunnskap om planlegging av simuleringstudier og analyse av simuleringsresultater med kontroll av statistisk usikkerhet.
B. Ferdigheter:
1) Kunne utvikle simulatorer for ytelses og pålitelighetstudier av IKT systemer. Som et minimum skal objektorientert simulering (forkunnskaper forutsettes) og Markovsimulering beherskes.
2) Sette opp og gjennomføre simuleringstudier.
3) Analysere simuleringsresultater med adekvate statistiske metoder.
4) Presentere resultater fra studier av kompliserte system med mange parametre.
C. Generell kompetanse:
1) Ha solid forståelse av simulering med diskrete hendelser som evalueringsmetode i et bredt kontekst.
2) Utvidet kunnskap om analyse og presentasjon av stokastisk/probabalistiske data.
Læringsformer og aktiviteter
Interaktive forelesninger/kollokvia hvor det forutsettes at studentene har gjort seg godt kjent med stoffet på forhånd. Frivillige øvinger. Dersom kun norsk/skandinavisktalende studenter følger faget, vil muntlig undervisning foregå på norsk.
Mer om vurdering
Ved flere enn 4 eksamensoppmeldte vil det bli vurdert å avholde skriftlig eksamen. Ved utsatt eksamen (kontinuasjonseksamen) kan skriftlig eksamen bli endret tilbake til muntlig eksamen. Karakterregel er bestått/ikke bestått, hvor en fastsatt poenggrense 70/100 poeng (70%) gir kandidaten karakter bestått.
Anbefalte forkunnskaper
Grunnleggende kunnskap om modellering av informasjons- og kommunikasjonssystemer for å foreta pålitelighets- og trafikkundersøkelser, f.eks. som dekket av "TTM4110 Pålitelighet og ytelse med simulering". Ytterligere erfaring med simulering vil være en fordel.
Forkunnskapskrav
Ingen
Kursmateriell
Kunngjøres ved kurstart. Utdrag fra lærebøker, supplert med tidskrift og konferanseartikler ved behov. Manualer for simuleringsverktøy i forbindelse med øvinger.
Versjon: 1
Studiepoeng:
7.5 SP
Studienivå: Doktorgrads nivå
Ingen
Undervisningsspråk: Engelsk
Sted: Trondheim
- Telekommunikasjon
- Anvendt informasjons- og kommunikasjonsteknologi
- Sikkerhet, pålitelighet og vedlikehold
- Sikkerhet og pålitelighet
- Operasjonsanalyse
- Datateknikk
- Telematikk
Ansvarlig enhet
Institutt for informasjonssikkerhet og kommunikasjonsteknologi
Eksamensinfo
- * Skriftlig eksamen plasseres på rom 3 dager før eksamensdato. Hvis mer enn ett rom er oppgitt, finner du ditt rom på Studentweb.
For mer info om oppmelding til og gjennomføring av eksamen, se "Innsida - Eksamen"