course-details-portlet

TIØ4105 - Industriell økonomisk styring

Om emnet

Vurderingsordning

Vurderingsordning: Skriftlig skoleeksamen
Karakter: Bokstavkarakterer

Vurdering Vekting Varighet Delkarakter Hjelpemidler
Skriftlig skoleeksamen 100/100 4 timer D

Faglig innhold

Grunnleggende prinsipper for planlegging og oppfølging av økonomisk virksomhet. Internregnskap med kostnadsanalyse, kostnadsfordeling, kalkulasjon i ulike produksjonssammenhenger og med grunnlag i aktivitetsanalyse. Kostnader og inntekter i samband med markeds- og produksjonsbeslutninger. Selvkost-, bidrags- og aktivitetsbaserte kalkyler. Budsjettsystemer med hovedbudsjett, fleksible budsjetter, og avviksanalyse. Organisasjonsstruktur og intern prissetting. Hovedprinsipper for føring av et finansregnskap med resultat og balanse. De sentrale lovbestemmelser og retningslinjer knyttet til finansregnskapet. Regnskapsanalyse med resultat- og finansieringsanalyse. Investeringsanalyse og verdsettelse. Hvordan makroøkonomiske rammebetingelser påvirker bedriftens beslutninger. Analyse av sentrale makroøkonomiske problemstillinger og innvirkninger på næringslivet. Hvordan globalisering og internasjonalisering har ført til store svingninger i sentrale makroøkonomiske størrelser som sysselsetting, utenriksøkonomi, valutakurser, rente og inflasjon.

Læringsutbytte

Emnets posisjon og funksjon i studiet: Emnet er et obligatorisk emne for studenter ved studieprogrammet MTIØT og er lagt til 2. semester. Det skal gi en grunnleggende innføring i begreper og metoder innen bedriftsøkonomi inklusive internregnskap og finansregnskap. Kurset gir også en innføring i hvordan makroøkonomien setter rammebetingelser for bedriftene. Kunnskaper og ferdigheter studenten skal lære i dette emnet: - Lære om hvor sentralt regnskapet er som informasjonskilde i styring av bedrifter - Lære om grunnleggende begreper som kostnader, utgifter, inntekter og innbetalinger - Lære å analysere nøkkeltall i regnskapet med hensyn på å kunne vurdere bedriftens økonomiske situasjon - Lære hvordan man setter opp kalkyler og budsjetter - Lære hvordan man kan bruke regnskapet som grunnlag for planlegging og beslutninger - Gi en generell innføring i grunnleggende tema innen bedriftsøkonomi, særlig innen temaene internregnskap, budsjettering og investeringsanalyse. - Gi en innføring i verdsettelse av selskaper. - Vite hvordan makroøkonomien setter rammebetingelser for bedriften

Læringsformer og aktiviteter

Forelesninger, øvinger og selvstudier. Øvingsarbeidet kan foregå i datasal. Øvinger gjennomføres normalt i grupper på inntil 3 personer. 8 av 12 øvinger må være godkjent for å gå opp til eksamen.

Obligatoriske aktiviteter

  • Øvinger

Mer om vurdering

Ved utsatt eksamen (kontinuasjonseksamen) kan skriftlig eksamen bli endret til muntlig eksamen.

Spesielle vilkår

Krever opptak til studieprogram:
Industriell økonomi og teknologiledelse (MTIØT)

Forkunnskapskrav

The course is only for students who have been admitted to the master's programme in Industrial Economics and Technology Management (MTIØT).

Kursmateriell

Terje B., Grunnleggende økonomistyring, Cappelen Damm Forlag

Opstad L., Innføring i makroøkonomi, Cappelen Damm Forlag

Studiepoengreduksjon

Emnekode Reduksjon Fra Til
TIØ4295 7.5 HØST 2016
AE201115 5.0 HØST 2020
BØA1100 3.5 HØST 2021
BØA2100 1.5 HØST 2021
SMØ2001 2.5 HØST 2021
BØA8001 3.0 HØST 2022
Flere sider om emnet

Ingen

Fakta om emnet

Versjon: 1
Studiepoeng:  7.5 SP
Studienivå: Grunnleggende emner, nivå I

Undervisning

Termin nr.: 1
Undervises:  VÅR 2025

Undervisningsspråk: Norsk

Sted: Trondheim

Fagområde(r)
  • Teknologiske fag

Eksamensinfo

Vurderingsordning: Skriftlig skoleeksamen

Termin Statuskode Vurdering Vekting Hjelpemidler Dato Tid Eksamens- system Rom *
Vår ORD Skriftlig skoleeksamen 100/100 D INSPERA
Rom Bygning Antall kandidater
Sommer UTS Skriftlig skoleeksamen 100/100 D INSPERA
Rom Bygning Antall kandidater
  • * Skriftlig eksamen plasseres på rom 3 dager før eksamensdato. Hvis mer enn ett rom er oppgitt, finner du ditt rom på Studentweb.
Eksamensinfo

For mer info om oppmelding til og gjennomføring av eksamen, se "Innsida - Eksamen"

Mer om eksamen ved NTNU